SURSE Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate. Elevii vor avea câte o oră în plus pe săptămână, în anul școlar viitor, la toate profilurile și specializările, pentru noua disciplină „Istoria evreilor” inclusă în trunchiul comun

Foto: 27173059 © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com

Din anul școlar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor avea o oră în plus în fiecare săptămână, oră ce va fi alocată disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, potrivit unor ordine de modificare a planurilor-cadru de liceu. Ordinele de ministru s-au aflat joi, 2 februarie, pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației și au fost avizate, conform surselor Edupedu.ro.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a amintit, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că „începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior.” – detalii aici

Cu excepția elevilor din învățământul profesional special, toți elevii de clasa a XI-a vor studia „Istoria evreilor. Holocaustul”, disciplină ce are alocată o oră pe săptămână. Elevii din învățământul profesional special vor avea noua disciplină în clasa a XII-a.

Această schimbare vine cu ore în plus pentru liceeni. Spre exemplu, elevii de la filiera tehnologică vor avea în plus 33 de ore pe an în trunchiul comun. Vezi mai jos, în articol, ce modificări sunt și pentru ceilalți liceeni.

Învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani: disciplina va fi studiată în clasa a XI-a – 1 oră pe săptămână. Până acum, elevii de clasa a XI-a aveau în trunchiul comun 330 de ore pe an școlar. După modificare, aceștia vor avea în total 360 de ore pe an școlar.

Învățământul profesional special: disciplina „Istoria evreilor.Holocaustul” va fi studiată în clasa a XII-a – 1 oră pe săptămână. Acum aceștia au pe an 240 de ore în trunchiul comun. Din toamnă vor fi alocate 270 de ore în trunchiul comun.

Filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. La cele 18 ore pe săptămână din trunchiul comun a fost adăugată încă o oră.

Planul-cadru de liceu pentru specializarea matematică-informatică – înainte de modificare

Foto: Captură Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării nr. 3410/2009

Planul-cadru de liceu pentru specializarea matematică-informatică – după modificare

Filiera teoretică, profilul real, specializarea științe ale naturii: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Celor 18 ore pe săptămână din trunchiul comun le-a fost adăugată încă o oră.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea filologie: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Până acum erau 15 ore în trunchiul comun pe săptămână, dar noua modificare include încă o oră, adică o să fie 16 ore în total.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea științe sociale: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a, iar în trunchiul comun o să fie 16 ore pe săptămână. Momentan, la specializarea „științe sociale”, trunchiul comun cuprinde 15 ore pe săptămână.

Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative”: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Dacă trunchiul comun are, în anul școlar 2022-2023, 11 ore pe săptămână, proiectul de ordin prevede 12 ore pe săptămână, începând din anul 2023-2024.

Filiera vocațională, profil sportiv, toate specializările: „Istoria evreilor” va fi studiată în clasa a XI-a, fiind adăugată o oră în plus în trunchiul comun, ajungându-se la 17 ore pe săptămână.

La filiera vocațională, profilul pedagogic, specializărileînvățător-educatoare”, „educator-puericultor”, „instructor pentru activități extrașcolare”, disciplina apare la clasa a XI-a, cu o oră pe săptămână în trunchiul comun.

Pentru filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, elevii din clasa a XI-a vor avea 1 oră pe săptămână „Istoria evreilor. Holocaustul”. Acum, în trunchiul comun sunt în total 561 de ore pe an. Din toamnă, o să fie 594 de ore pe an școlar în trunchiul comun.

Și liceenii de clasa a XI-a de la filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea Ghid turism religios, vor avea o oră pe săptămâna inclusă în trunchiul comun, pentru această disciplină.

Informații de context

Amintim că legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în luna noiembrie 2021, după cum a scris G4Media.ro.

Iată ce prevede Legea Educației Naționale, în vigoare, la art. 18^1:

„(1) Planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional includ «Istoria Evreilor. Holocaustul» ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun.

(2) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației.

(3) Cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.”

Nota prevede că disciplina școlară este inclusă în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023-2024.

Ce înseamnă, în prezent, trunchiul comun:

Planul-cadru cuprinde o zonă comună pentru toţi elevii numită „trunchiul comun”, reprezentată de numărul minim de ore prevăzut în planul-cadru pentru fiecare disciplină. În orele de trunchi comun se va parcurge programa şcolară.

Foto: 27173059 © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Din anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu, reamintește Ligia Deca / Disciplina nu este inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar
Legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis
De ce este important studiul Holocaustului în școli? Marcel Bartic, profesor de istorie de liceu: Vorbim despre cetățeni români care au locuit lângă noi, au fost vecini cu noi, au fost colegi, nu de alt popor
“Istoria Evreilor. Holocaustul” ca disciplină obligatorie la liceu: Un proiect de lege aflat la Senat are sprijinul majorității partidelor și al Guvernului / Printre inițiatori: Sorin Cîmpeanu, care în cazul educației sexuale respingea schimbarea planurilor-cadru în Parlament
SONDAJ În ce a constat holocaustul în România? 35% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la întrebare
Exit mobile version