SURSE Întâlnire PSD-sindicatele profesorilor în cadrul dezbaterilor pe proiectele legilor Educației, anunțate de social-democrați, la Parlament

630 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
O întâlnire a sindicatelor din Educație cu reprezentanții PSD are loc marți, de la ora 10, la Palatul Parlamentului, potrivit surselor Edupedu.ro. Discuțiile au loc în contextul dezbaterilor anunțate de partidul aflat în coaliția de guvernare, pe proiectele de legi ale Educației prezentate de ministrul Ligia Deca. În paralel, în țară sunt organizate proteste ale FSLI și FSE „Spiru Haret”.

Dezbaterea are loc la sala grupului parlamentar PSD, iar discuțiile anunțate deja în comunicatul de luni, de PSD, sunt despre salarizarea din sistemul de învățământ.

PSD anunța că „va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii“, în privința reformei propuse de Ministerul Educației:

1) Acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) Dezvoltarea învățământului dual, bazat pe însușirea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale, care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă;

4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc și generalizarea programului masă caldă și sănătoasă în școli;

5) Creșterea rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară;

6) Susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor, dar și a celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare;

7) Salarizarea cadrelor didactice.

Partidul a anunțat că va veni cu amendamente la proiectele legislative controversate, criticate dur de o parte a societății civile și chiar de sindicate.

„Scopul consultărilor este de a prelua din partea actorilor implicați în educație toate observațiile și completările pentru îmbunătățirea celor două proiecte de lege. Pe baza acestor discuții, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susține în cadrul Coaliției și în comisiile de specialitate ale Parlamentului“, se arată în comunicat.

Reamintim că proiectele de legi ale învățământului preuniversitar și superior ar trebui aprobate în Guvern până la data de 23 martie, conform declarației premierului Nicolae Ciucă, în urmă cu o săptămână, de la Palatul Victoria.

Consultările PSD se vor desfășura până la finalul lunii martie și vor cuprinde discuții cu reprezentanții cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinți, studenți, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD și cu experții în educație ai PSD din organizațiile județene ale partidului, conform anunțului partidului.


1 comment
  1. Ultimul punct salarizarea lol.

    >>Creșterea rețelei de consilieri școlari
    La fel trebuie crescut si numarul profesorilor de sprijin. S-a ajuns la situatia in care un prof de sprijin are 25 de elevi cu CES, adica aproape o clasa intreaga, de trei ori mai mult decat ar trebui sa aiba.

    De restul ce sa mai zic, logopezi, fizioterapeuti, terapeuti ABA.

    Resursele materiale sunt inexistente, cabinetele (daca exista) sunt dotate din banii consilierilor si ai profilor de sprijin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fundația Blue Planet, controlată de fiica fostului director SRI Virgil Măgureanu, încearcă din nou să fie declarată de interes public printr-un proiect de HG pus în consultare de Ministerul Educației / Presa a scris că miza este un imobil monument istoric din centrul Capitalei

Fundația “Blue Planet”,despre care PressHub.ro a scris că este controlată de fiica fostului director SRI Virgil Măgureanu, încearcă din nou să fie declarată de utilitate publică, după ce o inițiativă…
Vezi articolul

Dezvoltarea unor consorții pentru învățământul tehnic superior și extinderea sprijinului pentru hub-uri digitale în universități, cu bani din PNRR, discutate de guvern cu rectorii Consorțiului Universitaria

Crearea unei “rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior”, cu un buget de 338 de milioane de euro, precum și extinderea accesului universităților la bugetul de 500 de milioane de…
Vezi articolul