SURSE Liberala Violeta Vijulie, “expertă în comunicare” și cel mai recent șefa Agenției funcționarilor publici, va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa

7.251 de vizualizări
Violeta Vijulie / Sursa foto: Facebook
Liberala Violeta Vijulie va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa, potrivit surselor Edupedu.ro. Expertă în comunicare, după cum singură se intitulează, Vijulie a confirmat în urmă cu doar o zi că pierde funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Agenția “a fost cerută de USR”, a susținut Vijulie, care a declarat pe 11 ianuarie că “eu voi fi demnitar în altă instituție a României”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Vijulie ar fi fost susținută în funcția de secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației de Costel Alexe, fostul ministru liberal al mediului, președinte al Consiliului Județean Iași, urmărit penal de DNA pentru luare de mită. Amintim că președintele PNL Ludovic Orban a declarat în urmă cu o zi despre Alexe, urmărit penal de DNA, că “nu există nicio constrângere legală care să-l împiedice să fie președintele Consiliului Județean”.

Vijulie o înlocuiește la Ministerul Educației pe Mihaela Popa, profesoară din Iași și fost senator PNL, numită în septembrie 2020 în funcția de secretar de stat pe fonduri europene. La momentul numirii sale, Popa scria pe Facebook că premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, a felicitat-o, iar “în ceea ce îl privește pe domnul Ministru Costel Alexe nu cred că ar avea ceva împotrivă”. Potrivit surselor Edupedu.ro, Alexe nu ar fi susținut-o pe Mihaela Popa în această funcție.

  • Vijulie a spus luni, 11 ianuarie, într-o intervenție la Antena3, că schimbarea sa din funcție n-are legătură cu criticile pe care i le-a adus duminică ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Ea susține că l-a criticat pe Voiculescu pur și simplu pentru „lipsa de empatie” pe care a demonstrat-o în schimbul de replici avut cu primarul Clujului, Emil Boc, după cum G4Media.ro a relatat pe larg: „Eu sunt specialistă în comunicare, m-a frapat diferența dintre ce se poate înțelege din ce a fost scris pe hârtie și vizualul din tonalitatea vocii (…)”

Violeta Vijulie, care s-a remarcat în ultimele zile prin schimbul de replici la distanță, tensionate, cu ministrul Sănătății, a condus în ultimele luni Agenția Națională a Funcționarilor Publici, unde a fost numită președinte pe 30 octombrie 2020, de fostul premier, președintele PNL, Ludovic Orban.

Până atunci, ea fusese vicepreședinte în cadrul aceleiași agenții, funcție în care, potrivit comunicatului ce o anunța ca președinte ANFP, reușise “în numai câteva luni să atragă fonduri europene în valoare de 12.000.000 de lei, care vor fi utilizate pentru crearea E-bugetar – baza de date cu toți bugetarii din România (…)”.

  • În propriul CV publicat pe site-ul ANFP, ea desemnează ca arii de expertiză: “comunicare instituțională, management, management proiecte europene, dezvoltare organizațională, administrație inteligentă (smart city), management resurse umane, formare profesională”.

Și-a început cariera în comunicare politică, la doar 19 ani, în preajma lui Varujan Vosganian și a lucrat în diverse companii de comunicare și ca specialist de comunicare pentru politicieni sau instituții politice ale statului, în special prin asociere cu PNL sau oficialități liberale.

La ANFP a venit în urmă cu exact un an, în 15 ianuarie 2020. Până atunci, ea a derulat diverse activități de “formator”, în special prin apropierea de PNL. Astfel:

  • din iunie 2015 – formator autorizat, afirmând că a susținut “zeci de cursuri de comunicare, relații cu mass-media, project management, Leadership, formare de formatori”
  • din octombrie 2017 – director executiv la Institutul de Studii Populare (“Fundația Oficială a PNL”) – a organizat conferințe, cursuri, studii și analize
  • din ianuarie 2014 – președinte al ONG-ului Asociația Societatea Liberală (acțiunil activități și evenimente culturale și educaționale

Între februarie 2018-ianuarie 2020, a fost consilier de comunicare la secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, după ce, între 2014-2017, fusese consilier cu atribuții de comunicare al președintelui Comisiei pentru cultură. Înainte, a ocupat mai multe posturi de comunicare în aparatul de stat, când PSD și PNL/ALDE erau la guvernare – Ministerul Culturii, Ministerul Economiei (când portofoliul era deținut de Varujan Vosganian), consilier pentru Cristian Bușoi.

În ultimii 15 ani, potrivit datelor din propriul CV, a lucrat în calitate de coordonator de componente sau expert și în cadrul unor proiecte europene, dar a avut și activități de comunicare comercială prin “SENS. Atelier de comunicare”.

  • Înainte să înceapă activitățile de comunicare instituțională și politică, a avut o perioadă în care a lucrat, pe perioade preponderent scurte, pentru mai multe companii de publicitate sau ca PR la alte firme. Cel mai mult a stat aproape 3 ani (2003-2006) la QB Promotion. A mai lucrat 1 an la Saatchi&Saatchi X (2006-2007), câteva luni la Softwin (2003), aproape 2 ani la Mercury Promotion (2001-2003).

În comunicarea politică s-a inițiat de tânără: în 1996, la doar 19 ani, se angaja asistent de presă la Centrul pentru Studii Strategice și Analiză Comparativă (fondat de Dorel Șandor) și consilier de relații publice la Comisia de Buget-Finanțe din Senat, condusă pe atunci de Varujan Vosganian, iar între 1998 și 2000 a fost coordonator PR la Uniunea Forțelor de Dreapta, gruparea aceluiași Vosganian.

Declarația de avere depusă la ANFP este în mare parte hașurată, având completate doar câteva câmpuri: 

  • Venit anual de 74.385 de lei încasați pentru activități de consilier la Camera Deputaților
  • La capitolul Venituri din premii și din jocuri de noroc –  venituri 12.342 de lei din “activități on-line”
  • Un teren de 900 de metri intravilan în Buftea
  • Un credit de 57.000 de franci Elvețieni la Raiffeisen Bank contractat în 2007 și scadent în 2035
  • Alocația copilului

A urmat Facultatea de Litere, pe care a terminat-o cu o licență în teoria comunicării. A făcut masterul în comunicare audiovizuală între 1999-2000, la SNSPA și a fost “doctorand” în studiul imaginii în 2010-2013. A mai urmat o serie de programe de scurtă durată.

Este sora Elenei Vijulie Tănase, actualmente director la Europa Liberă – România.


2 comments
  1. Dna aceasta, ca și surioara dânsei, este în mod evident o mare valoare. Amu ați cam nimerit-o cu “să atragă funduri (!) europene”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, spune premierul Marcel Ciolacu în discursul de la Parlament pentru aprobarea bugetului pe 2024. Ciolacu anunță cea mai mare alocare bugetară din istorie, de 4,1% din PIB, mai puțin decât 4,3% a ministrei Ligia Deca

În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, a spus premierul Marcel Ciolacu marți seară în discursul de la Parlament pentru aprobarea legii bugetului de stat pentru anul…
Vezi articolul

Două tabele și 43 de rânduri fără citare – plagiatul lui Mircea Geoană în teza de doctorat, stabilit de Comisia de etică a ASE București – DOCUMENT / „Având în vedere procentul redus de plagiat constatat în cuprinsul tezei de doctorat (…) nu se impune luarea unor măsuri legale”

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a plagiat două tabele și are 43 de rânduri fără citare în teza de doctorat publicată acum 19 ani după studiile doctorale de la…
Vezi articolul

Vom lua o decizie săptămâna aceasta față de persoanele care vor fi vaccinate în perioada următoare / Numărul de doze de la AstraZeneca este suficient de mare încât nu mai avem nevoie de o prioritizare strictă a personalului din Învățământ- Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

O decizie privind programarea profesorilor la vaccinare va fi luată în această săptămână, a anunțat astăzi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. El a adăugat că din 15…
Vezi articolul

Uniunea Europeană lansează un nou instrument de garantare in valoare de 50 de milioane de euro destinat dezvoltării abilităților și educației pe continent

Fondul European de Investiții și Comisia Europeană au anunțat, miercuri, lansarea unei noi facilități-pilot de garantare, destinată îmbunătățirii finanțării pentru persoane fizice și organizații interesate să investească în întărirea abilităților…
Vezi articolul