SURSE Ligia Deca, Ministrul Educației, nu a participat la nicio ședință cu inspectorii școlari, pe tema grevei generale

18.316 vizualizări
Foto: gov.ro
Până miercuri, ministrul Educației, Ligia Deca, nu a participat la nicio videoconferință cu inspectorii școlari, pe tema grevei generale din școli și grădinițe, conform surselor Edupedu.ro. De luni, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.

Ieri, când a fost organizată întâlnirea cu inspectorii școlari, din partea Ministerului Educației, au participat următoarele persoane, potrivit surselor Edupedu.ro: Sorin Ion – secretar de stat în Ministerul Educației; Florian Lixandru – secretar de stat în Ministerul Educației; Corina Marin, director la Ministerul Educației.

Conform acelorași surse, Ministerul Educației nu a făcut nicio presiune, îndemnul fiind la rațiune și la răbdare.

În această după-amiază are loc o ședință a sindicatelor din Educație, pe tema grevei profesorilor, la care au fost invitați reprezentanții Guvernului, după cum au anunțat ieri liderii de sindicat. Anton Hadăr, liderul Federației „Alma Mater”, a declarat la Radio România Actualități (RRA) că Marcel Ciolcu, ministrul Muncii și Ministrul de Finanțe au confirmat că vor veni la ședința sindicatelor.

Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași, într-un miting de amploare. “Tristețea noastră, nepăsarea voastră! Doar uniți putem învinge” – printre scandările profesorilor.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“
Citește și:
Săraca țară condusă de proști
Oficial, inspecțiile pentru gradele didactice și Titularizare 2023 se pot reprograma, anunță Ministerul Educației
VIDEO Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași, într-un miting de amploare. “Tristețea noastră, nepăsarea voastră! Doar uniți putem învinge” – printre scandările profesorilor

6 comments
  1. Dl Anton H. manipulator; ministru Ligia D. oportunista, pacat ca sunt dezinteresati sa ofere privilegii educatiei copiilor/studentilor…sa lase pe altii corecti !

  2. Ligia deca nu are chef să vorbească cu inspectoratele școlare…are grijă să l informeze despre grevă pe cel care a uns o ministru… yohanis adică…nu va lăsați păcăliți.cintinuam greva protestele vom merge și la București peste ei daca nu măresc salariile și nu redau autoritatea profesorilor la catedră…ajunge cu prostoii care ne înjură scuipă și cu violența fizică a acestor indivizi numiți elevi… învățământul românesc trebuie curățat de golani de drogați și impostori mediocri digitali care au ajuns la catedră prin pile relații sau cu bani.

  3. Cel mai rău este în educație că de fac angajări în școli pe viabilitate post,iar directorul este cel mai subiectiv,face ce vrea cu oamenii chiar daca au ore sau nu.Cel mai bine era examen nationalde continuitate la fiecare 3 ani ,și nu în școală,că se fac aranjamente.Adevarul este că s-au umplut școlile de persoane care au fost femei de serviciu in diverse țări.au venit cu bani ,fac o facultate cu bani,și fac pe profesorii.Nu este corect.Sunt foarte slabi că dascăli,dar daca au bani pot cumpăra orice director.Propun sa se dea examene la fiecare 3 ani ,dar nu în școală,sa se verifice competenta.

  4. Ce nevoie mai avea de aceste institutii bugetare inutile, care sunt de fapt politrucii ministerului in judete. Asa guvernare, asa rezultate !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Muncii, Marius Budăi, luat prin surprindere de propunerea sindicatelor din Educație, anunțată de 4 zile, ca salariul profesorului debutant să fie 3.000 de lei net: Este o propunere nouă, trebuie s-o calculăm, să o prezentăm președinților de coaliție

La întâlnirea de luni de la sediul ministerului Muncii, sindicatele din Educație au propus din nou, ca salariul pentru un profesor debutant să pornească de la 3000 de lei. Ministrul…
Vezi articolul

Avocatul Poporului critică eliminarea burselor rurale pentru liceeni: Se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată

Prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei…
Vezi articolul

Noi așteptăm schimbarea planurilor-cadru de ani de zile, spune directoare Andreia Bodea: Asta este o decizie politică, este o decizie a ministerului. Ne confruntăm și cu absenteismul în ultimii 2 ani de liceu, și cu părinți care ne spun „îl țin și eu o săptămână acasă, că se pregătește pentru medicină”

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a declarat la DC News că „noi așteptăm schimbarea planurilor-cadru de ani de zile. Asta este o decizie politică, este o…
Vezi articolul