Surse: Salarizarea profesorilor la plata cu ora pentru încă o normă întreagă, pentru a preda pe grupe la clasele primare, a VIII-a și a XII-a, plus renunțarea la laboratoare și la sporturile cu mingea – printre soluțiile pentru începerea școlii

50.671 de vizualizări
Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com
Revenirea fizică la grădiniță și la școală a elevilor de clasele pregătitoare – a IV-a, a VIII-a și a XII-a, cu respectarea distanței de minimum 1 metru între bănci, este unul dintre scenariile pe care Ministerul Educației le pregătește. Cum se vor împărți copiii pe grupe și cine va preda la jumătate de clasă? Potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul ia în calcul să-i plătească la oră pe profesori pentru încă până la o normă întreagă, pentru orele care depășesc norma didactică. Concret, o învățătoare va putea preda dimineața în fața a jumătate din clasă, iar după-amiază celeilalte jumătăți de clasă, orele de după-amiază fiind plătite la plata cu ora.

Ce se va întâmpla cu elevii din clasele V-VII și IX-XI? În scenariul hibrid, școala poate decide dacă alternează în cazul lor cursurule online cu cele fizice la școală, la intervale de 1 sau 2 săptămâni.

În ceea ce privește spațiile unde vor învăța elevii, în acest moment Inspectoratele Școlare fac următoarea analiză: pe fiecare clasă în parte verifică numărul de elevi care pot intra odată așezate băncile la 1 metru distanță unele de celelalte, în funcție de dimensiunile clasei, și înregistrează numărul de elevi care va trebui să facă în alt schimb lecțiile fizic la școală, precum și numărul de profesori necesari în plus, potrivit surselor Edupedu.ro.

“Inspectorii trebuie sa facă o oglindă a clasei în fiecare școală, pentru a vedea câți elevi pot intra în fiecare clasă – în funcție de dimensiunile clasei. De exemplu, vom avea clase pregătitoare unde avem 22 de elevi și vor putea sta fizic la cursuri doar 18, păstrând distanțarea. Ceilalți 4 împreună cu 7 elevi de la altă clasă pregătitoare aflați în aceeași situație va trebui să vină la școală în altă sală. În final, analiza pe fiecare unitate urmărește câte săli în plus sunt necesare și câte norme didactice în plus”, au declarat pentru Edupedu.ro surse din educație.

Potrivit acestora, părinții va trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere atunci când își trimit copiii la școală, similară declarațiilor pe care le completăm când intrăm în orice spital sau instituție publică: “Subsemnatul, în calitate de părinte, declar că în ultimele 14 zile copilul nu a prezentat simptome specifice: tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți respiratorii, vărsături, nu a intrat în contact cu o persoană cu COVID (…)”.

Discuțiile de astăzi de la Cotroceni vor fi în jurul celor 3 mari scenarii (100% prezență fizică în acele comunități unde este posibil, 100% online în scenariul cel mai negru și varianta hibridă), iar miza cea mai mare este descentralizarea deciziei: lăsarea hotărârii finale la comunitățile locale, pornind de la analiza făcută de școală, inspectorat și cu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit surselor Edupedu.ro, elevii nu vor avea voie să meargă în laboratoare, vor fi “evitate” jocurile cu mingea și anumite exerciții.

Știre în curs de actualizare

Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


25 comments
  1. Am inteles …. saracele cadre didactice , dar elevii? Ce e cu ei ? Chiar nu conteaza ? Cum sa schimbe invatatorul ? Cum sa faca un copil de primara, ore dupa amiaza cu un invatator care este obosit deja de la prima ora. Cum sa mearga cu alti colegi intr o alta clasa ?
    Dar din cate se vede doar cadrele didactice si salariile acestora conteaza !! Rusine !!! De aceea suntem unde suntem !!!

  2. E ireal. In loc sa faca un plan pe un an intreg, fac pe zile, saptamani. Functionam tot ilegal cu clase de 30+ elevi, nu facem angajari ( desi acum a fost Titularizarea), dam la plata cu ora norme intregi. Oare cati profesori, care au dat examen anul acesta si au obtinut note foarte mari, raman someri? Oare cati profesori vor da in judecata Ministerul Educatiei, in cazul in care orele nu sunt normate si repartizate? incredibil cine e la conducerea tarii… Lipsa de viziune , de vointa…

    1. Dar credeti ca exista vreun profesor normal la cap sa accepte asa ceva pentru tot aurul din lume? Nici macar fizic nu e normal, daramite ca putere psihica si trupeasca. Doar daca domnul presedinte vrea sclavi.

  3. Genial! Declarație pe proprie răspundere zilnic. Facem careu, sau ce? Dimineața adunăm declarațiile de la toți copiii. Vine tura a doua, iar adunăm. Și dacă uită copilul să o aducă? Acasă cu el! Dacă ați fost în perioada asta la spital, știți cum se face triajul. Tot așa: declari că ești curat ca lacrima, pe proprie răspundere. N-am văzut pacient care să declare că a strănutat măcar.
    Cum să faci normă dublă? După șase ore ești epuizat, cum ar fi să faci zece?

  4. De ce nu se monteaza camere in clase , jumatatea clasei putand urmari lectia de acasa. Mai ieftin decat plata dubla, pe de alta parte 8-10 ore pe zi ptr un profesor este infernal, randamentul ar fi pe masura

    1. ha ha ha… bati campii rau de tot cu camerele… de unde atatea si de unde atata internet? Cateva scoli pot face asta… restul au inca WC in curte si tu vii cu idei de astea trasnite????

  5. Absurd!
    Ori la școală, ori acasă! Ce tot atâta bâlbâială? Acum o să lase sarcina în grija Ișj-urilor…

  6. Modelul hibrid de invatare este foarte simplu : “— Mi-ți-i, ni-vi-li, me-te-îl-o, ne-ve-i-le; me-te-îl-o, ne-ve-i-le, miți-i, ni-vi-li.” !

    1. Păi nu se poate. Daca in decursul anului se revine la normal ce face, da afara oamenii si ii lasa pe drumuri?

      1. Măcar să se revină la normal!Chiar crezi că anul asta revenim la normal?De jumătate de an suntem în jumătate de an!Ceva care la început era prevăzut pentru 2-3 săptămâni.
        Chiar crezi că revenim curând la normal?Cat crezi că o să se poata munci la tura dublă?Deja după patru ore ești varză.Si cu mască pe față! O sa vina și epidemia de gripa normală.In fiecare an vine.

        1. Am terminat de urmărit alocutiunea ministrei. Iti jur, nu i-am suflat răspunsul. Si dupa norma OMS de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori se vede ca suntem safe. Totul e sa respectăm regulile. Iar cei care nu le vor respecta sa fie trași de urechi. 🙂

  7. “Ceilalți 4 împreună cu 7 elevi de la altă clasă pregătitoare aflați în aceeași situație va trebui să vină la școala”.
    Cine a scris acest articol? Înapoi la școală, învățați să scrieți și să vorbiți corect!

  8. Poate sa mi dea si greutatea in aur ca nu as accepta asa ceva, trebuie sa fiu nebun, ce-ar fi sa dorm in scoala??

  9. Si profesorul care are 6 ore la gimnazial si inainte sau dupa primar ce face, crapa in scoala sau nu mai face ore cu ceilalti din celalalt schimb ca tre sa faca cu cei mici? Realizati cretinatatea ideii? Cum da vina invatatorul in primul schimb, sa mearga cu 7 mijloace de transport acasa la ora 12, 13 sau 14 o ora pe naveta si apoi inca o ora inapoi si sa faca ore schimbul 2 si unde? Ca sunt altii poate acolo. Sau exista si varianta sa se culce in scoala:) Deschideti scolile normal si lasati tampeniile gandite de pe un scaun de birou noaptea.

    1. Subscriu. Dar masca nu se da jos de pe mufa nici macar cand te duci la wc. Si elevi si profesori. Camere video peste tot ca sa se poata monitoriza distantarea si purtatul CORECT al masti. Săpun la liber, nu dezinfectant. Spun asta deoarece vor fi exemplare care nu vor purta sau purta greșit masca. Părinți care daca trimit copiii bolnavi sa fie amendați sau băgați la zadarnicirea bla bla. Profesorii cu semne de boala băgați la fel la zcrb (zadarnicirea…). Asistente care sa faca triaj si nu statistici agreate de direcțiunea sau DSP. Controale la sânge pe mijloace de transport. Si, testarea personalului macar din luna in luna (Sunt mai expuși chiar si fata de personalul medical (un profesor intra in contact cu cel putin 100 de elevi pe zi plus inca vreo 20-50 persoane pe transport, ca de, nu avem automobile personale, din cauza de “renumeratia” din ultimii 30 de ani) )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Calendar admitere în învățământul profesional și în școlile duale 2020: Toate școlile gimnaziale trebuie să organizeze în luna mai ședințe de instruire cu elevii și părinții, iar înscrierile în școlile profesionale încep pe 29 iunie

Toate școlile gimnaziale vor organiza în luna mai 2020 ședințe de instruire cu elevii de clasa a VIII-a și cu părinții acestora, pentru a le explica modul de înscriere în…
Vezi articolul

„Foarte mulți angajatori încă promovează internshipuri neplătite”, spune Francesca Cristea de la Centrul de Expertiză Europeană / „Încă sunt universități care nu acceptă practica din partea mai multor organizații de voluntariat”, potrivit acesteia

„Foarte mulți angajatori încă promovează internshipuri neplătite și sunt în social media, sunt în masă. Practic, nu sunt amendați sau nu sunt contracarați, pentru că legea internshipului stipulează clar că,…
Vezi articolul

Sondaj World Vision România: Unul din 4 copii care a participat la un chestionar a spus că a fost amenințat cu bătaia pe rețelele sociale / Copiii fac provocări (challenge-uri) pe TikTok pentru popularitate şi ca să nu fie respinşi de prietenii lor

Unu din 10 elevi care au răspuns unui chestionar al Fundației World Vision România arată că este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul online,…
Vezi articolul