Fostul ministru al educației Sorin Cîmpeanu deschide lista de candidaturi a PNL București pentru Senat, urmat de ministra în funcție, Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro. La Camera Deputaților, pe listele de candidați ale PNL București se află fosta ministră a Educației Monica Anisie. Liberalii discută zilele acestea numele candidaților în alegerile parlamentare care se vor desfășura pe 1 decembrie 2024.
Potrivit surselor noastre, varianta de lucru în discuție în prezent la organizația PNL București, condusă de Sebastian Burduja, îi are cap de listă la Senat pe Sorin Cîmpeanu și pe Ligia Deca, urmați de profesorul Vlad Nistor de la Universitatea din București, ce a mai deținut în 2012-2016 un mandat de deputat din partea PNL.
Pentru a „nu crea nemulțumiri în rândul electoratului”, ministra Ligia Deca amână până în decembrie, potrivit surselor Edupedu.ro, punerea în dezbatere a noilor planuri-cadru pentru liceu, pe modelul amânării aplicate desființării inspectoratelor școlare.
Potrivit surselor Edupedu.ro, lista PNL București pentru Camera Deputaților discutată în prezent este deschisă de Sebastian Burduja, Ionuț Stroe și Andrei Baciu.
Sorin Cîmpeanu a deținut de două ori funcția de ministru al Educației, prima dată în perioada 2014-2015 propus și susținut pe acest portofoliu în guvernul Ponta de către fostul lider PC Daniel Constantin (sursa). După demisia lui Victor Ponta din funcția de șef al Executivului, Sorin Cîmpeanu a fost premier interimar. În 2016 a obținut un mandat de deputat fără adeziune la formaţiunea politică ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, pentru care a candidat la alegeri. În 2017 Cîmpeanu a demisionat din ALDE și a co-fondat partidul Pro România, alături de Daniel Constantin și de fostul premier social-democrat Victor Ponta (sursa).
În 2019, Cîmpeanu a demisionat din Pro România, iar în ianuarie 2020 este primit, alături de Daniel Constantin în PNL, unde au devenit membri în Biroul Executiv al partidului (detalii aici). Pe listele PNL a obținut mandatul de senator în circumscripția București la alegerile parlamentare din 2020, după care a fost numit ministru al educației în Guvernul Florin Cîțu.
Cîmpeanu a început lucrul la noua lege a educației cerută de președintele Klaus Iohannis și a demisionat din al doilea mandat de ministru al Educației în septembrie 2022, în plin scandal de plagiat și la finalul unei veri în care a lansat în dezbatere două proiecte de legi ale Educației, unul pentru preuniversitar si unul pe zona universitară, cu prevederi criticate dur de specialiștii în educație. Cele mai multe critici s-au referit la articolele propuse pentru amnistierea plagiatorilor și la introducerea unui examen doar la colegiile naționale (surse și detalii).
Lui Sorin Cîmpeanu i-a urmat în funcția de ministru al Educației, în 2022, Ligia Deca, ce a preluat fotoliul din poziția de consilieră a lui Klaus Iohannis pe probleme de educație și de coordonatoare a proiectului prezidențial „România educată”, proiect criticat pentru lipsa unei direcții clare propuse pentru educație. Deca e primul ministru al Educației care a fost președintele unei asociații studențești (ANOSR), nu are toate gradele de profesor sau cercetător – este lector universitar la SNSPA, unde predă Studii europene (sursa și detalii).
În iunie 2023, Ligia Deca a anunțat pe Facebook că s-a înscris în Partidul Național Liberal și a publicat mai multe fotografii de la o ședință de partid la filiala Sector 6, în care s-a înscris și i-a mulțumit șefiului filialei, Ciprian Ciucu. Potrivit surselor Edupedu.ro, Deca viza de atunci o candidatură la viitoarele alegeri parlamentare.
În urmă cu doar 3 zile, ministra Ligia Deca a publicat pe Facebook fotografii care o arată în vizită, înainte de începerea anului școlar, la o grădiniță și o școală renovate din Sectorul 6 – sectorul în care s-a înscris în PNL (sursa și detalii).
Întrebată în iulie 2024 dacă va candida la alegerile parlamentare care se vor desfășura pe 1 decembrie 2024, Ligia Deca a răspuns: „Nu am avut această discuție și deocamdată nu am această preocupare”. Ministra în funcție a precizat la acea dată că va anunța și „eventualele implicații”, atunci când va lua o decizie (sursa).
De remarcat că Ligia Deca, ministra care a îndeplinit vara trecută solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a iniția și de a promova o nouă lege a educației, cunoscută sub denumirea Legile România educată (împrumutând denumirea proiectului prezidențial al lui Iohannis), a amânat aplicarea în anul acesta – în care au loc toate cele 4 tipuri de alegeri în România – a prevederii noii sale legi de desființare a inspectoratelor școlare.
Tot pentru a nu crea nemulțumiri în rândul electoratului, Ligia Deca amână până în decembrie, potrivit surselor Edupedu.ro, punerea în dezbatere a noilor planuri-cadru pentru liceu, aflate în întârziere de 3 ani.
Calendarul alegerilor parlamentare 2024 (sursa)
Alegerile parlamentare din 2024 se vor desfășura pe data de 1 decembrie.
17 octombrie 2024 este data limită până la care partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente în circumscripţiile electorale din ţară.
– 1 noiembrie 2024 – începerea campaniei electorale;
– 30 noiembrie, ora 7.00 – închiderea campaniei electorale;
– 30 noiembrie, ora locală 7.00 – începerea primei zile de votare în străinătate;
– 30 noiembrie, ora locală 21.00 – închiderea primei zile de votare în străinătate;
– 30 noiembrie ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votar;
– 1 decembrie, ora 7.00 – începerea votării în ţară. Începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate;
– 1 decembrie, ora 21.00 – încheierea votării în ţară. Încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate;
– 1 decembrie, ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare.
Știre în curs de actualizare