În octombrie 2024 vor primi primele de carieră didactică și cele profesionale doar angajații din sistemul de învățământ care au activat în anul școlar 2023-2024, potrivit surselor Edupedu.ro. Școlile trebuie să întocmească liste cu numele celor care vor primi primele în anul în curs și să le trimită apoi inspectoratelor școlare, potrivit ordinului de ministru nr. 875/2024 publicat în Monitorul Oficial. Mai departe trebuie să ajungă la Ministerul Educației și cel al Fondurilor Europene până în data de 30 septembrie. Listele se realizează pe categorii de eligibilitate și conțin printre altele și “opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a suportului electronic”. Amintim, prima didactică și profesională se acordă anual prin Ordonanța de urgență nr. 58/ 2023, emisă în urma grevei profesorilor.
În octombrie anul acesta vor primi primele cadrele didactice în valoare de 1500 de lei și profesionale în valoare de 500 de lei, doar angajații din învățământ care au activat în anul școlar 2023-2024, potrivit surselor Edupedu.ro.
Școlile trebuie să întocmească listele cu numele profesorilor și personalului administrativ care primesc primele de carieră didactică și profesionale și să le transmite inspectoratelor școlare, potrivit ordinului de ministru nr. 875/2024 semnat de ministrul Fondurilor Europene și publicat în Monitorul Oficial, vineri, 30 august.
Listele trebuie să conțină numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ, și “opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a suportului electronic”.
Apoi, inspectoratele școlare trimit listele către Ministerul Educației și cel al Fondurilor Europene, până în data de 30 septembrie în fiecare an, mai scrie în ordinul de ministru:
Art. 1. — (1) Începând cu anul școlar 2023—2024 până în anul școlar 2026—2027, listele cu beneficiari finali personal didactic și beneficiari finali personal administrativ din învățământul preuniversitar se întocmesc pe categorii de eligibilitate, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar de stat, se semnează de reprezentanții acestora, se transmit inspectoratelor școlare județene, respectiv Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Acestea le centralizează și le transmit Ministerului Educației, care le comunică atât în format
letric, cât și electronic Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 30 septembrie a fiecărui an.
(2) Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își
desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ, precum și opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a suportului electronic.
Pentru profesorii și personalul din universități condițiile sunt aceleași:
Art. 2. — (1) Începând cu anul universitar 2023—2024 până în anul universitar 2026—2027, listele cu beneficiari finali personal didactic și beneficiari finali personal administrativ din
învățământul universitar se întocmesc pe categorii de eligibilitate, la nivelul fiecărei universități de stat, se semnează de reprezentanții acestora, se transmit Ministerului Educației, care le centralizează și le comunică atât în format letric, cât și în format electronic Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 30 septembrie a fiecărui an.
(2) Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își
desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ, precum și opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a suportului electronic.
Cine va primi primele didactice și profesionale pe anul școlar 2023-2024
Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 prevede că personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 primește în luna octombrie 2023 prima de carieră profesională de 500 de lei, iar perioada a fost recent extinsă până în octombrie 2024.
În octombrie anul acesta vor primi primele cadrele didactice în valoare de 1500 de lei și profesionale în valoare de 500 de lei, doar angajații din învățământ care au activat în anul școlar 2023-2024, potrivit surselor Edupedu.ro.
Prima de carieră didactică și profesională s-a acordat pentru prima oară anul trecut pentru anul școlar 2022-2023, prin OUG nr. 58/2023, în urma grevei din învățământ din mai 2023. Aceasta va fi acordată pe următorii ani până în 2026-2027.
De precizat că în ordonanța de urgență emisă atunci sunt cuprinși angajații din învățământ aflați în activitate în anul școlar 2022-2023, iar în noua ordonanță de urgență publicată vineri în Monitorul Oficial nu se face referire la faptul că în următorii ani primesc primele cei aflați în activitate în anul școlar în curs, ci doar că listele se actualizează. Motivele pot fi legate de pensionare sau de mutarea unor angajați la alte școli. Din OUG nr.58 reiese că în următorii 5 ani ar primi primele doar cei care se aflau în învățământ în anul școlar 2022-2023, când a fost emis actul.
Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”
Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.
Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”
Ce sunt primele de carieră didactică
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”
Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.
Ce sunt primele de carieră profesională
Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”
Articolul 4 – (1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.
(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.
(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.
Informații de context
Pentru anul trecut se estima că până la sfârșitul acestui an școlar, aprox. 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri. Însă au fost probleme legate de distribuirea cardurilor sau alimentarea lor.
Astfel, în martie 2024, peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei.
Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum a informat, în martie, Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.
La sfârșitul lunii martie, federațiile sindicale au transmis, printr-o adresă, că peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”.
Guvernul a emis o ordonanță de urgență abia în luna august prin care a prelungit perioada de valabilitate de primelor pentru a putea fi folosite și de cei care au primit cardurile sau banii mai târziu.
În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de cardurile de carieră profesională.
Ordin de ministru pentru stabilirea termenelor de transmitere a listelor cu beneficiarii măsurii pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar precum și unei prime de carieră profesională
2 comments
Cu tot respectul, debutantii nu au nevoie de niciun material? Cumpar din banii mei planse de carton pentru proiecte, xerox fise de lucru pentru portofoliul elevului, cate si mai cate…si noi ne implicam la fel de mult precum cei cu vechime in munca. Ati fi putut face un efort si pentru noi, macar cu 500 lei pentru rechizite.
Prima pentru cariera didactică nu este pentru asigurarea rechizitelor elevilor.