Ministerul Educației pregătește un proiect prin care să fie suplimentate 5300 de locuri pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar din școlile din țară, potrivit surselor Edupedu.ro. Proiectul a fost prezentat și avizat în ședința de miercuri a Comisiei pentru Dialog Social. “A fost avizat numărul de posturi cerut de inspectoratele școlare din toată țara, adică 5300”, spun sursele Edupedu.ro. Amintim că luna trecută a avut loc concursul de titularizare, la care profesori cu note de 10 au obținut doar locuri de suplinitori pentru că Ministerul nu a scos la concurs suficiente posturi pe perioadă nedeterminată pe anumite discipline. Într-un interviu publicat de Edupedu.ro, ministra Educației Ligia Deca știe situația și recunoaște că “este o problemă de sistem că anumite școli nu scot la concurs posturi”.
Potrivit unui proiect al Ministerului Educației prezentat în Comisia pentru Dialog Social, inspectoratele școlare județene au cerut suplimentarea cu 5300 de posturi în toată țara: personal didactic, nedidactic și auxiliar, fără să precizeze exact numărul de locuri pe județe sau pe categorii.
“Nevoile sunt în primul rând pentru unitățile de învățământ care au suplimentat planurile de școlarizare la clasele pregătitoare, a V-a sau grădiniță și pentru acoperirea unor nevoi cu personal nedidactic și auxiliar în școlile care se confruntă cu o lipsă acută”, spun surse pentru Edupedu.ro.
Proiectul ar urma să fie prezentat și în ședință de guvern pentru aprobare.
Informații de context
Solicitarea suplimentării numărului de posturi vine în contextul în care luna trecută a avut loc concursul de titularizare, cel mai mare concurs de angajare din țară, prin care candidații pot obține un loc pe perioadă nedeterminată în învățământ, dacă obțin peste nota 7.
Însă la nivelul țării există o problemă legată de numărul de posturi scoase la concurs de inspectorate. Sunt multe situații semnalate în țară de candidați cu note mari, chiar și de 10 nu obținut un post de titular, ci de suplinitor, și de multe ori sunt nevoiți să alerge între mai multe școli pentru a-și putea completa norma didactică.
Edupedu.ro a scris despre mai multe cazuri: Trei candidate la Titularizare din județul Prahova, care au luat nota 10, nu au obținut un post pe perioadă nedeterminată și vor fi suplinitoare. În aceeași situație este și Radu Alexandru Dincă, profesor de 10 la Titularizare, dar fără post.
Într-un interviu acordat Edupedu.ro, Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare: “Școlile, mai ales din zonele considerate greu atractive, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem”, spune Ligia Deca.
O petiție pentru desființarea titularizării pe școală și înființarea, în schimb, a titularizării pe normă, semnată de peste 4.000 de profesori, a fost lansată pe platforma online Declic și este adresată Ligiei Deca, ministrul Educației.
Amintim, reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate a avut loc pe data de 31 iulie. Posturile au fost actualizate după ce săptămâna trecută au început ședințele de repartizare. În zilele de 27 și 28 iulie au fost ședințele de repartizare pentru cei care au luat la Titularizare 2023 peste nota 7.
Cei care vor să fie profesori suplinitori în anul școlar 2023-2024 își depun dosarul în zilele de 24 și 25 august, conform calendarului de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar. Perioada este valabilă atât pentru suplinitorii calificați, cât și pentru cei necalificați. Calendarul concursului de angajare de profesori suplinitori calificați 2023
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.