SURSE Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate. Elevii vor avea câte o oră în plus pe săptămână, în anul școlar viitor, la toate profilurile și specializările, pentru noua disciplină „Istoria evreilor” inclusă în trunchiul comun

26.963 de vizualizări
Foto: 27173059 © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com
Din anul școlar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor avea o oră în plus în fiecare săptămână, oră ce va fi alocată disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, potrivit unor ordine de modificare a planurilor-cadru de liceu. Ordinele de ministru s-au aflat joi, 2 februarie, pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației și au fost avizate, conform surselor Edupedu.ro.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a amintit, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că „începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior.” – detalii aici

Cu excepția elevilor din învățământul profesional special, toți elevii de clasa a XI-a vor studia „Istoria evreilor. Holocaustul”, disciplină ce are alocată o oră pe săptămână. Elevii din învățământul profesional special vor avea noua disciplină în clasa a XII-a.

Această schimbare vine cu ore în plus pentru liceeni. Spre exemplu, elevii de la filiera tehnologică vor avea în plus 33 de ore pe an în trunchiul comun. Vezi mai jos, în articol, ce modificări sunt și pentru ceilalți liceeni.

Învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani: disciplina va fi studiată în clasa a XI-a – 1 oră pe săptămână. Până acum, elevii de clasa a XI-a aveau în trunchiul comun 330 de ore pe an școlar. După modificare, aceștia vor avea în total 360 de ore pe an școlar.

Învățământul profesional special: disciplina „Istoria evreilor.Holocaustul” va fi studiată în clasa a XII-a – 1 oră pe săptămână. Acum aceștia au pe an 240 de ore în trunchiul comun. Din toamnă vor fi alocate 270 de ore în trunchiul comun.

Filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. La cele 18 ore pe săptămână din trunchiul comun a fost adăugată încă o oră.

Planul-cadru de liceu pentru specializarea matematică-informatică – înainte de modificare

Foto: Captură Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării nr. 3410/2009

Planul-cadru de liceu pentru specializarea matematică-informatică – după modificare

Filiera teoretică, profilul real, specializarea științe ale naturii: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Celor 18 ore pe săptămână din trunchiul comun le-a fost adăugată încă o oră.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea filologie: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Până acum erau 15 ore în trunchiul comun pe săptămână, dar noua modificare include încă o oră, adică o să fie 16 ore în total.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea științe sociale: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a, iar în trunchiul comun o să fie 16 ore pe săptămână. Momentan, la specializarea „științe sociale”, trunchiul comun cuprinde 15 ore pe săptămână.

Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative”: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Dacă trunchiul comun are, în anul școlar 2022-2023, 11 ore pe săptămână, proiectul de ordin prevede 12 ore pe săptămână, începând din anul 2023-2024.

Filiera vocațională, profil sportiv, toate specializările: „Istoria evreilor” va fi studiată în clasa a XI-a, fiind adăugată o oră în plus în trunchiul comun, ajungându-se la 17 ore pe săptămână.

La filiera vocațională, profilul pedagogic, specializărileînvățător-educatoare”, „educator-puericultor”, „instructor pentru activități extrașcolare”, disciplina apare la clasa a XI-a, cu o oră pe săptămână în trunchiul comun.

Pentru filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, elevii din clasa a XI-a vor avea 1 oră pe săptămână „Istoria evreilor. Holocaustul”. Acum, în trunchiul comun sunt în total 561 de ore pe an. Din toamnă, o să fie 594 de ore pe an școlar în trunchiul comun.

Și liceenii de clasa a XI-a de la filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea Ghid turism religios, vor avea o oră pe săptămâna inclusă în trunchiul comun, pentru această disciplină.

Informații de context

Amintim că legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în luna noiembrie 2021, după cum a scris G4Media.ro.

Iată ce prevede Legea Educației Naționale, în vigoare, la art. 18^1:

„(1) Planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional includ «Istoria Evreilor. Holocaustul» ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun.

(2) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației.

(3) Cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.”

Nota prevede că disciplina școlară este inclusă în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023-2024.

Ce înseamnă, în prezent, trunchiul comun:

Planul-cadru cuprinde o zonă comună pentru toţi elevii numită „trunchiul comun”, reprezentată de numărul minim de ore prevăzut în planul-cadru pentru fiecare disciplină. În orele de trunchi comun se va parcurge programa şcolară.

Foto: 27173059 © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Din anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu, reamintește Ligia Deca / Disciplina nu este inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar
Legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis
De ce este important studiul Holocaustului în școli? Marcel Bartic, profesor de istorie de liceu: Vorbim despre cetățeni români care au locuit lângă noi, au fost vecini cu noi, au fost colegi, nu de alt popor
“Istoria Evreilor. Holocaustul” ca disciplină obligatorie la liceu: Un proiect de lege aflat la Senat are sprijinul majorității partidelor și al Guvernului / Printre inițiatori: Sorin Cîmpeanu, care în cazul educației sexuale respingea schimbarea planurilor-cadru în Parlament
SONDAJ În ce a constat holocaustul în România? 35% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la întrebare

31 comments
  1. LA mate info, o ora de info nu puneti in plus, dar puneti istorie!!O sa ajungeti ca-n Turcia sa cada blocurile pe voi, o sa faca umanistii blocuri , o sa proiecteze …planuri!jalnic!

  2. Vor avea cumva si o discilplina numita Istoria Romanilor?

    Sau pe langa holocaust vor studia si despre teroroarea comunismului in Romania si in toate tarile “fericite” cu tot felul de revolutii socialiste?

    Cat va mai dura “experimentul” numit reforma invatamantului din Romania? Gasiti niste specialisti care sa tina cont de bunele practici din tari precum Finlanda, care sa-i faca pe copii sa vina cu bucurie la scoala. Ganditi-va si la psihicul copiilor pe care ii tineti in scoala cate 7-8 ore, apoi le dati teme pe care sa le faca 4-5 ore. Nici adultii nu rezista atat!

  3. Putea sa fie un opțional pentru cine vrea nu sa obligi pe toată lumea!Mai rău ca pe vremea comuniștilor cel puțin atunci puteai sa gândești și nu erai spălat pe creier.

  4. BRAVOoooooo! Și scoateți ? In curând elevii nu vor mai pleca de la scoala , ca pierd timpul pe drum . Mai vin niște “inteligenți” cu doua propuneri și gata!Planurile cadru pentru liceu sunt moarte . De ce se mai face clasa 0, dacă la liceu se merge pe planurile vechi ?
    Legea a trecut prin procedura de urgentă prin Parlament , unul dintre inițiatori a fost Campeanu.

  5. deci…. sunteți… serioși???
    de ce istoria evreilor?
    înainte de istoria evreilor ar trebui un pic de Charles Dickens…gen Oliver Twist și după mai vorbim!
    și de ce nu istoria religiilor…să începem de la Vatican…să vedem ce iese…începem de la papa borgia…
    sunteți varză varză varză murată….etc și samd…

  6. Propun să reducă numărul orelor de CDȘ, dacă vor introduce Istoria Holocaustului, pentru a rămâne cu 28-29 ore pe săptămână.

  7. Nu are rost o ora in plus , la clasele cu asa program incarcat !!! Se poate studia acest capitol in cadrul Istoriei ! Nu e posibil sa tot se inventeze ore ! Sunt anii dinaintea bac- ului si ai examenelor pentru studii superioare ! Sunt meditatii , recapitulari , sinteze ! Nu mai e loc de un sport , sala , plimbare …!

    1. Noi, părinții și copiii vrem evolutie și nu, involuție și nici analfabetism! Este necesar sa se renunțe la ore nu sa fie adăugate!!! Un adult are nevoie de timp și pt el, dar acești copii pt care ziua nu ajunge sa parcuga acasa ce s-a discutat la scoala. Trebuia sa fie o reforma aceasta lege! Cine va manipuleaza in acest hal, iar copiii au ajuns bataia voastra de joc!? Sa nu uitati, acestea toate se vor intoarce impotriva fiecaruia intr-un fel sau altul!

  8. Trebuia adăugată o oră în plus! Norma didactică pentru profesori e de 18 ore pe săptămână, elevii au un program cu 30 de ore. Asta pentru că ei pot!

    1. Asta inseamna sa dai comentariu fara sa fi profesor, sunt multe activitati pe care le face un profesor. Profesorii au un program de 40+ ore pe saptamana, iar pentru programul elevilor trebuie sa va certati cu cei care conduc educatia.

  9. Sa introducem si istorie armenilor.
    Exterminarea armenilor.
    Si altele ca sunt destule.
    Cred ca avem niste tampiti la ministerul educatiei.

  10. Adio voturi pentru PSD si PNL daca devine realitate. Cine va face asta va pune capac la toate!
    Hai curajosilor.. sa va vedem!

  11. Bună seara.
    Lăsând glumele această oră va fi în orar ultima oră vineri, a 7 a oră, poate a 8 a.
    Adică o să fie, dar nu o să se facă.
    Sau elevii nu o să stea la oră.

    1. Nu conta pe asta!
      Cum sa fie ultima ora la 9 clase ?
      Nu va fi ultima/ prima ora pentru ca profesori se susțin între ei . Este aceeași situație și cu religia.

  12. Profilul matematica informatica fara ore de informatica in trunchiul comun .E clar ca nu se doreste schimbarea in bine.Sper ca este doar o gluma proasta!

  13. Prostul moare de grija altuia. Prin tot ce face isi bate joc de copii României. Si asta doar ca sa poata ramane intr o functie politica
    Rusine
    Rusine Ministerul Invatamantului.
    Ocupati va de educatia copiilor români si de binele lor, nu de interesele personale

  14. Sunteți tâmpiți cu așa decizii .Elevii să stea la cursuri 50 ore pe săptămână,profesorii doar a16-18 ore pe săptămână și normati profesori pentru stat degeaba.

  15. In România disciplina Istorie cuprinde istoria Greciei , a Franței , a Germaniei , a Rusiei , a …. Doamne Iartă-mă ! Despre România și poporul roman , aproape deloc ! ce ii învățam pe copii? Pe cine din Europa , din America , din lume interesează de România ? Avem niște manuale sub orice critica! Mai bine scoateți disciplina asta din programele de studiu ! O mare Rușine pentru miniștrii Învățământului !

  16. Oare în Germania se studiază o asemenea disciplină? Dar în Israel? De ce trebuie să fim noi mai cu moț decât alții

  17. Daca zici ceva o sa zica ca esti antisemit?

    In loc sa aeriseasca programa aceasta marioneta mai adauga o ora. Materia putea fi introdusa bine mersi la Istorie.

    Te gandesti ca nu mai e loc de atata nesimtire. Vor mai urma si altele, pregatiti-va.

  18. Si de ce nu se putea studia in cadrul orei de istorie? Nu au destule ore clasele de a XI-a? Ar trebui sa realizati ca in clasele a XI-a si a XII-a elevii au cel mai aglomerat program, cel putin cei care vor sa urmeze si studii superioare.

  19. Ce-i drept, asta le lipsea. Nu zic nu, e important să înțelegem cum a putut avea loc catastrofa umanitară care a fost holocaustul. Dar 1 oră pe săptămână timp de un an, e prea mult, având în vedere că și la istorie învață despre holocaust.

  20. Nu zic nu, dar ce sa faci 36 saptamani la o astfel de disciplina? Doar sa punem Lista lui Schindler si astfel sa ne mai scoatem cu 3 ore! E mult, putea fi lejer gandita sa fie doar o parte din an, la pachet cu alte istorii (locale…). Dar cine sa gandeasca flexibil!? Incarcam orarul elevilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ: Recomandarea privind anularea deplasărilor în străinătate pentru elevi nu are caracter de interzicere și se referă la zonele de carantină, explică ministrul Educației

Ministrul Educației, Monica Anisie, revine cu explicații după ce luni a trimis către toate școlile și inspectoratele o notă prin care recomanda limitarea  sau anularea excursiilor în străinătate. Oficialul nuanțează…
Vezi articolul