SURSE Universitățile și casele corpului didactic vor fi incluse în următoarele două săptămâni pe lista serviciilor de cursuri și formare eligibile pentru achiziții cu prima de carieră didactică sau profesională

23.726 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
La aproape două săptămâni de la emiterea primelor carduri de carieră didactică și mai multe controverse legate de oferta de magazine și comercianți pentru prima didactică, urmează să fie incluse pe listă și o marte dintre universitățile care vor semna parteneriate cu compania emițătoare de carduri, conform surselor Edupedu.ro. Procesul ar urma să dureze încă 1-2 săptămâni, conform informațiilor noastre. În plus, Ministerul Educației a transmis și caselor corpului didactic instrucțiuni pentru înrolarea pe listă cu formări și cursuri disponibile, conform surselor.

Încă din 31 octombrie Ministerul Educației transmitea că profesorii pot utiliza prima de carieră didactică pentru plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, dar până la acest moment nicio universitate sau instituție de studii superioare nu apare pe lista „partenerilor” care acceptă plata cu cardurile de primă didactică.

În momentul înrolării universităților în acest sistem, toată oferta educațională a acestora poate fi eligibilă pentru achiziție pe baza primei de carieră didactică, potrivit surselor citate.

Momentan, pe lista actualizată a magazinelor, în deja a doua săptămână de la lansare, apar, printre altele, farmacii, hoteluri, agenții de turism, bijuterii, magazine de produse cosmetice și doar 15 furnizori de cursuri, toți privați.

Reamintim prima pentru profesori „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare”, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023.

Programul de prime didactice a debutat în octombrie 2023 și durează 4 ani, în fiecare lună octombrie profesorii trebuie să primească 1.500 de lei pe cardurile primite.

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor. Conform unei informări care a ajuns de la Ministerul Educației la directorii școlilor, ar exista un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat, conform surselor Edupedu.ro.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


7 comments
  1. Primele noastre la nedidactic se mai dau s au numai dascăli au priorități noi nu avem drepturi, numai la făcut curațenie? va rog un raspuns doresc.

  2. Relațiile profesionale nu interferează cu cele personale, unii sunt familiari, deschiși dar criteriile diferă etnic, social, traumatic…. Lucrurile trebuie denumite concret, abstractizarea și procedeele imaginației sunt subiectiv interpretate și dau naștere unor confuzii sau reacții de moment. N-ai cum denigra un părinte care robit de munca habar n-are in ce clasa este copilul. Majoritatea sunt blocați in:”Ce-i dau sa mănânce, vine iarna, întreținere, telefon, chirie, divorț…”. Școala este singurul mod de a munci cinstit si de a-ți asuma oportunitatea de a câștiga mai mult sau mai puțin. Elevii trebuie sa-si aprecieze necondiționat părinții pentru tot ceea ce fac, bun sau nu. Nu exista in lume părinte care sa poată sau sa știe ca poate mai mult pentru copil si sa nu facă.
    Nu denigram nici părinții, nici elevii doar ii vrem mai sârguincioși, mai determinați spre o munca cinstita si asumată fără sa se uite in carnetul (curtea) vecinilor. Mai greșim, tot din neștiința nu din răutate.
    Muncim din copilărie și ne câștigam hrana, programul de școala trece in programul de serviciu.
    Săpatul si semănatul nu sunt o poezie iar recoltată trebuie strânsă înainte de a avea cozonacul in cuptor.
    Citiți Creangă, Morometele lui Preda…
    Fiecare caz e particular, nu se poate generaliza.
    HuleaG

    1. Dana scumpete, esti ambigua! Ce treaba au parintii de profesori? Cum? Aaaa, ai vrut sa zici “de catre” profesori! Ai vrut, dar nu poti. Lasa, Danuțo, nu te ingrijora, o se supravietuiesti si asa, needucata!

    2. Dana,pe cand parintii sunt obligati prin lege sa aduca bonuri care reflecta cumparaturi care au legatura cu scoala?Ma refer la banii primiti ca bursa sau alte forme de ajutor!Din ajutorul de handicap parintii cumpara bautura si tigari iar profesorii ii hranesc si le cumpara rechizite!Acei parinti de ce nu sunt obligati sa aduca bonuri cu ce au cheltuit?

  3. Denigrarea școlii ca instituție, a profesorilor, a învățării ca proces didactic și individual are ca efect alienarea relațiilor dintre copii (indiferent de vârstă – 6 – 18 ani) și părinți. Este prin glisare afectat (ca scrierea in oglindă) însuși aportul educativ al părinților, rolul semnificativ de protecție și vector al asumării autonomiei la un moment dat și desemnificarea muncii ca act suprem de formare a conștiinței umane prin acțiune, respectarea muncii colegului și a individualitățile in cadrul comunicării, responsabilității etc.
    HuleaMGR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recomandările drastice pentru redeschiderea școlilor – calificate de Ministerul Sănătății drept “document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate” / Tătaru, în urmă cu 12 ore: Am pus în consultare și pentru Ministerul Educației niște reguli

Ministerul Sănătății anunță că recomandările publicate pe site-ul propriu referitoare la redeschiderea școlilor în contextul pandemiei sunt “un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza…
Vezi articolul