SURSE: UDMR a cerut ca Legile educației Deca să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, propunere respinsă de premierul Nicolae Ciucă / Calendarul adoptării noilor proiecte ale educației

5.359 de vizualizări
Foto: Octav Ganea – INQUAM Photos
Liderul UDMR a cerut în ședința din această seară a coaliției ca noile Legi ale educației realizate în mandatul Ligiei Deca să fie adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului, potrivit surselor G4Media.ro. Propunerea avansată în această seară de Kelemen Hunor, care este vicepremier, a fost respinsă de premierul Nicolae Ciucă, conform acelorași surse.

Potrivit surselor G4Media.ro, în ședința din această seară a coaliției de guvernare s-a stabilit următorul calendar de adoptare a legilor educației:

  • experții din partide să lucreze cu ministerul educației la noile legi până la 1 februarie 2023.
  • proiectele să treacă prin Guvern până la 15 februarie
  • Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie

Amintim că UDMR a mai promovat o dată asumarea răspunderii guvernamentale tot pe Legea educației, în 2011, lege cu prevederi importante în ceea ce privește învățământul minorităților naționale.

De remarcat că pachetul legislativ pe Educație analizat de partidele de guvernământ și planificat a fi aprobat de Guvernul Ciucă până pe 15 februarie este necunoscut publicului, noile proiecte ale educației nefiind făcute publice de ministrul Ligia Deca. Fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, Deca a coordonat proiectul acestuia, “România Educată”, criticat de experții din educație pentru lipsa unei viziuni clare. Aceasta a preluat conducerea Ministerului Educației de la liberalul Sorin Cîmpeanu, primul demnitar care s-a angajat la transformarea proiectului România Educată într-o lege nouă a educației.

Proiectele de legi ale educației realizate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu au generat o reacție vehementă în societate, au ridicat tensiuni în Executiv, iar acesta a demisionat pe fondul unui scandal de plagiat în unul dintre cursurile sale.

Amintim că liderii celor trei partide guvernare, PSD, PNL și UDMR, s-au reunit marți în prima ședință de coaliție din acest an, potrivit informațiilor G4Media. Ședința a început la ora 16:00 și a avut printre temele de discuție noua lege a educației, propusă de ministrul Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.

Drafturile legilor educației – o lege a învățământului universitar și o lege pentru învățământul preuniversitar – le-au fost prezentate membrilor coaliției de guvernământ, deși nici unul dintre aceste documente nu a fost prezentat public.

Background (sursa)

De când a fost învestită în funcția de ministru al Educației, de aproape 3 luni, Ligia Deca a anunțat de 2 ori amânarea prezentării legilor.

Inițial, termenul de 31 octombrie sau „finalul lunii octombrie” a fost trasat de premierul Ciucă la preluarea mandatului actualului ministru Ligia Deca. Aceasta a aprobat la momentul respectiv această dată pentru prezentarea proiectelor de legi în forma lor consolidată. 

Pe 28 octombrie, Ligia Deca anunța că prelungește cu încă două săptămâni termenul până la care va prezenta în Guvern noile proiecte de legi ale Educației rezultate din consultarea publică. – detalii aici

Pe 21 noiembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța pe Facebook că s-a întâlnit cu cinci senatori de la PSD, PNL și AUR, dintre care 4 din Comisia de Învățământ, „în contextul finalizării proiectelor de legi ale educației”. Nu a anunțat un termen de prezentare al legilor.

Apoi, pe 13 decembrie, Ligia Deca a anunțat că proiectele legilor Educației vor fi amânate pentru „după sărbătorile de iarnă”. – detalii aici

Legile Educației scrise de Sorin Cîmpeanu au stat în dezbatere publică 43 de zile, din 14 iulie. Apoi au fost primite peste 10.000 de amendamente la proiectele de legi, anunța Sorin Cîmpeanu la o săptămână de la încheierea dezbaterilor. – mai multe detalii aici

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcție la finalul lunii septembrie în plin scandal de plagiat, înainte să prezinte în Guvern noile legi ale Educației, într-o variantă în care s-ar ține cont și de cele peste 10.000 de amendamente.

Citește și:
BREAKING Surse: Mandatele nelimitate pentru rectorii care se suspendă din funcție sunt menținute în proiectul Legii învățământului superior care va fi prezentat de Ligia Deca, prin prevederea legală că mandatele trebuie să fie „complete” pentru a fi limitate
Proiectele legilor Educației vor fi prezentate în Guvern după perioada de vacanță, până la începutul sesiunii parlamentare, spune Ligia Deca
Ministrul Educației, Ligia Deca, le transmite părinților că nu vor exista schimbări bruște în sistem și orice modificare relevantă va fi anunțată din timp: “Legile vor viza bunăstarea elevilor și creșterea calității și echității”

4 comments
  1. Politicienii care nu dau doi bani pe invatamant la modul general, sunt deranjati ca plozi lor nu reusesc sa intre la licee bune, si de aceea creaza cadrul propice sa intre copii lor acolo unde vor ei. Pai dc liceul va da propriul examen, normal ca directorul care este pus politic v-a sti subiectele care vor fi date la examen si le v-a inmana bucuros sefilor politici. Restul elevilor sa se bata pe cele 10%. Astia vor sa strice si ce este bun, iar ce este prost sa ramana la fel.

  2. E posibil sa se treacă la concedieri masive in preuniversitar. Cel putin 35.000 de cadre didactice sunt amenintate cu disponibilizarea, prin ajustarile aduse la restructurarea trunchiului comun (surse interne).

    1. foarte rău.
      să ieșim repede la protest, nu se cade să elimine din materiilesi postirile inutile, că noi doar de asta ii votam.

  3. Care legi?
    Par a fi secret de stat.
    Mai degrabă vorbim de negocieri politice intre politruci.

    De obicei se țin secrete lucrurile rele, deci nu ne putem aștepta la ceva măreț de la pupila lui Klaus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Luare de poziție comună a studenților, elevilor și tinerilor, care cer ca românii să poată vota de la 16 ani: “Se observă o implicare civică și o cultură democratică din ce în ce mai pronunțată din partea generației tinere, fiind mult mai implicată în acțiuni civice care au ca scop consolidarea democrației”

Acordarea dreptului de vot tinerilor începând de la 16 ani este cerută unanim de Consiliul Tineretului din România (CTR), de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și de…
Vezi articolul