Surse: Proiectul România educată din PNRR pierde 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație. Cele mai mari tăieri, la învățământul profesional dual, laboratoarele de științe și universități

6.321 de vizualizări
Sursa: presidency.ro
Proiectul România Educată din PNRR pierde 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație, potrivit surselor Edupedu.ro. Cele mai mari tăieri sunt de la universități, și anume circa 70% din fondurile alocate inițial. Domeniul este urmat de învățământul profesional dual, care pierde 50% din fonduri.

O altă lovitură o primesc laboratoarele de științe, anunțate ca prioritare de președintele Klaus Iohannis, dar care acum pierd 40% din suma inițial alocată, potrivit surselor Edupedu.ro.

Tăierile de la educație vin în contextul în care România are o alocare prin PNRR din partea Comisiei Europene de 29 de miliarde de euro, iar documentul de negociere trimis de România conținea proiecte de 40 de miliarde de euro. Autoritățile de la București încearcă acum să ajungă la suma de 29 de miliarde de euro prin tăieri de la diferite capitole.

Reformele din educație propuse Comisiei Europene de România prin PNRR erau sub egida proiectului prezidențial “România Educată”, au fost anunțate de președintele Klaus Iohannis și au fost agreate de către experții Comisiei Europene în faza de negociere, potrivit anunțurilor făcute de vicepremierul Dan Barna și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Tăierile masive de astăzi vin în contextul în care educația a primit o alocare inițială de 4 miliarde de euro fonduri europene, din totalul celor 29 de miliarde ale Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).

Amintim că Parlamentul European a aprobat, pe 10 februarie, Mecanismul de redresare și reziliență, conceput pentru a ajuta statele membre să combată efectele pandemiei de COVID-19. Mecanismul de redresare și reziliență este cel mai important constitutiv element al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU”, în valoare de 750 de miliarde EUR, precizează Parlamentul European.

  • Prin Mecanism, se pun la dispoziția statelor membre 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.
  • Cele 27 de guverne trebuie să depună forma finală a planurilor naționale. Comisia Europeană a trimis deja guvernelor statelor membre formatul în care trebuie depuse planurile naționale. Comisia va avea la dispoziție 2 luni pentru a le aproba.

Potrivit surselor Edupedu.ro, tăierile vin în contextul în care reformele din educație nu au susținerea totală a niciunui partid din coaliția de la guvernare, în negocierile care au loc la această oră.

O ședință pentru rediscutarea noii forme a PNRR are loc astăzi, la Ministerul Fondurilor Europene.

Potrivit acelorași surse, capitolul Digitalizarea educației nu a suferit modificări.

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.


4 comments
  1. Profesorii vor fi platiti in functie de performanta, dar despre care performanta vorbim domnilor? Despre cea pe care nu o poti face pentru ca la stiinte nu ai laborator? Gargara d-lui guru Citu care nu vede altceva decat performanta….

  2. De la 80 de miliarde s-a ajuns la 40, acum la 29. Cum s-ar zice pe planuirile balcanice, “ghinion”!

    1. 29 erau de la inceput pe pnrr, restul sunt pe bugetul multianual, nu s-a schimbat nimic, n-ati citit dvs cum trebuie, dar va dati cu parerea

  3. Important sa se inveasta banii fara sa fie furati. Acum e vina celor care ne conduc, ei s-au batut in piept ca iau 40 de mil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Supraveghere video în școli, intervenții imediate „prin toate mijloacele legale”, acțiuni în cadrul „Școala Altfel”, promovarea Educației pentru sănătate – printre măsurile din Planul național de combatere a violenței școlare / Proiectul a fost adoptat de guvern, cu jumătate de an întârziere

„Dotarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere audio-video funcționale și având funcția de stocare a datelor” sau programul „Împreună prindem curaj”, cu implicarea câtorva sute de școli anual, se…
Vezi articolul

Ghinea, ministrul Fondurilor Europene: Nu va mai crește anvelopa bugetară a salariilor la stat / Educația va primi 3,7 miliarde de euro prin PNRR / În administrația publică revine repartiția funcționarului la instituția care are nevoie de el

Nu va mai crește anvelopa bugetară a salariilor la stat, a declarat de la Guvern ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, după ședința Executivului. „Legea salarizării în administrația publică: vom avea…
Vezi articolul

ERATĂ Dublarea numărului de absențe pe an, pentru care se scade un punct la purtare, nu a fost propusă de elevi, potrivit Consiliul Național al Elevilor. Măsura a fost pusă de ministra Ligia Deca în proiectul de Statut al elevului 2024 fără nicio argumentare

[ERATĂ] Nu elevii sunt cei care au propus dublarea numărului de absențe pe an, pentru care se scade un punct la purtare, potrivit Consiliului Național al Elevilor, deși în varianta…
Vezi articolul