Între PSD și PNL există diferențe majore de poziție în ceea ce privește noua lege a educației elaborată în secret de ministrul PNL Ligia Deca, au declarat pentru G4Media surse din coaliția de guvernare. Diferențele sunt majore și pun sub semnul întrebării adoptarea proiectului promovat de președintele Klaus Iohannis.
1. Salarizarea profesorilor. Legea Deca prevede, potrivit Edupedu.ro, o creștere semnificativă a salariilor profesorilor, mai ales în cazul profesorilor debutanți. Astfel, salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei acum la circa 3.900 de lei, după cum prevede proiectul PNL.
Or, PSD respinge această prevedere din două motive. În primul rând, creșterea ar avea un impact bugetar major de acoperirea căruia ar fi PSD principal responsabil, dat fiind că social-democrații vor prelua conducerea guvernului după rocada guvernamentală din mai.
De altfel, Marcel Ciolacu a și sugerat acest lucru, spunând pe 30 ianuarie că legile educației au un impact bugetar între 37 și 49 de miliarde de lei.
În al doilea rând, PSD nu vrea decuplarea salarizării profesorilor de ceilalți bugetari, temându-se că astfel s-ar deschide calea pentru revendicări salariale de la restul categoriilor bugetare, potrivit surselor G4Media.
2. Înființarea a zeci de instituții noi. Legea prevede o schimbare semnificativă de arhitectură instituțională, fără să aducă însă și o schimbare de conținut. Vor apărea zeci de agenții și instituții în teritoriu, după cum a scris Edupedu.ro, ceea ce înseamnă cheltuieli majore de la buget.
PSD nu e de acord cu acest proiect care ar transforma Ministerul Educației într-o instituție ultra-centralizată, cu cheltuieli enorme, potrivit surselor G4Media.
3. Admiterea în liceu. Proiectul de lege PNL consultat de Edupedu prevede că liceele din întreaga țară vor putea organiza propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională, pentru 90% din locuri. În replică, PSD nu acceptă această formulă, despre care susține că restrânge accesul elevilor la educație de calitate.
Citește articolul integral pe G4media.ro
Foto: © Agencyby | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
12 comments
Nici nu ne aștepam la altceva de la un partid condus de dl Ciolacu.
Tot ce ii interesează este sa fie pe placul celor care dețin voturi mai multe .
Asta-i buna, pai salariile profesorilor au fost decuplate demult de ale doctorilor, functionarilor din ministere, tot psd a crescut salariile nesimtite ale doctorilor spagari, pana si un hingher are 4000 net plus sporuri
de salariile din prefecturi si primarii pe care le mareste mereu tot acelasi psd.
Salarizare în funcție de performanțe și în învățământ. Rezultatele sunt tot mai slabe, de la an la an. La terminarea liceului, mulți absolvenți sunt semi – analfabeți. La terminarea facultății, cei mai mulți nu știu decât teorie. Ajung în anul final de facultate cu examene nepromovate. Cum să treci in anul următor fără sa promovezi un examen? Ar trebui reînființate școlile profesionale.
Sistemul de învățământ este depășit de realitate, programa încărcată, tot felul de manuale care fac ghiozdanul unui copil de clasa I de 5 kg. Vacanțe haotice.
În functir de care performanțè? Sau repetăm ca papagalii idei auzite la întâmplare? Și, pâna la urma de ce ne tot plângem atâta de educație și de performantele elevilor? Chiar ne interesează atât de mult pe noi, ca societate, acestea? Dar parinții care își ,,educă” în mod progresist copiii de ajungi sa nu te mai înțelegi cu ei la școală ce ziceți? Păi vrem un lucru, dar de fapt ne punem singuri piedică …
corect!
Faceți altă lege a salarizării, pe care probabil o veți aplica tot peste vreo 8-10 ani, la fel ca L153/2017 care nici acum în 2023 nu este integral aplicată.
Vă bateți joc de profesori, de elevi și părinți, de toată societatea și de viitorul acestei țări!
Păi dacă ați crescut salariul minim pe economie, nu trebuie să creșteți și pe celelalte proporțional? scuze am uitat că probabil voi nu ați fost la lecțiile de mate, sau la școală deloc, din moment ce umiliți constant de 30 de ani învățământul!
Ar fi minunat să rămână în educație doar necalificați, la fel cum au plecat din sănătate specialiștii ( acolo a durut prea tare), poate veți realiza importanța acestui sector.
Buna seara! Felicitări PSD ca nu sunteti dd Acord cu schimbarile. Chiar puteti sa reveniți la sistemul care era cu semestre cu media dd 50 La sută sa se puna la testare națională. Ati înnebunit si copii și părinții cu schimbarile exact cum se schimba ministrul educației schimbați si legile .numai are nimeni incredere ce se intampla in sc .in tara asta barem nu fac schimbări în mai bine .evaluati profesori care nu au predarea orala explicabilă pt copii .copii nu inteleg nimic de la unii profesori mai ales materiile dd baza. sau lucreze doar cu 1 sau 2 elevi din clasa care aceea stiu lecția de la meditație care o fac cu alt profesor.luati masuri .nimic nu este bine in sc.plus că ati scos materiile muzica.desen.sport.ce incredere sa mai aiba acesti copii .cu aceea bursa erau mai încrezători în ei .parca ati tăiat din salarii.
Legea educației trebuie revizuita din temelii, ținând cont de cei care muncesc zilnic, cu elevii. Noi, cadrele didactice, suntem în măsura sa arătăm toate neregulile din sistem. Programele școlare sunt supraîncărcare, discipline ce nu-si au locul în învățământul preuniversitar. Structura anului școlar, un dezastru! Sunt multe zile libere, fără rost, la nivelul țării. Câți își permit “vacanța de schi”? In cele două săptămâni-Școala altfel și Săptămâna verde, unde ne vom desfășura activitatea? Ce ne oferă un sat din Baragan sau un mic oraș de provincie? Sunt multe de semnalat! Dacă cei din minister ar veni în scoli și ar discuta cu toate cadrele didactice, ar vedea crunta realitate, starea deplorabila în care este învățământul romanesc!
byebye psd…v ati dat foc la valiza …o categorie sociala atat de mare si care v a votat in ultimii ani masiv pentru drepturile obtinute luate de Boc…Va mai voteaza bunicu’ din groapa. Ciolacu, vino si traieste din salariul meu de profesor de 2500 lei cu 14 ani vechime!
Ar trebui verificate cum sumt respectate actualele prevederi ale educației. Cele 4 sau 5 ore de la gimnaziu dintr-o zi sunt 6 și chiar 7 ore / zi în care copilul trebuie sa fie atent la ce i se preda… Credeți ca este posibil? Oare nu din aceasta cauza copiii noștrii sunt depășiți de situației?
Numai la doctori s-au putut mari salariile dar la profesori nu!
Nu e vorba de cheltuieli ci de politic. E vrăjeală curata. Aveam liceul lângă unul dintre inspectoratele școlare și nimeni nu a făcut nimic pentru acei tipi ce făceau probleme în școală. La bulling ma refer