Un eveniment cu miză electorală este pregătit să înceapă mâine, 27 noiembrie, pentru ministrul educației, Ligia Deca, la Sibiu, pe bani din proiectul ROSE finanțat prin împrumut de la Banca Mondială, potrivit surselor Edupedu.ro. Valoarea estimată a deplasării este de 100.000 de dolari, potrivit datelor publicate de managerul de proiect. Evenimentul pare că urmează modelul deja aplicat de același ministru la începutul anului, când Deca și-a scos înainte de toate cele patru rânduri de alegeri 40 de șefi din Minister la o întâlnire informală la un restaurant lângă instituție. De data aceasta, 100 de invitați urmează să descindă pe 27 noiembrie 2024 la Sibiu, la bordul unor microbuze care îi vor aduce de la București la un hotel de cel puțin 4 stele din oraș, potrivit informațiilor publicate în cererea de achiziție pentru conferința de închidere a proiectului ROSE. Potrivit surselor Edupedu.ro, și la întâlnirea care începe mâine și ține până pe 30 noiembrie printre invitații ministrului sunt directori din Ministerului Educației.
- Contactată de Edupedu.ro, ministra Ligia Deca l-a indicat pentru a oferi răspunsuri la întrebările jurnaliștilor pe secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Sorin Ion.
- Acesta a negat orice implicație politică a evenimentului, a spus că și el este invitat la conferința de închidere a proiectului ROSE și că și ministra Ligia Deca va participa la evenimentul de la Sibiu. Declarațiile integrale mai jos, în articol.
- UPDATE ora 19:00: După publicarea articolului, pe site-ul Ministerului Educației a apărut un comunicat de presă în care este anunțată conferința de la Sibiu, iar managerul proiectului ROSE, Liliana Preoteasa, a trimis redacției Edupedu.ro un drept la replică în care precizează că această conferință de închidere a proiectului ROSE nu are caracter politic.
Conferința care începe miercuri, la Sibiu, presupune transport, cazare, masă și alte servicii cerute de organizator, care este o direcție din Ministerul Educației. Evenimentul are o valoare estimată de 100.000 de dolari, potrivit documentelor de achiziție consultate de Edupedu.ro. Banii au ca sursă împrumutul contractat de Ministerul Educației de la Banca Mondială în cadrul proiectului ROSE care are ca obiectiv reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea ratei de promovare a Bacalaureatului.
Participanții la conferință sunt împărțiți în două grupuri, iar jumătate dintre ei ar urma să aibă două opriri la întoarcerea spre Capitală: la Călimănești, pe Valea Oltului, și la Râmnicu Vâlcea. Potrivit surselor Edupedu.ro, pentru Ligia Deca ar fi pregătite atât întâlnirile de pe 29 noiembrie din județul Vâlcea, cât și conferința de la Sibiu, în marja alegerilor parlamentare, Vâlcea fiind județul în care candidează pe listele PNL la scrutinul parlamentar din 1 decembrie.
Conform cererii de achiziție pentru servicii, conferința de la Sibiu este conferința de închidere pentru proiectul Romanian Secondary Education – ROSE. Acesta a fost finanțat dintr-un împrumut de la Banca Mondială de 200 de milioane de euro, prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Proiectul a început în 2015 și ar fi trebuit să se încheie în 2022, dar Guvernul a decis prelungirea lui până pe 30 noiembrie 2024. Implementarea proiectului a fost asigurată de Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) din Ministerul Educației.
Conferința de închidere a proiectului ROSE ar dura de pe 27 până pe 29 noiembrie 2024 pentru cele maximum 100 de persoane invitate și încă o noapte pentru 50 dintre acestea, conform datelor din documentele de achiziție. Conferința se va desfășura la Sibiu, potrivit aceluiași document de achiziție, la un hotel de cel puțin 4 stele, situat la maximum 2 km de centrul orașului
Cazarea este solicitată în camere single, pentru perioada 27-29 noiembrie 2024, pentru 100 de persoane, și pentru perioada 29-30 noiembrie 2024, pentru 50 de persoane, cu mic dejun inclus (preț maxim 265 lei, TVA inclus).
De remarcat că această Conferință de închidere a proiectului ROSE a apărut pe planul de achiziții abia pe 6 noiembrie, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare la care participă ministra Deca. De regulă, conform documentelor publicate până acum pe site-ul Băncii Mondiale, planul de achiziții este actualizat din timp, iar evenimente care să aibă loc din scurt, cum este acesta, nu au mai existat pe acest plan, potrivit analizei Edupedu.ro.
Până la ora publicării articolului, Ministerul nu a publicat nici pe pagina proiectului ROSE și nici pe pagina Ministerului Educației niciun anunț cu privire la această conferință cu 100 de invitați care se va desfășura pe 27-30 noiembrie. O conferință de închidere a proiectului are caracter public, având în vedere că este vorba despre bani publici, iar proiectul este unul public, aplicat în școlile și universitățile publice de o instituție publică centrală.
Opriri în județul Vâlcea pentru jumătate dintre participanți
Ofertantul pentru serviciile cerute de Ministerul Educației, prin cererea de ofertă, ar trebui să pună la dispoziție închirierea de microbuze pentru transportul participanților, astfel:
- 27 noiembrie: de la București la Sibiu (cazare) pentru maximum 100 de persoane.
- 29 noiembrie: de la Sibiu (cazare) la București pentru maximum 50 de persoane, astfel:
- 1 transport direct de la Sibiu la București.
- 1 transport de la Sibiu la București cu opriri pentru vizite în: Călimănești, Râmnicu Vâlcea.
- 30 noiembrie: de la Sibiu (cazare) la București pentru maximum 50 de persoane.
Conform surselor Edupedu.ro, opririle în județul Vâlcea ar avea miză electorală, Ligia Deca fiind candidat în județ pe listele PNL la alegerile parlamentare care vor avea loc două zile mai târziu de la momentul conferinței, pe 1 decembrie.
Reamintim că Ligia Deca și-a scos 40 de subalterni, secretari de stat, membri de cabinet și directori din Ministerul Educației, la restaurant, lângă sediul instituției din bulevardul Berthelot, în ianuarie. „Scopul întâlnirii a fost socializarea cu echipa ministerului”, a declarat pentru Edupedu.ro Ligia Deca, la acea vreme. „Consumația a fost achitată din fonduri personale”, a mai susținut Deca.
La conferința ROSE de la Sibiu, Ministerul Educației închiriază și o sală de conferințe, dar doar pentru 28 și 29 noiembrie 2024, nu și pentru 30 noiembrie, când mai rămân pentru o noapte circa 50 de persoane din cele 100 estimate ca participante. La fel, pe lista de achiziție apar și servicii foto profesionale „pentru 1 zi (28 noiembrie 2024), incluzând livrarea de fotografii editabile pentru website și rețele sociale și 4 videoclipuri scurte de 20-30 secunde”.
Pentru închiderea proiectului ROSE, programată pe 30 noiembrie, Ministerul Educației a publicat recent un proiect de act normativ prin care cerea 13 milioane de euro de la Guvern, pentru ultimele plăți. „Această sumă va permite achitarea facturilor deja primite sau care urmează să fie primite în perioada următoare, conform contractelor încheiate, pentru activități de dotare a liceelor eligibile sau pentru intervenții sistemice contractate și derulate, precum și pentru plata tranșelor restante către liceele și universitățile beneficiare de granturi și a consultanților care realizează monitorizarea și evaluarea externă, respectiv auditul proiectului ROSE”, potrivit notei de fundamentare.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: În săptămânile astea de campanie poate fiecare să se gândească la orice legătură posibilă / Întâmplător, proiectul ROSE se termină la sfârșitul acestei luni / Am ales Sibiu pe același motiv pentru care mai alegem să ne întâlnim cu inspectorii generali la Brașov
Ministrul Educației, Ligia Deca, nu a răspuns apelului jurnalistului Edupedu.ro, dar la mesajul în care îi solicitam lămuriri cu privire la evenimentul de la Sibiu, aceasta a transmis că „detalii despre evenimentul de închidere a proiectului ROSE vă poate furniza dl Secretar de Stat Sorin Ion”.
Contactat de Edupedu.ro, secretarul de stat Sorin Ion, membru PNL la fel ca ministrul Deca, a declarat că această conferință a fost planificată înaintea alegerilor parlamentare pentru că exact atunci se încheie proiectul ROSE. Secretarul de stat a susținut că la Râmnicu Vâlcea nu va fi organizat niciun eveniment. „Eu am primit un draft de program ca să știu când am eu intervenția mea și partea mea de prezentare acolo. Nu cred că scria ceva de Râmnicu Vâlcea”.
Rep: Este trecut Râmnicu Vâlcea pe 30 noiembrie. În documentele de achiziție publicate de Banca Mondială sunt prevăzute deplasare cu microbuze de la București la Sibiu pentru 100 de persoane, cazarea acestora la un hotel de cel puțin 4 stele din Sibiu în nopțile dinspre 27 spre 28 noiembrie și 28 spre 29 noiembrie, iar pentru 50 dintre aceste 100 de persoane documentele prevăd la întoarcerea spre Capitală două opriri la Călimănești și la Râmnicu Vâlcea, pe 29-30 noiembrie 2024.
Sorin Ion: Știu că în drumul spre casă ne oprim la un liceu care e beneficiar al proiectului ROSE și mai știu că mergem și la unul din Sibiu, dar, repet, nu știu dacă avem vreun eveniment la Râmnicu Vâlcea, dar promit să mă uit încă o dată, să mă uit în programul meu. Dacă ar fi ceva la Râmnicu Vâlcea, cred că aș fi știut până la momentul ăsta, dar nu. Știu că e pe drumul de întoarcere Călimănești și acolo ne oprim o oră la un liceu care este beneficiar. Dar nu știu dacă participă doamna ministru.
Rep: Nu participă dna ministru?
Sorin Ion: Știu că la Sibiu, din câte-mi amintesc, are o intervenție în dimineața zilei de joi, dar cam atât.
Rep: Nu ar veni și la Călimănești, la Râmnicu Vâlcea?
Sorin Ion: Nu. Exclus!
Rep: Cine sunt cele 100 de persoane invitate la Sibiu?
Sorin Ion: Nu știu. Păi sunt în primul rând beneficiari. Sunt invitați de la universități, din câte știu eu, de la Universitatea din Craiova, de la Universitatea de la Timișoara, de la Sibiu, de acolo, de la Cluj, liceele beneficiare, ca la o conferință de închidere a unui proiect.
Rep: Printre ei sunt invitați și oameni din Minister, directori de direcții?
Sorin Ion: Sigur e doamna Liliana Preoteasa [directoarea Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă în Ministerul Educației, care gestionează implementarea Proiectului privind învățământul secundar/ Romania Secondary Education Project (ROSE) – N.Red.]. Eu sunt sigur invitat, că am avut o parte din proiectul ROSE pe evaluarea digitalizată și merg să prezint asta. În rest, dacă vreți să mă documentez mai bine, vă spun, dar e cam tot ce știu la momentul ăsta.
Rep: Deci din cele 100 de persoane știți de dumneavoastră, de doamna ministru că va veni la Sibiu, dar nu știți dacă va fi și la Vâlcea sau îmi ziceați că este exclus.
Sorin Ion: De fapt știu că nu va fi la Vâlcea.
Rep: Dar cine va fi la Vâlcea?
Sorin Ion: Eu sigur, pentru că trec, e drumul meu de întoarcere spre București și e bine să fie cineva și ministerul să fie reprezentat la un nivel. Va fi Banca Mondială și dacă va fi Banca Mondială, trebuie să fim și noi reprezentați de la Ministerul Educației.
Călimănești e pe drumul de întoarcere, cum vă spuneam, și am zis să oprim la unul din liceele beneficiare de ROSE. Dar la Râmnicu Vâlcea nu e nimic. Vedem dotările cum le folosesc, cam ăsta e scopul.
Rep: Oare de ce o fi apărut în documentele de achiziție publică și Râmnicu Vâlcea, documente publicate de Banca Mondială, dacă nu este nimic acolo?
Sorin Ion: Eu nu m-am uitat pe documentele astea de achiziție publică pentru că, sincer, pe mine m-a interesat programul, să știu când trebuie să fiu acolo, când să îmi organizez eu activitatea. Dar de documentele astea de care ziceți n-am cunoștință. Nu m-am uitat pe ele.
Rep: Unde veți fi cazați la Sibiu?
Sorin Ion: Trebuie să mă uit. Eu am venit azi-noapte de la Bruxelles, n-am avut timp să mă gândesc la asta. Am venit azi-noapte la 2.
Rep: Este această deplasare, care vine exact înaintea alegerilor, un eveniment de campanie?
Sorin Ion: Acum, vedeți dumneavoastră, în săptămânile astea de campanie poate fiecare să se gândească la orice legătură posibilă. Dar cu siguranță nu e. Și subliniez asta: nu e. E momentul… Întâmplător proiectul ROSE se termină la sfârșitul acestei luni, trebuia organizată conferința de închidere. Am ales Sibiu pe același motiv pentru care mai alegem să ne întâlnim cu inspectorii generali la Brașov, nu în București, că e mai ușor pentru toată lumea să se strângă acolo. Cam astea sunt motivele. N-are nicio legătură cu campania, absolut.
Rep: Am văzut însă că ați planificat această conferință de închidere a proiectului ROSE abia pe 6 noiembrie, deci în urmă cu 20 de zile, în condițiile în care celelalte evenimente din proiect sunt planificate pe planul de achiziții cu mult mai mult timp înainte.
Sorin Ion: Păi cred că Banca Mondială ne-a recomandat să facem programarea asta, după ce s-a făcut acea analiză de progres.
Rep: Ce analiză de progres ați publicat așa ceva?
Sorin Ion: N-aș putea să spun acum. Repet, ar trebui să știu foarte multe amănunte despre evenimentul ăsta, dar eu sunt unul dintre participanți, nu organizatorul. Știu că s-a publicat ceva pe progres, dar asta cred că găsiți dumneavoastră mai repede.
Rep: Ce veți discuta la această întâlnire organizată, văd, pe bani împrumutați de la Banca Mondială?
Sorin Ion: Activitatea face parte din proiect, pentru că știți prea bine că orice proiect cu finanțare de oriunde are conferință de lansare, conferință de închidere și pe parcursul proiectului mai sunt evenimente publice, pentru că face parte din proiect, nu? Eu pot să vă spun ce voi discuta eu, ca parte a acestui eveniment.
Rep: Ce veți discuta?
Sorin Ion: Cum am folosit acei bani din proiect pentru a implementa sistemul de evaluare digitalizată, care este impactul, care a fost amploarea utilizării, număr de utilizatori. Lucruri pe care public, așa, din ele, am mai spus cu diverse ocazii, dar de data asta le spun din această perspectivă de beneficiar de finanțare. Că eu m-am ocupat de partea asta, ca nivel de coordonare.
Rep: De ce mai stau încă o zi 50 de persoane din cele 100?
Sorin Ion: Încă o dată, vă spun a treia oară, eu nu sunt organizatorul acestui eveniment, eu sunt unul dintre cei care participă la acest eveniment, dar asta a fost organizarea de acolo, să discutăm și la nivel de școală. Nu aveam cum să le facem pe toate în aceeași zi. Deci acea încă o zi de care spuneți dumneavoastră de fapt este în drumul nostru spre casă.
Rep: Ați mai participat la întâlniri de o asemenea amploare în cadrul proiectului ROSE, de când sunteți în funcție?
Sorin Ion: De o asemenea amploare, cu 100 de persoane… Încerc să mă gândesc. Nu mai țin minte cum a fost evenimentul de lansare, dar bănuiesc că a fost de aceeași amploare.
Rep: Deci este un eveniment din 2018 pe care prin simetrie îl reluați în 2024, la închidere?
Sorin Ion: Sigur. Dar, repet, nu e nimic neobișnuit într-o conferință de închidere a unui proiect și sigur știți asta.
2 comments
Sa plece acasa duduia ministreasa cu toti secretarii de stat si cu toti directorii , toti infipti politic in ME.
Asta este motivul pentru care s-a votat asa duminica, suntem bataia de joc a politicienilor.
cică 100 de invitați urmează să “descindă”…parcă s trupe speciale:))