Programul de guvernare al PSD-PNL propune înființarea Programului național de învățământ TVR Educațional, de tip Netflix educațional românesc, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Conform documentului, acest program ca scop realizarea unei Platforme educaționale digitale multimedia și a unei Biblioteci virtuale multimedia, în colaborare cu Televiziunea Română.
Platforma digitală și biblioteca virtuală din cadrul acestui program sunt destinate elevilor, profesorilor și familiei, inclusiv celor din învățământul în limbile minorităților naționale.
- Programul național de învățământ TVR Educațional de tip „Netflix educaţional românesc” face parte din Configurarea unui Program Național Integrat.
„Programul național de învățământ TVR Educațional – acces gratuit la educație pentru toți elevii din România având ca scop realizarea unei Platforme educaționale digitale multimedia și a unei Biblioteci virtuale multimedia, în colaborare cu Televiziunea Română, destinate elevilor, cadrelor didactice și familiei, inclusiv celor din învățământul în limbile minorităților nationale, de tip „Netflix educaţional românesc”, se arată în documentul consultat.
Netflix este o companie americană, ce se bazează pe abonamentele de streaming video, ce oferă o bibliotecă de filme, seriale și programe de televiziune. De remarcat este că numele acestei companii apare în programul de guvernare.
Amintim că acest program de tip Netflix educațional românesc a mai fost propus de către PSD înaintea alegerilor parlamentare care au avut loc pe 6 decembrie 2020. În urmă cu 11 ani, deputații din același partid au votat eliminarea din proiectul legii educației a articolului care prevedea exact înființarea TVR Educațional. Pe 17 mai 2010, atunci când proiectul de lege a fost discutat în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, articolul care prevedea înființarea TVR Educațional a fost eliminat complet, cu motivarea “nu este corelat cu legea audiovizualului”.
În programul de guvernare al PSD-PNL apare un subcapitol nou, în comparație cu cel anterior, propus de Guvernul Ciucă. Subcapitolul este Configurarea unui Program Național Integrat, care cuprinde alte 6 programe, pe lângă programul Național de Învățământ TVR Educațional și Programul național „Vouchere culturale pentru elevi”, care are ca scop „asimilarea culturii prin acordarea unui voucher este de 250 lei/an, care poate acoperi servicii/bunuri culturale”.
Iată lista celorlalte 6 programe incluse în subcapitolul menționat anterior:
- Programul național privind achiziția de laptop-uri sau tablete cu abonament la internet având ca scop dotarea elevilor și a studenților, prin raportare la criterii sociale, precum și a cadrelor didactice, care nu au beneficiat anterior de mijloace electronice cu acces la Internet în scopul realizării proceselor de predare- învățare – evaluare în format on-line, cât și pentru utilizarea mijloacelor educaționale bazate pe tehnologiile digitale sau pentru colaborarea interdisciplinară.
- Programul național pentru conectarea școlilor la internet având ca scop conectarea la Internet a tuturor unităților și instituțiilor de învățământ, cu precădere a unităților de învățământ preuniversitar din localități situate în mediul rural, mediul urban cu până la 10.000 de locuitori, precum și celor din zone izolate și/sau defavorizate, care nu au o conexiune performantă la internet.
- Program privind Digitalizarea resurselor educaționale având ca scop realizarea unui sistem integrat de eLearning bazat pe o platforma open-source (de exemplu Moodle), cu facilități de videoconferință incluse. Se va înființa ”Platforma națională digitală a educației” care conține atât manualele în format digital, catalogul virtual, dar și alte resurse de învățare și posibilități de evaluare. Platforma va include facilități pentru managementul documentelor de studii și cel al unităților de învățământ.
- Realizarea și finanțarea unui Program național de ore remediale, destinat tuturor copiilor din România având ca scop evaluarea rapidă a fiecărui elev și realizarea de ore remediale finanțate care să vizeze fiecare elev.
- Programul naţional de sprijin al elevilor având ca scop stimularea performanței și participării la procesul educațional al tuturor elevilor din România, indiferent de statutul lor socio-economic. Prin acest program propunem relaxarea criteriilor privind eligibilitatea pentru bursa de ajutor social, astfel încât fiecare elev care provine dintr-o familie în care părinții sau tutorii legali au salariul minim pe economie va putea fi eligibil pentru acest tip de bursă, astfel încât numărul elevilor care să beneficieze de burse sociale să crească, până la dublarea numărului de beneficiari.
- Programul national de sprijin “Școala de Spital” având ca scop sprijinirea elevilor care sunt înscriși la școala de spital.
De menționat este că partidele sunt încă în negocieri, dar săptămâna viitoare vom avea un Guvern, după cum a declarat, azi, președintele PSD Marcel Ciolacu, după runda finală de negocieri cu PNL și UDMR, de vineri: „Luni să intrăm în procedură, joi să avem guvern”.
Programul de guvernare poate suferi modificări. Edupedu.ro a consultat un document de lucru. Potrivit G4Media.ro, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi că „dacă totul merge bine, atunci, sigur, săptămâna viitoare, miercuri, joi, vor fi în Parlament audieri, joi cel târziu vot pentru noul Guvern, ca să fie foarte clară agenda”.
În programul de guvernare apar și masuri pentru descentralizarea deciziei deschiderii școlilor și eliminarea din decizie a Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și înlocuirea lor cu avizul autorităților locale.
3 comments
Iar dam numai la elevi din populism? Profesorului i-ati taiat: salariu, sporuri, vouchere. Nu i-ati dat niciodata tichete culturale, dar acum vreti sa dati la elevi. Le vor vinde oricum parintii pe prima sricla de tuica din cale. Profesorului nu i-ati dat o masca, dar asistatilor sociali le-ati dat cutii intregi. Stiti unde sunt mastile voastre, fraierici in tramvai ce sunteti? Niciun copil de asistat nu a venit cu masca la scoala, asteapta sa le dea statul. Le-au vandut parintii pe 20 de bani. Mi-a povestit cineva cum se rugau sa le cumpere mastile pentru un kil de vodca. Bagati in ei, ca veti avea rezultate. Asistatii de maine vor fi copiii asistatilor de azi. Obisnuiti sa primeasca tot de la stat ca sa stea degeaba. In acest timp, eu, profesorul care luna trecuta am platit 1700 de lei cas si cass la stat din salariu, NU AM PRIMIT O MASCA. Jegosilor! Sa va fie rusine!
Și pentru profesori nu?Noi nu ne mai șlefuit sau soarta noastră e sa dam tot sa ne uzam și sa nu progresam?Știu ca teoretic ni se decontează diferite cursuri etc dar practic ți sa trânteste ușa în nas Dacă s-ar da voucher pt “șlefuire ” cu numele fiecăruia, nimeni nu ar mai putea sa îți rada în nas ca dacă vrea îți decontează dacă nu,nu.
Am 18 ani de invatamant si niciodata nu mi s-au decontat cursurile de formare, desi sunt in obligatia angajatorului. Orice am facut, am facut pe banii mei si mai si stau la 200 km dus-intors de CCD. Despre ce vorbim deci?