SURSE Modificări la olimpiadele școlare 2024: Elevii de gimnaziu, excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV, tăieri de faze naționale la competițiile sportive ONSȘ, fără clasele III-IV la Olimpiada de muzică – UPDATE

13.602 vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii de gimnaziu nu vor participa la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, după cum prevede calendarul olimpiadelor școlare naționale obținut pe surse și consultat de Edupedu.ro. Doar elevii de liceu ar urma să participe la olimpiadă, cu etapa județeană nestabilită încă și cea națională la Bistrița pe 19-23 aprilie (proba A) și 23-26 mai (proba B). Modificări sunt și la unele competiții din cadrul Olimpiadei Naționale Sportul Școlar (ONSȘ) care nu vor mai continua după fazele pe județ, conform surselor Edupedu.ro.

Mai exact, potrivit calendarului olimpiadelor școlare naționale aflat în lucru la Ministerul Educației, pentru Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024 sunt vizați doar elevii claselor IX-XII. În anii trecuți, din cei cel puțin 10 ani de istorie ai acestei competiții, au participat și elevi de gimnaziu, zeci de mii ca număr, potrivit surselor Edupedu.ro.

Conform acelorași surse, decizia renunțării la categoria de gimnaziu pentru OLAV ar fi fost luată după ce, în ultimii doi ani, ar fi fost discutată renunțarea completă la această competiție.

  • Modificările la OLAV, ONSS, dar și Olimpiada de Interpretare Instrumentală ar veni după ce o comisie a Ministerului Educației ar fi lucrat la trierea olimpiadelor și la revizuirea competițiilor la care să participe elevii în anul școlar 2023-2024.

De menționat că, deși încă din luna septembrie Ministerul Educației adună date și locații pentru desfășurarea olimpiadelor școlare naționale și cei mai mulți organizatori, mai ales reprezentați de societățile de specialitate, transmit propunerile până în luna octombrie de regulă, calendarele olimpiadelor școlare nu sunt publicate nici cu 2 zile înainte de începutul lunii februarie, în care se ar urma să se țină fazele locale și județene cele mai multe.

Iată ce prevede calendarul obținut de Edupedu.ro pe surse, pentru OLAV:

Ce prevedea calendarul din anul școlar trecut:

În ceea ce privește Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSȘ) 2024, mai multe sporturi, de exemplu tenisul de masă, se vor opri cu etapele la fazele județene, potrivit surselor Edupedu.ro, în condițiile în care calendarele județene, stabilite în teritoriu din toamnă, nu prevăd și date pentru etapele naționale, în anii trecuți organizate.

Conform acestora, elevii și profesorii care au susținut fazele locale și județene după calendare stabilite de Inspectoratele școlare și s-au calificat la etapa națională nu au fost înștiințați despre continuare și demersuri, așa cum se întâmpla în alți ani. Motivul renunțării la celelalte etape ar fi cheltuielile cu organizarea acestora, dar și cu banii de burse care ar urma să fie plătiți anul școlar viitor.

(sursa)

Și la Olimpiada de Interpretare instrumentală 2024 dispar două clase care până acum puteau participa la competiție: a III-a și a IV-a, prevede calendarul obținut pe surse de Edupedu.ro. Motivul renunțării la aceste două clase este legat de renunțarea la acordarea, în acest an, de burse de merit sau a altor forme de burse care s-au acordat în anul școlar 2022-2023 elevilor din ciclul primar pentru rezultatele la competițiile școlare.

Iată ce arată calendarul obținut pe surse de Edupedu.ro:

Calendarul de anul școlar trecut (2022-2023):

Olimpiada de muzică este printre puținele competiții cu rang de olimpiadă la care pot participa și elevii din ciclul primar, iar din acest motiv în anul școlar curent, conform metodologiei de acordare a burselor aprobată prin OME 6238/2023, elevii de clasa a V-a trebuie să primească burse de merit pentru premiile din anul școlar trecut, când erau clasa a IV-a, la competiții de acest fel, ceea ce a generat confuzii în rândul școlilor. Eliminarea celor două clase din concurs ar preveni acest lucru anul școlar viitor, potrivit surselor Edupedu.ro.

Articol în curs de actualizare.


2 comments
  1. A fost eliminat si Campionatul European Scolar( cu mai multe discipline de concurs), singura competitie sportiva internationala pentru elevi din Europa.
    Este clar ca ME nu este interesat cu adevarat de performanta, ci doar de economie…daca mai exista vreo indoiala.😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Directorul Școlii Gimnaziale din Curcani, unde aproape 40% dintre elevii au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională 2023: O mare greșeală a fost că nu am ținut cont de rezultatele de la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru că puteam să prevenim lucrurile. Am deschis o școală de vară gratuită pentru a încerca să mai ridicăm puțin nivelul elevilor

Directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Curcani, Viforel Dorobanțu, nu este deloc mulțumit de rezultatele elevilor de la Evaluarea Națională 2023 și spune că își asumă acest eșec. Într-un interviu…
Vezi articolul

Elevii de clasa a III-a de la o școală din Iași ar putea învăța din toamnă după amiază, până la ora 18, din cauza supraaglomerării / Luciana Antoci, ISJ Iași: Căutăm soluții ca cei din clasele primare să învețe totuși dimineața

Părinții elevilor de clasa a III-a de la Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” din Iași au cerut directorului ca elevii să nu învețe în programul de după amiază, până la…
Vezi articolul

Ghidul simulării examenelor naționale, publicat de Ministerul Educației / Luni, 20 martie, începe simularea pentru Evaluarea Națională cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul în sală este permis până la ora 8:30

Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Simularea pentru Evaluarea Națională are loc în perioada 20-22 martie 2023, iar cea pentru Bacalaureat între 27-30 martie. Probele…
Vezi articolul

Se mai înființează o „comisie” în fiecare școală – grupul de acțiune anti-bullying. Ce trebuie să facă profesorii și cum pune școala în aplicare legea împotriva violenței, funcțională de azi

Normele metodologice de aplicare a legii împotriva violenței psihologice-bullying au fost publicate în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Educației într-un comunicat primit de Edupedu.ro. Fiecare școală trebuie să înființeze un grup…
Vezi articolul