SURSE Programele pentru Bacalaureat 2023 sunt cele dinainte de pandemie, fără conținuturi eliminate, deși ministrul Cîmpeanu anunța pe 27 iunie că „sigur că programa va fi simplificată și anul viitor”

6.844 de vizualizări
simulările pentru Bacalaureat
Simularea Bacalaureatului
Programele de examen pentru tinerii care vor susține anul viitor Bacalaureatul 2023 revin la forma pe care o aveau înainte de pandemie, potrivit proiectului de ordin care stabilește regulile, obținut de Edupedu.ro. Draftul a fost discutat în ședința comisiei de dialog social de la Ministerul Educației, care a avut loc la ora 10:00 luni 29 august, cu sindicatele, asociațiile de părinți și cele de elevi.
  • Documentul consultat de Edupedu.ro este un document de lucru. Acesta poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara în conferință de presă de la sediul instituției pe care o conduce, pe 27 iunie, în urmă cu două luni, că programele vor fi „sigur” modificate și pentru candidații de anul viitor, de la Bacalaureat.

“Începând de anul viitor o să avem o tranziție spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată și anul viitor, cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a și eventual în clasa a IX-a, dar vom avea deja conținuturi complete pentru clasele a XI-a și a XII-a”, a spus oficialul la acel moment.

Ce prevede acum proiectul de ordin privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2023 elaborat de Ministerul Educației:

“Articolul 3

(1) Programele de bacalaureat pentru disciplinele limba şi literatura italiană maternă şi matematică sunt cele prevăzute în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.430/2014 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2015, cu modificările şi completările ulterioare. 

(2) Programele de bacalaureat pentru disciplinele fizică, logică, argumentare şi comunicare, economie sunt cele prevăzute în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.610/2012 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2013. 

(3) Programa de bacalaureat pentru disciplina chimie este cea prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 5.070/2016 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2017. 

(4) Programa de bacalaureat pentru limba și literatura română și pentru limba și literatura slovacă maternă este prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.923/2013 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național — 2014.

 (5) Programa de bacalaureat pentru evaluarea competențelor digitale, valabilă în sesiunile examenului național de bacalaureat din anul 2023, este prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educației naționale nr. 4923/2013, privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2014.

(6) Programa de examen pentru proba C de evaluare a competențelor lingvistice în limba chineză, valabilă în sesiunile examenului național de bacalaureat – 2023, este cea prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educației naționale, interimar, nr. 4950/2019, privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2020, cu modificările și completările ulterioare.

(7) Programele pentru disciplinele examenului național de bacalaureat, altele decât cele menționate la alin. (1) – (6), valabile în sesiunile anului 2023, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4800/2010 privind aprobarea listei disciplinelor şi a programelor pentru examenul de bacalaureat – 2011”.

Foto: captură – ordin

Articol în curs de actualizare


3 comments
  1. Sunt elev în clasa a XII-a și va spun părerea mea.
    Cel mai corect este să lăsați aceeași programa care a fost și anul acesta și e toată lumea mulțumită …
    Nu are logica ca in 2022 să fie o programă buna,iar în 2023 să reintroduceți programa din 2019…și noi am fost afectați de pandemie ,nu doar ceilalți .

  2. Toata programa scolara ar trebui modificata.Ar trebui sa incetam odata cu sistemul meditatiilor,stres maxim pe copii si pe parinti.
    Stiu ca matematica dezvolta gandirea,dar sa fim seriosi,la ce folosesc in practica multe lucruri din programa de evaluare?Raspunsul:
    La meditatii!!!

  3. O bătaie crasă de joc la adresa copiilor și se mai miră de ce nu mai sunt interesați de școală, de ce abandonează școala și se înscriu din ce în ce mai puțini la examenul de bacalaureat. Copiii de liceu sunt epuizați psihic. Oricum, ar trebui scoasă matematica de la clasele de uman, deoarece materia de liceu la această materie, nu îi ajută cu nimic în viață. Materia matematicii, din liceu, în alte țări, mult mai civilizate decât a noastră, se face începând cu anul 2 sau 3 de facultate, pentru cine optează pentru inginerie, matematică, informatică etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Rezultatele detaliate de la simularea BAC 2024 au fost publicate de Ministerul Educației. Instituția condusă de Ligia Deca lasă de înțeles că subiectele de Bacalaureat, din vară, vor fi dintre cele la care tinerii au știut să răspundă la simulare

Ministerul Educației a publicat astăzi, 2 aprilie 2024, analiza pe itemi (pe fiecare subiect în parte) a rezultatelor obținute de liceeni la simularea examenelor de Bacalaureat 2024. În cadrul comunicatului,…
Vezi articolul

Ghidul simulării examenelor naționale, publicat de Ministerul Educației / Luni, 20 martie, începe simularea pentru Evaluarea Națională cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul în sală este permis până la ora 8:30

Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Simularea pentru Evaluarea Națională are loc în perioada 20-22 martie 2023, iar cea pentru Bacalaureat între 27-30 martie. Probele…
Vezi articolul

Ministerul Educației lasă neschimbat calendarul înscrierilor la BAC 2023 în plină grevă generală și pasează responsabilitatea acelor directori de școli “care pot asigura resursa umană” / Înscrierile încep luni, 29 mai

Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 rămâne neschimbat, deși în școli este grevă generală de 5 zile și în unele unități de învățământ întreg personalul nu lucrează. Candidații se…
Vezi articolul