Rectorul reales al Universității Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, care a câștigat un nou mandat deși în 2021 a primit interdicție să candideze, în urma unei decizii de plagiat, nu a fost confirmată în funcție, potrivit surselor Edupedu.ro. Acestea au precizat că în primele zile din acest an a fost emis un ordin de ministru al Educației de neconfirmare a Ramonei Lile, după ce aceasta a câștigat alegerile pentru funcția de rector organizate în decembrie.
- Iminența unei astfel de decizii a fost semnalată de Edupedu.ro pe 29 decembrie.
Rectorul UAV a câștigat alegerile din 2020 în luna februarie, ceea ce înseamnă că Ramona Lile mai are un scurt răgaz până la încheierea mandatului actual de patru ani.
Potrivit noii metodologii alegerilor din universități, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuia confirmat de ministrul Educației în 30 de zile de la data desemnării. Potrivit noii Legi a învățământului superior, în momentul vacantării unui post de conducere (ceea ce ar urma să se întâmple când Ramona Lile își încheie mandatul), instituția de învățământ superior trebuie să organizeze procedura de ocupare a postului în termen de maximum 3 luni:
- „Art. 146 (2): În cazul vacantării unui post în funcțiile de conducere se procedează la alegeri parțiale, în cazul directorului de departament sau al directorului de filială, sau se organizează concurs public, potrivit cartei universitare, în termen de maximum 3 luni de la data vacantării.
- (3) Modalitatea de desemnare a rectorului, dintre cele prevăzute la art. 133, stabilită cu ocazia alegerilor generale, se menține valabilă.” [n.red.: Art. 133 menționează cele două modalități de desemnare a rectorului – prin concurs public sau prin alegeri]
Ramona Lile a câștigat alegerile din 11 decembrie pentru funcția de rector, iar Revista 22 a remarcat, ulterior, că acest lucru s-a petrecut în pofida faptului că ea nu putea candida. În aprilie 2021, Edupedu.ro scria că rectorul Lile a fost retrogradată academic în urma unui plagiat constatat de CNECSDTI (și contestat de ea în instanță), una dintre sancțiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”. (detalii despre acel ordin aici)
Dosarul Lile, în urma realegerii ca rector, precum și o contestație depusă de contracandidatul ei în scrutinul de la UAV au ajuns, după alegeri, la Minister, unde, pe masa ministrului, a ajuns în cele din urmă un proiect de ordin prin care Ramona Lile să nu fie confirmată în funcție.
- Ramona Lile a devenit rector în 2012, ocupând deci această funcție, până acum, timp de trei mandate a câte patru ani. Deși vechea Lege a educației permitea doar două mandate, ea s-a numărat, în 2020, printre beneficiarii unei portițe care permitea rectorilor să candideze pentru al treilea mandat în cazul existenței unor suspendări temporare. Noua Lege a învățământului superior permite maximum două mandate de câte cinci ani, fără excepție, dar nu ține cont de mandatele exercitate pe vechea lege, fapt ce i-a permis – fără a ține cont de chestiunea interdicției de a concura pentru funcții de conducere – să candideze pentru un alt mandat, al patrulea.
Deciziile de neconfirmare a unui rector în funcție sunt extrem de rare. Un alt caz identificat de Edupedu.ro a fost cel al unui fost rector de la Oradea, neconfirmat în 2012, a cărui situație s-a lămurit doi ani mai târziu, după acțiuni în instanță.
UPDATE 10.01.2024 Ordinul de ministru, obținut de Edupedu.ro, este datat 29.12.2023. În prealabil, documentul a fost publicat pe pagina sa de Facebook și de jurnalista Brândușa Armanca:
8 comments
Ce mă amuza cel mai tare este ca tot puciul asta este orchestrat de o bătrână care face actiuni in Romania pentru chinezi. Pe la colturi se spune ca furnizeaza la unii si la altii informații de la firmele din România. Din cate știu, baba a fost turnatoare la fosta Securitate. La CNSAS se știe. Bine … si in alta parte se știe.
DREPTATE PANA LA CAPĂT! SUNT MULTE ALTE ILEGALITĂȚI! ORGANELE ABILITATE SĂ CERCETEZE AMANUNTIT!
Despre ce vacantare vorbiți? Mandatul de 4 ani al doamnei se incheie in martie. Pentru mandatul urmator s-au facut alegeri care au fost invalidate prin neconfirmarea rectorului. Singura soluție legală este organizarea de noi alegeri in actuala sesiune, din care să rezulte un rector validat pentru noul mandat. Din martie inceteaza de drept mandatele tuturor: rector, prorectori si decani. Nu poate nimeni conduce institutia in cele 3 luni din scenariul dumneavoastră.
Asemenea indivizi NU AU CE CĂUTA IN ÎNVĂȚĂMÂNT. Cercetarea atentă/amănunțită scoate la iveală multe alte JALNICE FAPTE ALE ACESTEI IMPOSTOARE(alte plagiate,afaceri cu lucrări de licență și disertație)! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUSȚINATORII DIN CONDUCERE(protectori,senat,decani,șefi de departament, șefi de servicii) ??? CEL PUȚIN PASUL IN SPATE SI…RUȘINE PUBLICĂ!
Alex, de ce nu scrii toate astea si să depui documentul la Parchet ? Să comentăm prin ziare online poate orice nană!
Organele abilitate/specializate ce fac? Nu se autosesizează?!!!
Chiari e desgustatori ca plagiatii nu au demnitate sa nu candideze la anumite functii de care au fost emisi .
Duamna ar fi vrut sa fie rector pe viață ca faraonii din vechime