Reprezentanții Ministerului Educației au transmis inspectorilor școlari, în cadrul videoconferinței de dimineață, că este dreptul angajaților din Învățământ să intre în grevă și să nu îi intimideze prin solicitarea listelor nominale, potrivit surselor Edupedu.ro. În această după-amiază, Ministerul Educației a anunțat că nu cere liste nominale de angajați care intră în grevă generală pe 22 mai, ci doar date numerice.
- Vineri, 19 mai, a avut loc o videoconferință cu inspectorii școlari, pentru că Ministerul Educației a vrut să știe câți profesori și alți angajați participă la greva generală din învățământ. De asemenea, au fost transmite regulile generale pentru greva cadrelor didactice.
- Au fost prezenți la videoconferință Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, și Corina Marin, director la Ministerul Educației.
Conform surselor Edupedu.ro, comitele de grevă din fiecare școală vor înștiința conducerea unității de învățământ în legătură cu personalele care fac grevă. În baza documentului transmis de comitele de grevă, contractele de muncă vor fi suspendate, conform legislației în vigoare, cât tip se desfășoară greva.
Într-un document al sindicatelor din Educație apare menționat cine face parte din comitetul de grevă. Conform sindicatelor, în fiecare unitate va funcționa un comitet de grevă format din cel puțin 2 persoane. Una dintre care persoane este, de regulă, „liderul de sindicat din unitate, care va urmări corecta desfăşurare a acţiunii de protest; componenta nominală a comitetului de grevă din unitate este stabilită de organizatia sindicală teritorială afiliată federatiilor sindicale reprezentative, care au declanșat conflictul colectiv de muncă.
Precizăm că, potrivit art. 1 pct. 31 din Legea nr. 367/2022, membrii comitetului de grevă sunt desemnați de către organizatorii grevei, dintre angajații greviști. Comitetul de grevă funcționează pe toată durata grevei și participă la toate acțiunile administrative sau judiciare efectuate pentru rezolvarea conflictului colectiv de muncă”, se arată în documentul sindicatelor.
În timpul ședinței, inspectorilor li s-a precizat că, în situațiile în care nu sunt toți profesorii în grevă, recomandarea este ca cei care nu fac grevă să îi supravegheze pe copii.
- Săptămâna aceasta, liderul sindical Simion Hăncescu a făcut un apel către părinți și a transmis că „este mai înțelept” să rămână copiii acasă în timpul grevei generale: „Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă.”
Reprezentanții Ministerului Educației au menționat că școlile vor păstra legătura cu părinții și îi informează în legătură cu numărul profesorilor care intră în grevă. Dacă toată școală este implicată în această acțiune, va fi mai dificil ca elevii să fie supravegheați în unitățile de învățământ, potrivit surselor de mai sus.
Inspectorii au primit recomandarea să nu comunice de pe poziții defensive, ci moderate. În situația în care greva nu se termină în 1-2 zile, atunci Ministerul o să vină cu precizări suplimentare, având în vedere că săptămâna viitoare începe Evaluarea Națională la clasa a VI-a.
De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
- „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
Foto: © Kantver – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
9 comments
Din pacate si in institutia noastra de invatamant din ” buricul Clujului” s – au facut presiuni din partea directiunii……Doamnele invatatoare care au semnat pentru greva au fost deturnate prin faptul ca nu se mai pot inscrie la grade daca au 1 zi contractul de munca suspendat. S – a cerut lista in original a grevistilor pentru a opera pe edusal incepand de vineri….doamnele de la secretariat si contabilitate su renuntat la greva fiind puse sub presiune…. Si directiunea isi schimba declaratiile la fiecare 5 minute. Nu recunoaste abuzul in serviciu. S – a cerut sa se faca orar special pentru profesorii care nu fac greva. Profesorii care nu fac greva ii ameninta pe elevi ca ii pune absenti daca nu vin la scoala. La 70% grevisti nu se poate asigura supravegherea copiilor pe perioada desfasurarii grevei. Cu toate acestea ne dam cu stangul in dreptul. E ultima noastra carte
Au fost raportate in fals cifre. Sa se verifice si sa se ia masuri privitoare la falsurile in declaratii publice. Cred ca e de domeniul penal treaba.
cum sa se facă suspendarea contractului de munca dacă nu ai lista nominala cu cei care sunt în greva?
Minciuni. La Constanța, exista intimidari din partea directoarei de la un liceu teoretic la greu sa nu participe oamenii la greva. A pus mesaje neadevărate pe whatsapp ca se afecteaza vechimea si participarea la grade, a convins invatatoarele sa renunțe la greva ca sa supravegheze copiii. Lidera de sindicat este doar cu numele si nu a instiintat personalul auxiliar si nedidactic despre participarea la greva.
Asta au ajuns școlile : dictatura unor directoare si abuzuri la greu. Nu mai avem dreptul de a uza de drepturile noastre. Au dezbinat colectivele cu nerusinare. Ajunge peste 16 ani de mandat de dictatura. SINDICATE, AVETI IN VEDERE SA NU MAI LASATI DIRECTORI MAI MULT DE 2 MANDATE!
Cinste sindicatului din Constanța care a intervenit cu o informare scrisa pentru a inchide gura directoarei mincinoase.
La fel si la noi. Si a venit sindicatul cu dezmintirea. Pacat ca doar dezmintire, nu si dez mintirea celor ce au crezut in vorbele directoarei.
Și la noi la fel. În București.
Halal sustinere! Poate vor sa dea bine in presa, atat. Prin dulaii din isj si directorii politruci se fac presiuni sa nu se intre in greva
Sustinere pe naiba. Unele inspectorate fac presiuni asupra grevistilor sa intre la clasa sa supravegheze elevii. Oficial dau bine in poza la presa, neoficial, acolo unde au trepadusii pusi directori de partid, sugereaza sa se pazeasca elevii de catre grevisti, sub mantia unei bunavointe si marinimii fata de saracutii copii si colegi care nu fac greva si vai, nu pot acoperi paza tuturor elevilor. De s-ar termina odata, ca mi se face greata. Am crezut ca putem fi uniti, dar abia la greva aceasta s-a vazut cine este trepadusul directorului si ce director sta in pozitia drepti si toarna la partid. Sunt satul de “sugestiile” lu’ Deca, sugestiile ISJ-ului. Sunt satul de manipulari si constrangeri si amenintari voalate. O sa ajungem ca-n Coreea de Nord. Nu ma mai mira, totusi, nimic de pe vremea cand in fisa de evaluare anuala s-a introdus voluntariatul obligatoriu.
Multumim ca va ganditi la noi!