UPDATE Mihnea Costoiu câștigă al patrulea mandat de rector la Politehnica București / Oficial: Rectorul în exercițiu a obținut 84% din voturi

3.711 vizualizări
Foto: UPB
Rectorul Mihnea Costoiu, cel care conduce Politehnica București din 2012, a obținut un al patrulea mandat în funcție, în cadrul alegerilor desfășurate joi în instituția de învățământ superior, potrivit surselor Edupedu.ro. În cadrul acestora se mai înscriseseră doi candidați – profesorul Alexandru Mihai Grumezescu și conferențiarul Mihai-Daniel Chiroiu.
  • Potrivit surselor, Mihnea Costoiu a câștigat cu peste 80% din voturi. Rezultatele urmează să fie validate de Senatul instituției în cursul după-amiezii și anunțate ulterior.

UPDATE Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București a anunțat oficial rezultatele alegerilor pentru funcția de rector 2024-2029:

Numărul total al persoanelor cu drept de vot: 1697

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne: 1574 

Numărul total al voturilor valabil exprimate: 1525

Numărul total al voturilor valabil exprimate pentru fiecare candidat:

  • COSTOIU Mihnea-Cosmin: 128684,33%
  • CHIROIU Mihai-Daniel: 173
  • GRUMEZESCU Alexandru-Mihai66

Este primul scrutin organizat în cadrul universității după ce Politehnica București a fuzionat cu Universitatea din Pitești rezultatul fiind Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București.

Mihnea Costoiu este rector al Politehnicii din 2012. El ar fi trebuit, conform vechii Legi a educației, să aibă două mandate. Dar, în urmă cu un deceniu, pe când era ministru delegat pentru Învățământ Superior în guvernul Ponta, legea a fost modificată așa încât rectorii să aibă posibilitatea să candideze pentru un al treilea mandat, dacă, în timpul petrecut în funcție, au avut intervale de suspendare. El a folosit această portiță în alegerile de acum 4 ani, după cum a relatat, atunci, Edupedu.ro.

Noua Lege a învățământului superior, care, de asemenea, limitează mandatele rectorilor la 2, nu ia în calcul și mandatele exercitate deja, ceea ce îi permite unui rector precum Mihnea Costoiu să rămână în funcție încă două mandate de câte cinci ani, dacă este reales.

  • Programul managerial propus de Mihnea Costoiu pentru aceste alegeri – aici

El menționează, în CV-ul depus cu ocazia candidaturii de acum, faptul că a obținut licența în inginerie economică în 1996, are „studii aprofundate” în domeniu în 1996-1997, tot la UPB, urmate de „studii postuniversitare – Securitate națională” la Colegiul Național de Apărare. Mai adaugă un „certificat de absolvire” în Management universitar la ASE (2010-2011). În 2020, G4Media.ro a relatat că Mihnea Costoiu fusese exmatriculat de la două doctorate, unul la Politehnica, unul la Academia SRI.

Citește și:
Rectorul Politehnica București, Mihnea Costoiu, obligat să achite prejudiciul de 267.000 de euro în dosarul „Baza Cutezătorii”. Înalta Curte i-a respins contestația prin care a încercat să schimbe motivul de încetare a procesului

4 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile / În urmă cu 2 săptămâni Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”

Pentru salariile directorilor de școli, „am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care…
Vezi articolul

Principalele schimbări din legile Educației, adoptate parlamentari și care s-ar aplica începând cu generația de elevi care intră la toamnă în clasa a V-a: examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, posibilitatea exmatriculării temporare, religia ca disciplină opțională la Bac

Cele mai controversate schimbări aduse prin noile legi ale Educației, votate de Senat luni, sunt legate de admiterea la liceu, printr-un examen suplimentar, pe lângă Evaluarea Națională, pentru 50% dintre…
Vezi articolul