Proiectul Legii învățământului superior elaborat de ministrul Ligia Deca le deschide calea rectorilor să rămână la șefia universităților încă 8 ani, indiferent de numărul mandatelor pe care le-au avut deja, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, proiectul de lege inițiat de fostul consilier al președintelui Klaus Iohannis prevede că o persoană va putea ocupa funcția de rector la aceeași universitate cel mult două mandate de câte patru ani și că “la finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituțiilor de învățământ superior se vor stabili în baza prezentei legi”, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.
- Spre comparație, Legea Miclea-Funeriu în varianta aprobată în 2011 a reușit să stopeze fenomenul rectorilor pe viață introducând în lege prevederea următoare: “O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora“.
Cele două prevederi din Legea Educației Deca – ce nu fac nicio referire la mandatele trecute – resetează practic numărătoarea mandatelor în cazul rectorilor actuali. Indiferent dacă vorbim despre rectori cu unul sau trei mandate (adică 12 ani) la șefia universităților, aceștia vor beneficia de o “ștergere” a mandatelor trecute, potrivit surselor noastre. În cazul a 10 rectori, perspectiva este de a conduce universitățile timp de 20 de ani. Este vorba despre rectorii care sunt deja la al treilea mandat de rector, deci sunt în această funcție de 12 ani.
Conform surselor Edupedu.ro, argumentul “legea nu retroactivează” așa că rectorii en titre pot candida încă două mandate care să cumuleze 8 ani, pe lângă cei 12 ani pe care îi au deja la conducerea universităților a fost folosit inclusiv în ședința de marți a coaliției de guvernare. Potrivit surselor citate, tocmai pentru că legea nu face deloc referire la mandatele trecute, liderii partidelor au acceptat marți eliminarea sintagmei “succesive‚ complete” din articolul 137 despre care Edupedu.ro a scris în exclusivitate, precizare ca limita mandatele de rector la două numai în cazul în care mandatele erau complete.
Mandatele rectorilor în proiectul Legii învățământului superior inițiată de Ligia Deca:
Art. 137 – (5) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeași instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate.
Art. 260 – (1) Senatele universitare sunt obligate ca‚ în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentei legi‚ să definitiveze noua cartă universitară‚ regulamentele și metodologiile de organizare și funcţionare a instituţiilor de învăţământ superior‚ în conformitate cu prezenta lege.
(2) La finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituţiilor de învăţământ superior se vor stabili în baza prezentei legi.
FOTO DOCUMENT Cum era Legea educației în 2011, în forma promovată de Miclea-Funeriu – articolul 213 aliniatul 7 înainte de modificare:
Cine sunt rectorii aflați la al 3-lea mandat în fruntea universităților, prin tertipul legislativ introdus în Lege în 2014 de Guvernul Ponta (sursa):
- Sorin Cîmpeanu – rector aflat la al 3-lea mandat la conducerea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, fost ministru al Educației, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, senator PNL;
- Mihnea Costoiu – rectorul Universității Politehnica din București, fost ministru al Învățământului Superior în guvernul Ponta, în mandatul căruia Executivul a schimbat legea educației permițând cel de-al treilea mandat;
- Remus Pricopie – rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), fost ministru al Educației în guvernul Ponta, în mandatul căruia Executivul a schimbat legea educației permițând cel de-al treilea mandat.
- Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputat PNL;
- Ioan Abrudan – rectorul Universității Transilvania din Brașov;
- Valentin Popa – rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, fost ministru al Educației în Guvernul Dăncilă;
- Daniel Breaz – rectorul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fost ministru PSD al Culturii, fost ministru interimar al Educației, senator PSD până în septembrie 2020 când a demisionat din partid;
- Leonard Azamfirei – rectorul Universității de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș. În cazul său, cel de-al treilea mandat este de fapt primul în fruntea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST), creată prin fuziunea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, în 2018;
- Ramona Lile – rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, sancționată pentru plagiat și fostă secretară a universității pe care acum o conduce, potrivit Revista 22.
- Cătălin Bălescu – rectorul Universității Naționale de Arte din București
Foto: © Rifqi Riyanda | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Din cate înțeleg,au fost 20 de ani rectori ,se voteaza legea nouă și mai raman 8 ani in continuare ,în 2032 se da alta lege mai rămân 8 ani, in 2040 alta lege ,apoi alți 8 ani și dacă depășesc 70 de ani viață și 40 de ani in funcția de rector,obligatoriu succesiune la notar și moștenire funcția copiilor ,nepoților..
Încurajați hoția și nepotismul și vom ajunge mai rău decât în Africa. Pentru astfel de legi suntem la marginea Europei și nimeni nu ne vrea în rândul țărilor civilizate.
De ce nu trec instituțiile pe persoana fizica și este rezolvată problema definitiv și nu mai schimbam legile ca pe papuci 🤕
este de bezna mintii.
Sunt rectori plagiatori fara stiinta de carte. Ce facem ? incurajam hotia si impostura?
Rau a ajuns Romania educata.
Cum sa se faca invatamant de calitate cand pentru un doctorand, in primii doi ani, se acorda cca 50 lei/luna timp de 28 saptamani cat este un an universitar. Nici in timpul comunismului nu era bataia asta de joc.