SURSE Guvernul va încărca pe cardurile profesorilor primele didactice de 1.500 de lei în prima săptămână de campanie electorală

20.584 de vizualizări
Foto: card primă de carieră didactică
În ultima săptămână din octombrie, în prima săptămână de campanie electorală, se vor încărca cardurile cu prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei, potrivit surselor Edupedu.ro. Amintim, vor primi primele de carieră didactică și profesională, angajații din învățământul preuniversitar și universitar “aflați în activitate în anul școlar 2023-2024″, potrivit ordonanței de urgență modificate recent în Parlament.

Personalul din învățământul preuniversitar și universitar aflat în activitate în anul școlar 2023-2024 va primi prima de carieră didactică și cea de carieră profesională în ultima săptămână din octombrie, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, potrivit surselor Edupedu.ro.

Adică în prima săptămână de campanie electorală pentru alegerile parlamentare, care începe începe în data de 1 noiembrie 2024, potrivit Biroului Electoral Central.

Nu se cunoaște deocamdată numărul exact al beneficiarilor de prime de carieră didactică și profesională pentru anul școlar/universitar trecut. Cei care au avut și în anul anterior aceste prime vor primi banii pe aceleași carduri, iar cei care au intrat în activitate în anul școlar trecut, 2023-2024, urmează să primească mai întâi cardurile, însă nu a fost anunțat un calendar oficial.

Listele cu numele angajaților, codul numeric personal și alte informații au fost trimise de Ministerul Educației către Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene până pe 30 septembrie, potrivit calendarului din ordonanța de urgență ce prevede metodologia acordării primelor.

“Primele de carieră didactică și profesională se acordă începând cu luna octombrie
a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv”,
se menționează la articolul 3, alin. 4 din document.

Art. 6 alin 7 – “Pe tot parcursul derulării Programului, începând cu data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, încărcarea cardurilor se face ori de câte ori este necesar”.

Art. 6 alin 8 -“Pentru aceeași perioadă pot fi emise carduri suplimentare în funcție de situațiile transmise de Ministerul Educației”.

Ce sunt primele de carieră didactică și la ce pot fi folosiți banii

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 din OUG. nr 58/2023 prevede la alin. „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.

Față de anul trecut s-a înmulțit numărul Caselor Corpului Didactic (CCD) care au oferă servicii ce pot fi achitate cu prima didactică. Anul acesta sunt 34 de CCD-uri din țară. Vezi aici lista.

Informații de context

Ordonanța de urgență nr. 58 emisă de Guvern ca și condiție de încetare a grevei profesorilor din mai 2023 prevedea că personalul didactic, auxiliar și administrativ va primi prime în valoare de 1500 de lei, respectiv 500 de lei pe următorii 5 ani.

Legea prin care a fost aprobată ordonanța de urgență nr. 58/2023, emisă de Guvern în urma grevei profesorilor din mai 2023, privind acordarea primelor didactice și de carieră profesională a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial, vineri, 4 octombrie, la un an și cinci luni de la emiterea ordonanței.

Pentru anul trecut se estima că până la sfârșitul acestui an școlar, aprox. 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri. Însă au fost probleme legate de distribuirea cardurilor sau alimentarea lor.

Astfel, în martie 2024, peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei.

Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum a informat, în martie, Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.

La sfârșitul lunii martie, federațiile sindicale au transmis, printr-o adresă, că peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”.

Guvernul a emis o ordonanță de urgență abia în luna august prin care a prelungit perioada de valabilitate de primelor pentru a putea fi folosite și de cei care au primit cardurile sau banii mai târziu.

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de cardurile de carieră profesională.

Citește și:
Listele cu profesorii și angajații din școli și universități care au lucrat în anul școlar 2023-2024 trebuie să fie gata până vineri, 20 septembrie, și trimise Ministerului Educației până pe 25 septembrie – primele de carieră didactică și carieră profesională 2024
OFICIAL Legea prin care se acordă prima de carieră didactică și prima de carieră profesională a fost promulgată după aproape un an și jumătate
În octombrie vor primi primele de carieră didactică și profesionale doar angajații din învățământ din anul școlar 2023-2024 – surse / Până în data de 30 septembrie a fiecărui an, inspectoratele școlare trebuie să trimită listele cu numele beneficiarilor, conform ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial
Toate școlile din județul Buzău au de transmis, până pe 13 septembrie, datele profesorilor și ale celorlalți angajați pentru primele didactice și profesionale. Trebuie incluse toate persoanele care au lucrat în anul școlar 2023-2024, indiferent de perioada sau fracțiunea de normă lucrată, potrivit ISJ Buzău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

190 de mii de copii vor primi tichetele educaționale de 500 de lei până în prima săptămână din decembrie, potrivit ministrului Boloș. Restul de 55 de mii o să primească banii până în februarie 2023

190.000 de copii o să primească tichetele educaționale pentru rechizite și îmbrăcăminte până în prima săptămână din decembrie, după cum a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel…
Vezi articolul

Datele elevilor care participă la olimpiadele de Matematică și Informatică, ce se desfășoară în acest an pe o platformă privată, sunt protejate și nu sunt folosite decât pentru organizare, susțin autoritățile

Autoritățile și organizatorii Olimpiadei Naționale de Matematică 2022 dau asigurări că datele elevilor care se înscriu într-o platformă, pusă la dispoziție de o companie privată pentru desfășurarea concursului, sunt în…
Vezi articolul

Monica Anisie: Noutatea la BAC este că examenul va începe cu probele scrise, pe 22 iunie. Evaluarea Națională se va susține începând cu 15 iunie / Tezele nu se vor mai susține și se recuperează materia neparcursă

Evaluarea Națională 2020 se va susține începând cu data de 15 iunie, iar la examenul de Bacalaureat “noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în data de 22…
Vezi articolul