SURSE Ligia Deca ar fi fost cea care a cerut tăierea mai multor concursuri școlare din calendarul Ministerului Educației, sub pretextul economiei bugetare / Instituția pe care o conduce respinge informațiile

Ligia Deca / Foto: Ilona Andrei - G4Media.ro

Ministerul Educației (ME) susține că ministra Educației, Ligia Deca, nu a fost cea care a decis tăierea a zeci de concursuri școlare din calendarele competiționale aprobate de instituție, după cum transmite Ministerul Educației (ME) într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Răspunsul vine după ce am solicitat o poziție clară ministrei Educației, în condițiile în care sursele Edupedu.ro susțin că zecile de concursurile școlare și extrașcolare care au dispărut din listele și calendarele 2024 au fost eliminate la decizia șefei ME.

Motivul excluderii concursurilor școlare finanțate/nefinanțate de Ministerul Educației și din CPEENI (fostul CAEN), semnalată de Edupedu.ro de la finalul lunii ianuarie încoace în seria de articole dedicată competițiilor școlare, ar fi economiile la bugetul instituției, în condițiile în care elevii pot primi burse de merit sau excelență pentru premiile la etapele județene sau naționale.

Decizia de a exclude 40 de concursuri școlare din listele concursurilor școlare cu finanțare sau nu de la Ministerul Educației și alte 40 de concursuri din listele CPEENI (fostul CAEN) aprobate de Ministerul Educației a aparținut ministrei Educației, Ligia Deca, explică sursele Edupedu.ro.

Oficialul a semnat încă de pe 6 martie 2023 un ordin prin care aprobă comisia de tăiat concursuri, document obținut de Edupedu.ro. Am prezentat cine sunt membrii acestei comisii aici. Chiar dacă comisia a fost numită în martie 2023, adică acum un an și două luni, abia în ianuarie 2024 au fost gata mai multe rapoarte, înainte cu doar două sau trei săptămâni de publicarea calendarelor competiționale pe 29 ianuarie 2024.

Prin tăierea concursurilor, ministra ar fi urmărit acordarea a mai puține burse elevilor care iau premii la acestea. Conform actualei metodologii-cadru de acordare a burselor și conform celei pentru anul școlar viitor aflată încă în stadiul de proiect, după publicarea ei pe 25 martie, elevii cu premii la olimpiadele și concursurile școlare pot lua burse de merit pentru primele locuri obținute la etapele județene și burse de excelență tip I sau II pentru premiile la nivel național sau internațional.

Contactată de Edupedu.ro pentru o poziție față de informațiile Edupedu.ro, luni, 13 mai, ministra Educației, Ligia Deca, a precizat că este într-o ședință la Bruxelles și a recomandat reporterului Edupedu.ro să adreseze întrebările purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Larisa Gojnete, în condițiile în care întrebările vizau oficialul și nu instituția.

Ligia Deca (stânga) și Larisa Gojnete (dreapta) / Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Larisa Gojnete, a transmis Edupedu.ro că infirmă informațiile Edupedu.ro privitoare la decizia Ligiei Deca de a elimina concursurile școlare din motive de economie și a transmis mai multe precizări legate de ordinul de ministru care a stat la baza tăierilor. Le redăm, așa cum au fost transmise de Larisa Gojnete:

În anul școlar 2023-2024, olimpiadele și concursurile/competițiile școlare se desfășoară conform anexei 1 la ordinul de ministru nr. 3.035/2012, cu modificările și completările ulterioare. În baza unei proceduri operaționale interne privind analiza și selecția olimpiadelor școlare, concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, Ministerul Educației a realizat evaluarea competițiilor și constituirea calendarelor în vederea stabilirii listelor competiționale de aprobat.

Astfel, în vederea constituirii calendarelor olimpiadelor și concursurilor școlare au fost parcurse următoarele etape:

În privința stabilirii concursurilor extrașcolare, vă transmitem următoarele:

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare (Anexa 2 la ordinul nr. 3035/2012) și cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Naționale și Internaționale (CPEENI) se întocmește în urma evaluării proiectelor propuse de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.

Ministerul Educaţiei transmite inspectoratelor școlare, la începutul anului școlar, formularele și toate informațiile necesare pentru scrierea și selectarea proiectelor propuse a face parte din CPEENI. Termenul-limită pentru transmiterea propunerilor către comisia națională este fixat, în general, în a doua parte a lunii noiembrie. Inspectoratele școlare își stabilesc propriul calendar de desfășurare a procesului de analiză și selecție și au sarcina de a transmite către comisia națională doar proiectele care respectă condițiile de eligibilitate prevăzute în ordinul nr. 3.035/2012. În perioada noiembrie-decembrie proiectele sunt evaluate conform unei fișe ce conține criterii specifice și doar cele care depășesc un anumit punctaj fac parte din calendarele Ministerului Educației”.

O economie a fost potrivit surselor Edupedu.ro și când au fost tăiați de la burse toți elevii din loturile lărgite pentru olimpiadele internaționale, pe lângă măsura ca cei din loturile restrânse, care reprezintă țara dar nu iau premii, să fie recompensați ca elevii cu media 4,52, cu bursă de merit, nu de excelență – un contra exemplu de promovare a valorilor și meritocrației în rândul elevilor, în România educată, prin legea Deca-Iohannis, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză de la începutul anului școlar.

Context. Tăierea concursurilor a întârziat calendarele acestora și ale olimpiadelor, măsura provocând reacții în lanț – suprapuneri ale etapelor care au dus la nemulțumiri ale părinților și alte evenimente colaterale, cum ar fi două etape județene în aceeași zi sau ora de începere pentru elevii unui singur nivel de studiu, decalată la solicitarea unui părinte – cazul Olimpiadei de Geografie.

Amintim că anul școlar viitor olimpiadele școlare ar putea fi organizate și în timpul săptămânii, nu doar în weekend, pentru a evita suprapunerile, spun surse pentru Edupedu.ro. Acestea au indicat că, pentru acest lucru, calendarele ar urma să fie făcute mai devreme, pentru a avea o perioadă mai mare de timp în desfășurarea etapelor.

Amintim că a fost în discuții și oprirea anumitor olimpiade sportive la faza județeană sau pe Municipiul București, după cum a notat Edupedu.ro în ianuarie înainte de publicarea calendarelor olimpiadelor. Motivul prezentat atunci de sursele Edupedu.ro era economia în organizarea acestor competiții.

Iar calendarul concursurilor școlare în forma inițială, obținut de Edupedu.ro, arăta excluderea elevilor de gimnaziu de la Olimpiada “Lectura ca abilitate de viață” (OLAV). Excluderea copiilor de clasele a III-a și a IV-a de la Olimpiada de Muzică s-a păstrat. Măsura nu a fost singulară, ci a făcut parte dintr-o serie de limitări pentru elevii de ciclul primar, mai

Edupedu.ro semnalase cazul elevilor de la Olimpiada de Informatică, de clasa a IV-a, care s-au pregătit să participe la concurs la nivel de clasa a V-a, dar au fost retrași de pe listele cu participanți înainte de etapa pe sectoare/ județeană, după ce deja trecuseră prin selecții la nivel de școală și local.

Măsura nu a fost singulară, ci a făcut parte dintr-o serie de limitări pentru elevii de ciclul primar, mai întâi excluși de la etapa pe țară pentru concursurile școlare din cadrul calendarul proiectelor educative naționale și internaționale (CPEENI).

Exit mobile version