SURSE Sute de elevi olimpici și profesorii lor nu știu dacă s-au calificat pe locuri suplimentare la etapa națională de Franceză și limbi romanice, cu aproape trei săptămâni înainte să înceapă / Delia Anghel, Ministerul Educației: Azi va ajunge clasamentul

5.197 de vizualizări
Foto: © Yury Asotov | Dreamstime.com
Sute de elevi olimpici la mai multe discipline și profesorii lor coordonatori nu știu dacă s-au calificat pe locuri suplimentare la etapele naționale din această lună, majoritatea începând în două-trei săptămâni în diverse colțuri ale țării, potrivit surselor Edupedu.ro. Un caz este al Olimpiadei de limba franceză. Ministerul Educației întârzie transmiterea listelor, după cum au relatat mai mulți profesori.

Elevii cu punctaje calificabile, apropiate de cele ale elevilor confirmați de inspectoratele școlare pentru etapele naționale, nu știu încă dacă în trei săptămâni vor merge la fazele naționale.

În prevederile regulamentelor pentru olimpiade, precum și în metodologia-cadru de organizare a acestora, sunt normate locuri suplimentare per an de studiu care se acordă conform regulilor specifice ale fiecărei olimpiade, în ordinea punctajelor.

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, profesorii și inspectorii de specialitate au primit informații legate de liceele care vor găzdui probele de la olimpiadele naționale, dar nu și care sunt elevii care beneficiază de includere pe locurile suplimentare.

Este situația cel puțin a Olimpiadei de Limba franceză (ONLRFR) care începe pe 26 aprilie, la Iași, la liceele „Vasile Alecsandri” și „Emil Racoviță”.

Contactată de Edupedu.ro, inspectoarea generală din Ministerul Educației pentru Limba franceză și limbi romanice, Delia-Manuela Anghel, a spus că astăzi, 8 aprilie, ar urma să fie transmise listele inclusiv cu elevii calificați pe locurile suplimentare în țară și că „nu este nicio problemă” cu listele.

Edupedu.ro: (…) Puteți să ne spuneți dacă este vreo problemă cu listele?

Delia-Manuela Anghel: Nu este nicio problemă. Cred că în cursul zilei de astăzi va ajunge clasamentul. Cu toate limbile. Nu răspund doar de franceză, vor veni pe județe și franceza, și spaniola, italiana, portugheza.

Edupedu.ro: Deci și pentru limbile romanice vor veni.

Delia-Manuela Anghel: Toate (n. red. limbile franceză și romanice), toată lumea. Vor fi la Iași și vor primi clasamentul național, calificații și calificabilii, în cursul zilei de azi”.

Potrivit Deliei Anghel, întârzierea a fost cauzată de centralizarea rezultatelor de la olimpiadele de limba franceză și limbi romanice – italiană, spaniolă și portugheză. Proba scrisă pentru acestea a fost sâmbătă, 23 martie, acum peste două săptămâni.

Anul școlar trecut, la Cluj cei mai mulți participanți au fost la ONLE, după cum nota Edupedu.ro: erau nu mai puțin de 542 de elevi, dintre care 175 calificați pe locurile suplimentare. La franceză – circa 400 de elevi, dintre care peste 110 pe locuri suplimentare și circa 300 de elevi la Limbi romanice în total (sursa).

  • DOCUMENT Iată cum arăta lista cu elevii caificați de la ONLRFR 2023, postată pe site-ul competiției și retrasă după competiție și după ce pe site au apărut „articole” malițioase:
Listele de la Limba engleză, trimise la finalul lunii martie în teritoriu

Olimpiada Națională de Limba Engleză 2024 începe pe 27 aprilie la Hunedoara, iar listele pentru aceasta s-au transmis săptămâna trecută către inspectorii de specialitate, după cum a confirmat inspectoarea din Ministerul Educației Rodica Cherciu pentru Edupedu.ro.

Rodica Cherciu / Foto: onlfr2023.excelentacj.ro / Olimpiadele de Limbi moderne, Cluj-Napoca, aprilie 2023

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, listele nu ar fi ajuns însă la toți profesorii prin inspectorii de specialitate. Inspectorii de specialitate au confirmat primirea lor, potrivit Rodicăi Cherciu, care a adăugat că este în responsabilitatea acestora să le comunice mai departe.

Iată ce prevede Metodologia-cadru de organizare a competițiilor școlare:

„(4) La etapa națională a olimpiadei se atribuie locuri suplimentare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute conform clasamentului național realizat după finalizarea etapei județene/a sectoarelor municipiului București și calificarea participanților pe locurile prevăzute la art. 15 alin. (3) din prezenta metodologie, după cum urmează:

  • 43 locuri/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie;
  • 23 locuri/an de studiu pentru celelalte olimpiadele care se organizează în toate județele și sectoarele municipiului București”, scrie în metodologia-cadru de organizare a competițiilor școlare, aprobată prin ordinul ME 3035/2012.

„(6) Pentru elevii care au obținut medii/punctaje egale și ocupă poziții în clasament care le conferă o potențială calificare pe locurile suplimentare nu se face departajare, chiar dacă se depășește numărul de locuri suplimentare atribuite conform prezentei metodologii”, conform aceluiași document.

Foto: © Yury Asotov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
VIDEO Moment emoționant la premierea Olimpiadei Naționale de Matematică 2024 pentru clasele VII-XII – elevii au fost aplaudați îndelung / Profesorul Cătălin Gherghe: Începe un nou ciclu de selecție pentru Olimpiada internațională care va fi în iulie
SURSE Olimpicii la Biologie au stat peste 6 ore în sălile de examinare la Concursul George Emil Palade 2024, etapa pe județ, după ce Ministerul Educației a întârziat transmiterea subiectelor
Elevi de la Olimpiada de Limba engleză, clasați pe primele locuri în județul Galați după ce la contestații au obținut cu aproape 20 de puncte mai mult față de notele inițiale. Subiectul de redactare și formarea profesorilor, problematice – surse
Clasament deturnat la Olimpiada de Limba română în București, după ce un elev de pe poziția 15 a primit la contestații peste 11 puncte și s-a calificat la națională / Inspector școlar: Lucrările cu diferențe sunt în analiză
Elevii de la liceele militare, excluși de la Concursul de Chimie „Petru Poni” 2024, dedicat liceelor vocaționale, printr-o adresă a secretarului de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici: N-ar trebui să privim înotul ca pe un privilegiu, ci ca pe un drept. Așa cum ar trebui să știi să alergi, să sari, ar trebui să știi să și înoți / Sunt multe lucruri pe care putem să le integrăm în sistemul educațional

„Înotul nu ar trebui să fie văzut ca un privilegiu, ci ca pe un drept”, spune într-un interviu acordat Edupedu.ro antrenorul Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește pe campionul olimpic…
Vezi articolul

Articol susținut de NextLab.Tech

Au început înscrierile pentru ediția 2023 a concursului de robotică școlară Nextlab.tech. Tradiționalul asistent virtual al concursului va fi integrat și cu ChatGPT. 600 de elevi vor primi kit-uri gratuite din partea sponsorului concursului – BCR

Pe 6 martie 2023 s-au deschis înscrierile la Concursul național de robotică Nextlab.tech ediția 2023, cea mai mare competiție de robotică școlară din România. Participarea este gratuită. Se pot înscrie…
Vezi articolul