Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE), Silviu Morcan, ar fi fost demis de către Adunarea Generală a organizației pe care o conducea pentru că ar fi făcut „un pact” cu Ministerul Educației pe subiectul burselor, potrivit surselor Edupedu.ro. Acesta și-a dat însă demisia exact în momentul în care două treimi dintre colegii lui – 30 din 42 – au votat demiterea sa.
Este primul președinte al CNE care este dat afară din organizație, sau care demisionează la jumătatea mandatului. Motivul principal al revoltei din CNE: Silviu Morcan ar fi ascuns e-mailuri de pe adresa oficială a CNE, de restul conducerii executive a CNE, potrivit unor acuzații care i s-au adus intern, conform surselor Edupedu.ro. Mesajele cu pricina vizau negocierile sau discuțiile cu Guvernul pe tema burselor elevilor. Tabăra celor nemulțumiți ar fi redactat și o scrisoare cu nemulțumirile și reproșurile la adresa lui Silviu Morcan. Una dintre aceste nemulțumiri ar fi fost lipsa de consistență și coerență în comunicare pe subiectul burselor școlare. Reamintim că ministrul Educației a susținut că de la Consiliul Național al Elevilor a venit propunerea creșterii pragului burselor de merit la media 8.50 de la 9.50.
În cadrul ședinței Adunării Generale a CNE, din 23 ianuarie 2022, 15 membri au depus o adresă în care era solicitată demiterea lui Morcan, împreună cu această scrisoare. Adresa privind demiterea nu a fost inițial pe ordinea de zi, dar s-ar fi „forțat intrarea ei”, spun sursele Edupedu.ro.
Având în vedere toate acestea, două treimi din Adunarea Generală au votat demiterea lui Silviu Morcan din funcția de președinte al CNE. O parte din elevii participanți la ședință au spus că nu se mai simt reprezentați de conducerea actuală a CNE. La votul de demitere, din 42 prezenți, 30 au votat pentru demiterea lui Morcan, 10 împotrivă, iar doi s-au abținut. În acel moment, Morcan a luat inițiativă și a spus că își dă singur demisia.
Lupta aceasta internă ar fi fost declanșată și din animozitățile create între Consiliul Național al Elevilor și asociațiile de elevi care s-au accentuat în perioada pandemiei, mai precizează sursele.
Morcan: A fost o demisie din motive personale / Nu mai fac parte din structură la niciun nivel al său
Contactat de Edupedu.ro, Silviu Morcan a spus: „Nu dau nicio declarație privitor la subiect, ce am scris pe grupul de presă rămâne valabil, a fost o demisie din motive personale și nu dau nicio declarație în plus”.
Întrebat ce mesaj trimite publicului actuala situația din CNE, în anul în care ar urma să se dezbată și noua lege a Educației, iar reprezentanții elevilor sunt printre actorii principali de la masa negocierilor, Silviu Morcan a răspuns: „Nu afectează cu nimic dialogul cu decidenții, CNE rămâne în continuare cea mai importantă structură de reprezentare a elevilor din România. Reprezentanții noștri vor fi prezenți în continuare și vor fi incluși în toate structurile consultative și decizionale de la nivelul Ministerului și Guvernului, inclusiv în grupul interministerial pentru implementarea României Educate, pentru noua lege a Educației, vor fi prezenți la masa deciziilor, dialogul cu ministerul este în continuare la fel de stabil cum fost și până acum cu orice altă autoritate, colegii mei sunt prezenți acolo la fel cum au fost și până acum. Plecarea mea nu afectează cu absolut nimic bunul mers al structurii. Situația actuală este una strict din motive personale care sunt independente de restul structurii. CNE nu este afectat de decizia mea și rămâne în continuare cel mai important pilon reprezentativ al elevilor din țară”.
Întrebat dacă rămâne în structura internă a CNE, dacă va mai fi prezent în luare deciziilor viitoare, Morcan a răspuns: „Nu, m-am retras complet din orice funcție pe care am avut-o în Consiliu și toate atribuțiile sunt la președintele interimar care va fi prezent la dezbateri și la absolut tot ce se va întâmpla de acum încolo, el va reprezenta CNE-ul. Eu nu mai fac parte din structură la niciun nivel al său”.
Contactat de Edupedu.ro, liderul Consiliului Județean al Elevilor din Suceava, Rafael Bologa a declarat că o poziție oficială privind plecarea lui Silviu Morcan din structură urmează să fie făcută publică de CNE în curând.
„La nivel individual, personal, dincolo de problemele manageriale și dincolo de orice altă nemulțumire, sunt recunoscător oricărui elev care se implică în mișcarea de reprezentare, implicit fostului președinte Silviu Morcan, și e clar că implicarea în societatea civilă și dorința de a reprezenta și a face lucrurile mai bine o să se reflecte în personalitatea oricăruia dintre noi pe viitor. Am încredere că dacă lucrurile nu merg bine acum, pe viitor o să aibă alte reușite care o să-l ajute. Legat de importanța acestui an, cei câțiva sute de mii de elevi din spate și zeci de mii de reprezentanți cu siguranță înțeleg importanța implicării noastre într-un context pandemic și de schimbare”, a spus Bologa.
Președintele interimar al CNE: Nu au existat presiuni din partea nimănui legat de plecarea lui Silviu din structură
După plecarea lui Silviu Morcan, Robert Avram, secretarul CNE, a preluat interimar conducerea organizației. Contactat de Edupedu.ro, acesta a spus că nu au existat presiuni pentru demiterea lui Morcan, dar au existat discuții interne privind unele nemulțumiri.
„În primul rând, a fost o retragere din motive personale. Într-adevăr au avut loc niște discuții legate de comunicarea internă care a avut loc în structură, însă Silviu Morcan și-a depus demisia și retragerea este una din motive personale, nicidecum legată de presiuni la nivelul biroului executiv sau la presiunile pe care le-au făcut alte părți. Nu au existat presiuni din partea nimănui legate de plecarea lui Silviu din structură. Ca în orice organizație există și urcușuri și coborâșuri și este foarte important să le rezolvăm intern. Au fost, într-adevăr, discuții interne, dar care nu vizează neapărat niște scandaluri sau niște solicitări de demitere, ci pur și simplu aspecte legate de modul în care este diseminată informația.”
Întrebat de informația privind mailurile, Avram a răspuns: „Nu este vorba de niciun mail care să fi fost ascuns, cel puțin din ce știu eu”.
Întrebat de votul din Adunarea generală, el a răspuns: „Adunarea generală a dezbătut problemele cu caracter intern legate de comunicarea pe care structura a avut-o, dar acestea sunt lucruri cu caracter intern și nu o să emitem comunicate legate de discuțiile interne pe care structura le are”.
Întrebat ce poziție oficială păstrează Consiliul Național al Elevilor în anul în care urmează să fie dezbătută și o nouă lege a Educației, Avram a răspuns: „CNE își păstrează poziția pe care a avut-o și până acum și anume solicitarea către Ministerul Educației de a fi implicat pe tot parcursul de redactare a noii legi a Educației. Este foarte important ca noul pachet legislativ să ofere stabilitate, predictibilitate și mai ales să răspundă la nevoile reale din teritoriu”.
Informații de context:
Amintim că demisia lui Silviu Morcan vine în contextul în care Consiliul Național al Elevilor a deschis mai multe fronturi cu autoritățile. Au existat o serie de divergențe cu Ministerul Educației, mai ales pe problema burselor, unde ministrul a declarat că propunerea făcută de CNE a dus la creșterea pragului mediei pentru bursa de merit, de la 8.50 la 9.50. CNE a negat asta, nuanțând prin explicații că propunerile făcute erau despre două praguri cu sume diferite – un cuantum de la media 9 și un altul de la 9.50.
Recent Consiliul Național al Elevilor a propus renunțarea la regulile actuale de funcționare a școlilor în pandemie, cele cu rata de ocupare a paturilor din spitale la nivel de județ, și revenirea la rata de incidență în localitate și un algoritm care să țină cont de mai multe variabile.
Pe 17 ianuarie, premierul i-a primit pe Silviu Morcan și Robert Avram la Guvern, după mai multe amânări. Discuția s-a concentrat pe problema burselor, elevii cerând revenirea la criteriile inițiale de acordare. Premierul le-a spus că ar trebui ca pragul pentru bursele de merit să fie 9.80.
Consiliul Național al Elevilor este structura reprezentativă a elevilor care participă la consultările cu Ministerul Educației, în toate problemele care implică decizii care afectează elevii. La articolul 80 din Legea Educației, nr. 1/2011, scrie că „învățământul preuniversitar este centrat pe beneficiari. Toate deciziile majore sunt luate prin consultarea reprezentanților beneficiarilor primari, respectiv a Consiliului Național al Elevilor sau a altor asociații reprezentative ale elevilor, și prin consultarea obligatorie a reprezentanților beneficiarilor secundari și terțiari, respectiv a structurilor asociative reprezentative ale părinților, a reprezentanților mediului de afaceri, a autorităților administrației publice locale și a societății civile.
Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu Consiliul Național al Elevilor și organizațiile guvernamentale și nonguvernamentale reprezentative, elaborează un statut în care sunt prevăzute drepturile și îndatoririle elevilor, care se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării. În baza acestui statut, fiecare unitate de învățământ își elaborează regulamentul școlar propriu”.
Structura națională are un birou executiv, format din președinte, opt vicepreședinți, secretarul executiv al departamentului de organizare internă și secretarul executiv al departamentului de educație și comunicare (relații externe).
3 comments
Silviu a fost demis. Ag ul doar si a facut treaba. Mi se pare rusinos sa vina persoane din cne care stiu cum s au desfasurat lucrurile, sa minta cu asemenea nerusinare despre discutile purtate in cne.
Rușinos din partea lui!
„Reamintim că ministrul Educației a susținut că de la Consiliul Național al Elevilor a venit propunerea creșterii pragului burselor de merit la media 9,50 de la 8,50.” – complet fals. CNE a venit cu propunerea introducerii a 2 cuantumuri pentru burse: între 8.50 și 9.49, cuantumul minim să fie de 100 RON, iar între 9.50 și 10.00, cuantumul minim să fie de 200 RON. Că ministerul a preferat să ignore prima parte a propunerii noastre, este altceva.