Profesorii care au peste 15 ani vechime în învățământ și gradul didactic I au început să depună la școală cererea pentru reducerea normei didactice, așa cum prevede noua lege a Educației, potrivit surselor Edupedu.ro. Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Educației nu vin cu precizări pentru a clarifica situația, în contextul în care surse din Minister spun că prevederea nu se aplică din acest an școlar, ci din 2024-2025.
- Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației un răspuns clar pe această temă, însă nici până la publicarea acestui articol nu am primit număr de înregistrare la solicitarea de joi.
Edupedu.ro a scris Legea învățământului preuniversitar prevede că norma didactică pentru profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără ca salariul să fie diminuat. Precizăm la noua lege a Educației a intrat în vigoare pe 3 septembrie, ceea ce ar însemna că se aplică încă de acum. Cu toate acestea, surse din Ministerul Educației au spus pentru Edupedu.ro că prevederea s-ar aplica din anul școlar viitor, adică din 2024-2025.
Conform surselor Edupedu.ro, metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2023-2024 nu permite punerea în aplicare a articolului de lege.
Metodologia-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2023-2024 prevede la art. 8 (17) că profesorii cu vechime de peste 25 de ani și cu gradul didactic I depun, de regulă, la școală, în perioada constituirii normei didactice de predare pentru personalul didactic de predare titular propriu, respectiv în perioada 28 august-4 septembrie 2023 pentru cadrele didactice încadrate prin derularea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024.
Art. 8 – „(17) Cererile privind reducerea normei didactice de predare de către personalul didactic de predare cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani și cu gradul didactic I, în conformitate cu prevederile art. 262 alin. (4) și (5) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se depun, de regulă, la unitățile de învățământ, în perioada constituirii normei didactice de predare pentru personalul didactic de predare titular propriu, respectiv în perioada 28 august-4 septembrie 2023 pentru cadrele didactice încadrate prin derularea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024, precum și de către personalul didactic de predare care desfășoară activitate de mentorat pentru asigurarea formării inițiale și a inserției profesionale a cadrelor didactice. Orele eliberate se ocupă numai pe perioadă determinată în etapele ulterioare ale mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar, cu respectarea prevederilor prezentei Metodologii. După începerea cursurilor, consiliile de administrație din unitățile de învățământ pot aproba cereri privind reducerea normei didactice de predare a cadrelor didactice, în condițiile art. 262 alin. (4) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cu avizul inspectoratului școlar.”
Legea 1/2011, modificată în 2019, prevede o reducere de normă doar pentru personalul cu peste 25 de ani vechime și grad didactic I: „(4) Norma didactică de predare-învăţare-evaluare prevăzută la alin. (3) lit. c), d) şi e) pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, şi cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului.”
Iată ce prevede Ordinul nr. 6.072 din 31 august 2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior:
Articolul 1 – „(3) Până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor și a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 198/2023 se aplică dispozițiile privind organizarea, funcționarea sistemului de învățământ preuniversitar și desfășurarea procesului de învățământ aflate sau intrate în vigoare la data de 1 septembrie 2023.”
Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, pot depune cerere cadrele didactice din învățământul gimnazial, liceal, profesional, profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, precum și cei din învățământului special:
Articolul 207 – „(11) Norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (4) lit. d), f) și h) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului.
(12) Norma didactică a personalului prevăzut la alin. (11) se poate reduce ca urmare a solicitării cadrului didactic, adresată directorului unității de învățământ preuniversitar.”
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „este o problemă”: „Toate catedrele au fost făcute până la 1 septembrie, iar legea a intrat în vigoare din 3 septembrie. În momentul de față, ar fi o întreagă nebunie să te apuci să dai peste cap tot ceea ce a însemnat plan de școlarizare, tot ceea ce s-a aprobat până acum. Ai da peste cap întreg sistemul de învățământ. Eu zic că ai da peste cap toate unitățile de învățământ.”
Acesta spune că dreptul acestor profesori trebuie aplicat cât mai repede, doar că „este greu de crezut că se poate face așa ceva”.
„Clar, trebuie aplicat dreptul respectiv cât mai repede cu putință, dar acum este greu de crezut că se poate face așa ceva. (…) Ce ar însemna pentru ei (pentru directori – n.red) să refacă toate catedrele în momentul de față? (…)
Foto: © Stevanovicigor | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.