UPDATE SURSE Ședință la Ministerul Proiectelor Europene pe tema primelor de carieră didactică și profesională

18.444 de vizualizări
Foto: 70118974 © Rawpixelimages | Dreamstime.com
UPDATE Marți, 31 octombrie, ar urma ca un document cu precizări oficiale despre utilizarea cardurilor cu primele de carieră să fie publicat de ministere, potrivit surselor Edupedu.ro. Inițial, Edupedu.ro a scris că întâlnirea a avut loc la Ministerul Educației, dar a avut loc la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), conform acelorași surse.

Știrea inițială:

Luni la ora 15:30 are loc o întâlnire la Ministerul Educației pe tema primelor de carieră didactică și profesională, potrivit surselor Edupedu.ro. Vor participa la această discuție reprezentanții Ministerului Educației, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai sindicatelor din învățământ și ai companiei care a produs cardurile de primă de carieră, conform surselor.

Cea mai importantă temă de la această ședință este completarea listei intermediare de magazine și furnizori de servicii și produse pentru profesori și personalul nedidactic pentru ca toți cei aproape 240.000 de beneficiari cadre didactice și cadre didactice auxiliare, plus circa 60.000 de angajați personal administrativ să poată achiziționa produsele și serviciile permise de OUG 58/2023.

Momentan au existat o serie de reacții în mediul online, ale profesorilor, despre faptul că pe lista intermediară, oferită de compania emitentă a cardurilor unora dintre liderii sindicali din Educație și pe care aceștia au făcut-o publică, nu se află decât magazine de electrocasnice și electronice, plus librării și supermarketuri.

Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor. Conform unei informări care a ajuns de la Ministerul Educației la directorii școlilor, ar exista un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat, conform surselor Edupedu.ro.

Legat de livrarea cardurilor, potrivit surselor Edupedu.ro, s-ar fi realizat livrarea a circa 180.000 de carduri până la finalul săptămânii trecute, urmând ca restul să fie trimise la școli în această săptămână, termenul de 31 octombrie urmând să fie depășit, cel mai probabil. Până luni, toate cardurile ridicate deja de angajații din învățământ au fost și încărcate, conform surselor.

O altă problemă ar fi faptul că livrarea cardurilor s-ar fi făcut la adresele sediilor de școli cu personalitate juridică, iar personalul de la școlile arondate ar fi nevoit să vină să ridice aceste carduri după un program al secretariatelor, care de multe ori se suprapune cu programul lor de la ore. Lucru care ar fi provocat întârzieri ale ridicărilor de carduri, mai arată sursele.

Potrivit infomațiilor nostre, s-ar mai face încă o listă cu personalul din școli care, deși a lucrat în unități de învățământ anul școlar trecut 2022-2023, nu a primit cardul de primă de carieră, astfel că și pentru acești angajați urmează să fie emise cardurile respective, dar cu întârziere.

Vezi și: Ce își pot cumpăra profesorii cu primele de carieră didactică de 1.500 de lei: de la cărți de specialitate și până la echipamente IT

Articol în curs de actualizare

Foto: 70118974 © Rawpixelimages | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


37 comments
  1. Buna ziua,
    “echipament IT,”cred că inseamnă și TV inteligent care are același sistem de operare ca și tableta,telefonul.(Android:8,9,10,11,în funcție de anul fabricației și de la 2 GB/RAM în plus)
    Mai mult poate fi folosi pe post de monitor!
    Are cineva informație în acest sens?
    Vă mulțumesc!

  2. Card neîncărcat dar preluat pe 25.10.2023 .
    Numai minciuni si tras pe sfoară !!
    De ce unii profesori au primit banii pe card și alții nu au primit ????
    De ce se face discriminare la primirea banilor cu asemenea întârzieri de 7 zile ?
    Unii au primit banii de 7 zile !!!
    Toate mărfurile cu preț bun s-au epuizat !!!
    E fair-play ????

    1. Ai un an să cheltuiești averea. (Cei care au cardurile încărcate n-au decât cei 1050 de lei care nu vin direct de la stat, restul de 450 n-au intrat).

      Cel mai prost moment să cumperi (orice) e în perioada noiembrie-ianuarie. Vine BF, apoi Crăciunul, Anul Nou, etc – toate prețurile au fost deja umflate dincolo de marginea suportabilității. Așteaptă februarie-martie (după aia încep măririle de Paști) sau chiar următoarea vacanță de vară.

      Oricum, la banii ăștia… Mare lucru n-ai ce cumpăra.

  3. Bună ziua ! Eu mi-am luat telefon. Pe el am catalogul electronic. Școala nu mi-a dat niciun echipament. Problema e că la magazin mi-au luat de pe card doar suma de 1050 lei. Cealaltă nu era încărcată.

  4. Sunt profesor de Educatie muzicala, am nevoie și de instrumente muzicale….carți de muzică sunt puține în librării. De ce suntem constrânși la o listă de magazine? De ce nu putem comanda pe site uri?

  5. Bună ziua! Eu nu mai folosesc telefonul mobil și personal pentru școală de ceva timp (era mai rău decât la o centrală telefonică, inclusiv în timpul meu liber), cine vrea să vorbească cu mine să vină la școală și să anunțe din timp să pot să mă pregătesc cu informațiile de interes, părinții/tutorii au obligația legală de a trece pe la școală odată pe lună pentru copil, nu am whatsapp – nu este nici o obligație contractuală să am așa ceva instalat pe telefonul personal și dacă vrea cineva să îmi impună așa ceva să îmi dea telefon de serviciu și decontare de abonament și ca recomandare mai înregistrați diverse ordine ce aduc abatere bunului simț – și acest lucru îl știu după o consultație juridică contracost.
    … Așadar dragi colegi nu vă mai lăsați călcați în picioare de isjuri, directori și părinți.

      1. Poate da… Poate nu…. Dar oricum ar fi atât dumneavoastră ( părinții /tutorii, elevii) cât și noi (profesorii, educatorii, învățătorii, bibliotecarii, secretarii, contabilii, oamenii de serviciu!/întreținere etc) avem obligații dar și drepturi… Așa că nu uitați de bunul simț… Mai ales că sunteți cu postări în spațiul virtual dar public…

  6. ”Prima” – dacă (mai) știm limba română – nu poate fi condiționată/direcționată spre un anumit tip de achiziție; în plus, este aberant să ”beneficiezi” de un premiu în bani cu care să-ți cumperi materiale în vederea susținerii activității profesionale. Propun, însă, ca ministerul să acorde bursele elevilor în această manieră, astfel încât micuții să-și achiziționeze exclusiv cărți și rechizite pentru școală.

  7. ce aberații….secretariatele au distribuit în aceeași zi toate cardurile…după ce ne dați de lucru în plus mai și găsiți vinovați…vai de legile și ordonanțele pe care le faceți…noi justificam orice leu în țara în care se fură pe rupte ,nedidacticul de ce nu a primit încă….

  8. Sunt de acord cu colegii care au considerat ca telefonul este important in activitatea didactica dar si in relatiile cu familiile elevilor!

  9. Normal că și smartphone-ul este un echipament IT, că doar nu o fi mobilă în clasă. Nu cu
    el comunică profesorul pe grupurile de Whats’App?cu elevii, cu părinții, grup colegi profesori, grup comisie metodică, descărcare materiale, informări, ședințe, raportări, inclusiv ca instrument de prezentare, demonstratie, etc cu proiectorul, la clasa d elevi. Deasemenea un televizor smart în clasă este extrem de util pentru prezentarea materialelor. Telefonul și abonamentul profesorilor, a fost bun în pandemie, acum nu mai trebuie.
    Trebuie luate măsuri pentru introducerea acestor echipamente IT, dar și libera alegere a magazinului de unde să se poată achiziționa. Ce este această impunere cu Flanco în prim plan? ceva necurat oare?

  10. Înțelept ar fi să nu cumpărăm nimic până nu ne dau voie să achiziționăm telefoane , TV.smart, tablete, altfel ne unim și le refuzăm și nu vor avea încotro.

  11. Nu mai declarați fără a verifica si recunoaste greselile pe care le faceti.
    Secretariatul a dat ca punct de livrare a cardurilor la unitatea scolara si parte din ele au fost trimise la adresa de domiciliu.
    Cine oare a scris adresa pe plic?
    Siiiiiii, nu sunt încărcate toate.🙈

  12. Nu se pot achiziționa telefoane!?Serios?Domnilor de la sindicat,dormiți?
    Telefoanele noastre au fost și sunt folosite pentru activitățile didactice!
    Am fost obligați să ne folosim aparatele personale online!
    Orice cetățean angajat într-o instituție pleacă de acasă cu materialele necasare muncii sala așa cum se procedează în învățământ?
    Dotați unitățile cu materiale didactice nu să ne ,,aruncați”aceste carduri- și pe numele nostru -să dotăm noi unitățile școlare!
    Cum era să renunțăm cu toții la aceste “carduri”?
    Păcat de grevă și de sacrificiul făcut!

  13. Cand am predat online mi.am distrus telefonul,nu mai e bun ,nu mai tine bateria,atunci am fost buni?nu ne.a intrebat nimeni cum va descurcati domnilor profesori ,aveti laptop aveti telefon??sunteti niste mizerii cei de la minister.

  14. In data de 26 au venit in scoli instiintari oficiale unde figura si tv si telefon. Pot fi dati in judecata de dezinformare. Le am primit si noi ca profesori de la scoala.

    1. Și eu as vrea să-mi cumpăr o pereche de ochelari. Stau 8-10 ore cu ochii în calculator. Schimb ochelarii o dată la 2 ani. Nu-i pot considera echipament IT!

    1. 16:35. am primit notificare ca s a incarcat. cardul nu figureaza in lista de produse pluxee, dar se vede in cont pluxee la logare pe site. cand dai pe el da eroare, evident, daca nu exista ca produs…

  15. Inteleg ca telefoanele nu vor putea fi achizitionate.Nu este corect pt.ca:
    -smartphon-ul este un echipament IT
    -catalogul electronic ,comunicarea online cu elevi/parinti se face de pe echipament IT
    -intalniri /sedinte online de asemenea
    Pana acum acestea s-au facut in mare parte de pe device-urile noastre,cu internetul nostru.

    1. Ia o tableta buna cu sim de pe care poti si face apeluri video si voce si i ai spart. Oricum e sedinta la minister si se prefigureaza ca nu vor fi restrictii la cumparare doar din anumite magazine si ca vafi si tel si tv. primele liste au fost un fake. se asteapta listele oficiale. nici pluxee nu are afisat produsul sau afiliatii..asteapta si ei oficial de la minister.

  16. Ședințe, liste, pretexte dar bani… ioc!

    Parlamentarii au sume forfetare, deci nu le justifică, de mii de euro LUNAR și nu mai e sfârșirul lumii. Dar să dai 300 de euro unui profesor pe mână e periculos rău!

  17. Bună ziua,eu am achiziționat un telefon smart pe 27.10 de la Flanco. Ce se va întâmpla? Telefoanele smart sunt echipamente IT!!!!
    La locul de munca folosesc telefonul personal!!!
    Achiziționarea unui telefon folosit la locul de munca,în online poate fi considerata echipament IT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban, despre recomandarea Avocatului Poporului ca elevii cu peste 37,3 ºC să fie lăsați să dea acum examenul: Avocatul Poporului are niște atitudini care o transformă în dușmanul poporului / Elevii vor merge în sesiunea specială

Avocatul Poporului are niște atitudini, în ultima vreme, care o transformă în dușmanul poporului, a declarat Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută la Universitatea București, în ziua comemorării Mineriadei…
Vezi articolul

A fost o greșeală sau un ajutor pe care Ministerul Educației i l-a dat premierului când nu a depus la timp contestația în procesul privind suspendarea analizei teze de doctorat? / “Vorbim despre evenimente care au avut loc înainte de începerea mandatului meu”, spune Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că Ministerul a depus în iulie anul trecut contestația la sentința dată în procesul privind suspendarea analizei tezei de doctorat a premierului Ciucă, dar…
Vezi articolul

Din acest an, Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din București oferă gratuit biciclete studenților săi. Prioritate au cei care stau la cămin, au bursă socială și nu dețin mașină personală

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) a cumpărat la finalul anului trecut 60 de biciclete pentru studenţii săi, informează Agerpres. Acest prim lot va…
Vezi articolul