SURSE Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I se va aplica de anul viitor școlar / Cadrele didactice trebuie să depună o cerere la director

41.532 de vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Aplicarea articolului 207, alineatul 11, din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 în privința profesorilor cu peste 15 ani vechime ar urma să se facă odată cu noua metodologie de mobilitate, conform surselor Edupedu.ro. Documentul este în lucru la Ministerul Educației.

Articolul 207 alineatul 11 prevede că „norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (4) lit. d), f) și h) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului“.

Tot ce trebuie să facă profesorii este să depună o cerere la directorul școlii, conform legii.

„Norma didactică a personalului prevăzut la alin. (11) se poate reduce ca urmare a solicitării cadrului didactic, adresată directorului unității de învățământ preuniversitar“, mai prevede legea.

Rămâne de văzut dacă în procedurile aprobate de minister operațiunea va deveni mai birocratică sau mai complexă.

Sursele Edupedu.ro au mai explicat faptul că prevederile vor fi avute în calcul la elaborarea metodologiei de mobilitate a personalului didactic pentru anul școlar 2024-2025, act normativ care urmează să fie aprobat prin ordin de ministru în luna noiembrie. Etapele de mobilitate încep, în mod tradițional, în luna februarie, iar până atunci școlile ar trebui să anunțe deja lista preliminară a posturilor disponibile pentru ocupare pentru anul școlar viitor.

Dacă toți profesorii cu vechime de peste 15 ani și gradul didactic I ar depune cerere pentru reducerea normei de predare, școlile ar fi nevoite să acopere cu plata orelor suplimentare sau cu scoaterea la concurs a acelor posturi, acolo unde se vor crea suficiente ore libere pentru o normă sau o jumătate de normă. Reamintim, tot de anul viitor ar trebui să intre în vigoare și titularizare pe jumătate de normă. La articolul 177, alineatul 7 din legea 198/2023, scrie: „În vederea ocupării prin concurs național unic, catedra este constituită din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4), la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului educației“.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


40 comments
  1. O jignire la adresa celor care nu au gr 1 si nici 15 ani vechime dar si a debutnatilor.

    O sa mai vina tinerii la catedra ciuciu.

    Cand e omul mai performant? exact cand are gr 1 si vechime, Si nu este bagat la treaba la clasa ca i se reduce norma si se cauta apoi sa suplineasca cele 2 ore debutnati si necalificati.

    Si pe langa asta inspectorii presteaza 4 ore, in rest freaca menta pe la mese festive inspectii si asteapta plocoane si mita

    1. Nu w chiar așa ! Dați și Gr I și vedeți cum e ! Iar inspectorii sunt și ei Oameni ! Devrerniti inspector și nu asptati “plocoane “! Succes !

      1. Eu n-am lins si supt nicaieri ca sa ajung inspector sau sa iau gr1 la miloaga.

        Stiu cu gr 1 care iau nota 2 la titularizare, nu sunt nici titulari, rusinica, orele vraiste, ce valoare are gr 1? nimic, zero.

        Iti propun sa le donezi 20% din salariul tau inspectorilor ca si ei sunt oameni.
        Mult succes la donatii.

  2. Toți vă apărați că munciți după orele cu elevii.Daca ați avea activitate după orele cu elevii😂,n ar exista 60% elevi analfabeți .Propunere sa existe în școală spatiu cu dotări corespunzătoare și să efectuați cele 5 ore in cadrul scolii.Vă băgați?😂

    1. Dincolo de faptul ca razi ca oaia-n oala de propriile prostii, tii neaparat sa te inscrii in armata babuinilor bezmetici acerebrali. Ce nu intelegeti voi, si nici n-aveti cum pentru ca va lipseste circuitul neuronal, este ca meseria asta are un anumit specific pe care voi, roboteii privati obisnuiti sa le sufle-n ceafa seful 8 ore sau mai mult la ”locul de munca” (unde munciti de crapa fierea-n voi, mai ales intre 12 si 14 cand daramati ciorbariile) nu-l puteti intelege. Traiti intr-un ”1984” perpetuu din care n-o sa iesiti in veci.
      Repet, ofticati-va pana ramaneti fara glas sau produceti declicul vietii voastre si incercati o cariera de profesor. Dar mi-e ca dupa 2-3 saptamani nici radarul nu v-ar prinde la cat de tare ati fugi.

      1. @B: Bine punctat. Mulți necunoscători și agramați (mai ales, din sfera economică privată, altfel spus, frustrată de drepturile cuvenite, cum scrie în DEx) își dau cu părerea. Nu oricine poate fi, cu adevărat, cadru didactic, suportând, cu stoicism, atâtea dezavantaje din sistemul educațional, multe dintre acestea fiind greu de remediat.

  3. Mi-e ciuda, da, ca nu munciți mai nimic , dar va plângeți tot timpul. Vreți salarii ca afara? Pai munciți fraților!!! Munciți ca sa aveti dupa ce lua salarii ca afara! Si luați medicamente daca atât puteți! Ca si noi luam sa muncim 40 -50 ore pe saptamana sa va plătim pe voi si alți bugetari ce muncesc 16 ore dar vor salariul de 40 .

    1. Nu confunda norma de predare cu timpul de lucru!!!! Ziua de lucru e ca și a ta, de 8 ore. Ba , in unele zile, se muncește și mai mult. Daca nu ai habar ce înseamnă să fii profesor, nu mai arunca cu mizerii.

    2. Du-te sa faci de serviciu pe scoala. Ia 5 seturi de lucrari la corectat, ca nu se corecteaza in timpul orei. Sa iti mai zic? De alte activitati extracurriculare si extrascolare? E usor din afara sistemului sa vorbesti.

  4. Dacă este asa de bine aici, de ca nu avem candidați și rămân mereu ore pentru oameni luni de pe stradă?
    În 10 ani va fi criza acuta de profesori!
    Poate nu, ca vor veni cei care nu înțeleg fenomenul!

  5. Dar ce fac astia pana la 40 ore? 16 ore lucrate si cand te gandesti ca astia cu gr 1 sunt destepti si nu mai invata lectiile acasa cum fac debutantii.

    16 ore incap in 2-3 zile.

    Eventual sa aiba timp de meditatii.

    Sa dea la toata lumea reducerea atunci, ce-i cu discriminarea asta?

    1. Se referă la 16 ore petrecute la catedră. Ai impresia că o prezentatoare TV lucrează pe zi, numai 30 minute, cât prezintă știrile? Așa și profesorul. Încearcă să gândești înainte de a pune asemenea întrebări.

    2. Nu w chiar așa ! Dați și Gr I și vedeți cum e ! Iar inspectorii sunt și ei Oameni ! Devrerniti inspector și nu asptati “plocoane “! Succes !

  6. Propunere sa nu mai vina la serviciu,3 ore pe zi, sunteți nebuni ,la piata și la mall stați mai mult.Elevii stau la școală dublu față de voi ,la voi profesorii ne putem aștepta la orice propunere pentru avantajul vostru.Sa propuneți reducerea orelor la elevi,a programei nu exista,doar voi profesorii sunteți centrul învățământului din Romania,elevii și părinții sunt sclavii voștri

    1. Ana dear, tocmai imi dadura astia prima. Ti-o donez cu drag sa mergi la farmacie (da, cica poti) si sa-ti iei valium. Poate asa scapi de delirium tremens.

      1. Dear Y,
        Ana dear, are dreptate, oricât de tare ai indemna-o sa își rezolve problema la farmacie. 16 ore pe saptamana, iar un copil de clasa a 7- a are 32-33 ore pe saptamana la scoala, plus orele de acasa. pai nu va e asa putințel Rușinică ??? Ar trebui sa mergeți voi la farmacie, ca sigur va lipsește câte ceva…

        1. Șmecherii își fac favoruri. Gradul 1 luat cu pus masa și mita. 2-ul lafel, deful lafel, titularizare acum 15 -25 ani cu subiecte de gimnaziu și nota sub 5.

          Inspectorii sunt în funcții deși aia la peste 20 ani vechime nu au dat examen de titularizare. Unii adora mesele darurile laudele vacantele luxoase decontate de stat. Unii dintre ei aflați la pensie cumulează abuziv pensia cu norma didactică și apoi se spune “de ce nu vin tinerii”.

          Cine vine acum in sistem nu pupa 16 ore ci multa harababura injurii examene de def cu subiecte naționale titularizare cu inspecții și subiecte de olimpiada, lipsa posturi chiar, critici, de aceea nu mai sunt decât bătrâni in sistem.

          Degeaba colegii zic, hai vino in sistem: e ușor să zici hai vino când că debutant trebuie sa te angajezi câțiva ani doar pe câte 10 luni anual și să iei titularizarea cu peste 7, def cu peste 8, zeci de inspecții, examene de cate 4 ore + 1 ora de captivitate de la 8 la 9 sau la 9 și 5 minutes. In timp ce ei au ajuns în sistem cu repartiție de la Ceaușescu sau Iliescu sau cu nota 5 la așa zisa titularizare in școală până în 2000 și aia data pe foaia goala și masa plina.

          Sau mai șmecherii mai tineri fii și fiice de baroni la unele materii de nișă și-au scris lucrarea acasă sau făcut ei însuși subiectele.

          La farmacie nu se dau pastilele insinuate de voi decât cu rețetă
          verde sau albastra in urma unui consult.

    2. Să vă fie rușine că vă dați cu părerea în privința muncii făcute de altcineva. Dacă ați ști și câte ore se lucrează în afara clasei pentru a pregăti atât orele cât și toate documentele necesare, nu ați mai fi așa iritată. Dar așa e românul, moare de grija altuia. Voi spuneți învățătorilor și dirigintilor că nu știți cum să vă descurcați cu unu, doi copii în casă, care nu vă ascultă dar aveți pretenții cu carul, să vă educe copiii alte persoane străine. Educația și bunul simț vin din cei 7 ani de acasă, nu degeaba sunt vorbele bătrânești. Ați uitat toată educația care ați primit-o de la părinți și bunici. Aveți grijă de problemele voastre și lăsați-i pe ceilalți să își ceară drepturile și nu mai aruncați cu,, pietre,, când nu știți despre ce vorbiți.

  7. În vremea lui Ceaușescu norma didactică era între 18-24 ore, nu ni se plătea nimic în plus. Directorii făceau economie și-ți dădeau norma de 24 ore plus ore de pregătire suplimentară la română, matematică, istorie,fără sa ni se plătescă nimic. Lucram și sâmbăta iar duminica aveam muncă patriotică.

    1. Uraaa, sticle si borcane, PTAP, noi in anu’ 2000, sa traiasca mult stimatu’…! (aplauze, ovatii, urale)
      Si doriti in 2023 sa fie la fel?

  8. Nu le e jena??? 16 ore pe saptamana? Dar cu ce sunt ei mai stresați fata de noi astialalti care muncim 40-50 ore pe saptamana. Si muncim, nu așteptăm reduceri si pauze si 3 luni de vacante si nu ne vaicarim cat ne e de greu. Ca cineva trebuie sa mai si muncească in țara asta…

    1. Dar de ce va e ciuda? Dati-va demisia de la depozitul de marfuri si alaturati-va! Veti pasi in paradis! Luati si prima la anu’. Mergeti cu ea la farmacie, luati pastile si scapati de stres.

    2. Cand o sa fiti in stare sa lucrati cu 31 de elevi pe ora ,la care nu ai voie sa ridici vocea ,mana,tonul,carora nu poti sa le faci nici observatii ca se simt ofensati ,atunci ati putea comenta.Si daca sunt la catedra 16 -18 ore asta nu inseamna ca ziua de lucru e gata.Am de citit,pregatit,corectat,plus multe alte chestii….

      1. Cand o sa munciți 8 ore pe zi la locul de munca, nu in vacante sau vezi doamne va pregătiți acasa (!!!) sau la piața sau oriunde numai nu la scoala, cand o sa marcați 8 ore asa ca alți muritori de rând la locul de munca, atunci sa va plângeți . In alte tari cum pot sa muncească profesorii 8 ore pe zi la norma întreaga, iar voi nu puteți ca nu aveti voie sa ridicați tonul sau mâna la copii… ce acolo au voie? Si nu se vaieta atâta ca voi. Nu va știți materia, nu va interesează de copii, nu va interesează nimic, de aceea va este greu. Ca daca ati fi pregătiți nu ar fi nimic greu.

        1. Sigur. Profund. Abisal chiar. Si pentru ca nu cred ca e cazul sa ne ocupam ultimele zile din vacanta asta insorita (prima din cele multe care vin, sic!) combatand ideile putine si fixe ale unor babuini (nu stiu daca are feminin) isterici, repetam invitatia de a schimba ”locul de munca”, tovarasi, si de a va face profesori. Va fi cea mai inspirata decizie a maruntei voastre vieti. Veti atinge nirvana, precum o facem si noi, in cele 3-4 ore petrecute intr-un loc unde nu facem nimic, dar luam prime (sic!) si de unde abia asteptam sa plecam la colindat prin mall-uri si piete. Decat sa va inecati de ciuda, nu mai bine faceti marele pas? LEM, te bagi tu primul/prima?

  9. În cazul în care se reduce norma didactică orele plus catedra sunt considerate doar cele care depășesc 18 ore sau 16 ?

  10. Profesorii din invatamantul prescolar sunt atat de nedreptatiti! Ei nu au franceza , engleza, ed. fizica, religia la clasele lor , sa mai respire si ei ( ca invatatorii) si nici nu pot beneficia de reducerea normei didactice precum CEI vizati.
    Totul este rational prin noua lege… , nu?!

  11. consilierii școlari au 2-4 ore de predare în continuare,din păcate,chipurile pentru inspecțiile de la gradele didactice. Au fost ani când nu au avut ore de predare!

  12. De bun augur și binevenit Cu toate astea ar trebui sa se ia in calcul diminuarea orelor de predare 2-4 ore pentru consilierii scolari asa cum au logopezii 16 ore fără predare. Consilierii pe invatamant prescolar și ei lucreaza cu copii cu CES la fel ca logopezii de ce nu se tine cont și de acest aspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezvoltarea unor consorții pentru învățământul tehnic superior și extinderea sprijinului pentru hub-uri digitale în universități, cu bani din PNRR, discutate de guvern cu rectorii Consorțiului Universitaria

Crearea unei “rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior”, cu un buget de 338 de milioane de euro, precum și extinderea accesului universităților la bugetul de 500 de milioane de…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Organizarea examenelor naționale și aprobarea curriculumului pentru clasa a IX-a, după ce vom avea planurile-cadru analizate, sunt problemele urgente. Elevii de clasa a IX-a e foarte puțin probabil să aibă manuale în toamnă

Pregătirea și organizarea examenelor naționale, precum și aprobarea curriculumului de clasa a IX-a, după ce vom avea planurile-cadru analizate și aprobate, sunt problemele urgente ale Educației, a declarat noul ministru,…
Vezi articolul