SURSE Greva generală în școli continuă, sindicatele anunță profesorii că vor să organizeze un miting de amploare în București, pe traseu mai scurt Guvern-Cotroceni, joi, 8 iunie

18.120 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Profesorii și anghajații din Învățământ au primit de la sindicate mai multe mesaje, luni seară, prin care erau anunțați că greva generală continuă și săptămâna aceasta, potrivit informărilor consultate de Edupedu.ro. Luni seara au fost ședințe ale comitetelor liderilor federațiilor sindicale, pentru stabilirea pașilor următori în protestul colectiv de muncă fără precedent în ultimii 18 ani.

Pentru săptămâna aceasta se preconizează un miting de amploare, cu deplasare între sediul Guvernului din Piața Victoriei și sediul Administrației Prezidențiale-Palatul Cotroceni, în ziua de joi, 8 iunie, sub rezerva primirii autorizației de la autoritățile locale. Cele două federații reprezentative pentru angajații din învpățământul preuniversitar – FSLI și FSE „Spiru Haret”, urmează să dea un comunicat comun și o adresă către Guvern pentru reluarea negocierilor, în condițiile în care oficialii guvernamentali au anunțat săptămâna trecută să negocierile au fost închise unilateral de către Executiv.

Pentru traseul marșului de protest, sindicatele ar urma să ceară un drum mai scurt, după ce data trecută au mers circa 8 kilometri pe jos, între cele două puncte.

Un alt element din mesajul sindicatelor este că va exista un referendum intern al federațiilor pe poziția comună pe care acestea o vor avea și care ar urma să fie făcută publică marți până la prânz.

Marți ar fi a noua zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public.

Articol în curs de actualizare


16 comments
  1. “Stimați” profesori, nu v-ați plictisit de atâta plimbare prin București, oricum nu vă mai bagă nimeni în seamă. Cel mai grav este că îi țineți pe copii într-un stres imens. După ce că mulți dintre voi nu meritați nicio mărire de salariu, pentru că mulți dintre voi veniți la clasă și vă faceți că munciți, când de fapt, veniți la clasă și le spuneți copiilor să conspecteze din manual, pentru ca voi să stați pe rețelele de socializare și să nu vă deranjeze cu întrebări. Sunt foarte puțini profesori care vin cu drag la școală și știu să își apropie și să se apropie de copii, restul habar nu aveți să predați și habar nu aveți să comunicați cu copiii și părinții lor. Așa că ajunge cu plimbarea și cu cereri imposibile (pt unii de pe aici, care cred că sunt plătită să scriu postări: *NU ȚIN CU NICIUN PARTID POLITIC!!!*), pentru că dacă vi se măresc vouă salariile, noi cei care lucrăm în mediul privat, vom avea taxele și impozitele mărite, ca să vă ținem în spate, pe voi, unii dintre cei mai leneși bugetari, cu 62 de zile de concediu pe an. Cred că 95% dintre părinți nici nu vă mai susțin, mai ales cei care au copii în ani terminali. Gata cu plimbarea și înapoi la muncă. Ziceți “merci” și pentru mărirea asta de acum, nemeritată și plus de asta, mai încurcați și traficul prin București, așa că la muncă nu la întins mâna. Cariera de profesor trebuie să fie o vocație, nu să urlați că salariile sunt mici, căci nu sunt. Aveți o grămadă de sporuri și acum îi țineți pe sărmanii copii și pe părinții lor într-un stres continuu. Mulți și-au anulat vacanțele, că vreți voi lefuri mari pentru muncă puțină.

    1. Te-ai reactivat? Nu te mai criza pe-aicea , pe Edupedu, că nu e de nasul tău! Intoarce-te la muncă în privat , hai , mișcă , trebuie să îmi plătești salariul !
      Cine te mai bagă și pe tine în seamă…penibilo.

  2. Nu mai au de unde sa mai dea bani. Toata averea statului e concentrata in mainile catorva oameni din tara, politicienii si pilele lor, precum si cei care au facut afaceri cu statul, paguboase pentru stat, profitabile pentru ei. Nimic cinstit si bazat pe competitie in tara asta. Un copil sarac si deștept nu are nicio sansa in tara asta. Angajari la stat pe pile doar… In comunism mai aveai o sansa, acum, nimic. Aceasta este crunta realitate cu care ne confruntam, noi, oamenii de rand. O tara nu se poate dezvolta doar prin existenta bugetarilor, a copiilor si pensionarilor. Trebuie sa si produci ceva, sa ai locuri de munca. Totul s-a vandut pe nimic si s-a distrus. Au luat cei de la putere comisioane, in schimb.

  3. In timpul pandemiei de ce nu au făcut profesorii greva ? Le intrau bănuții in cont iar ei ba făceau ba nu făceau ore online .🤭

    1. Adevărul e că era momentul potrivit pentru grevă, n-am ce zice. Eu făceam orele, domnule, problema nu am fost eu, profesorul, ci elevii care nu intrau la oră, deși aveau dispozitive. Părinți care să îi supravegheze nu aveau.

      1. @Alis: păi, vinovată ai fost tu, pentru că nu ai știut să ți-i apropii, să faci ora cât mai atractivă și mai frumoasă, așa că nu mai arunca vina pe ei, uită-te la tine în ogradă. Și greva asta este absolut inutilă, mai blocați și traficul în București

  4. 45% din copii sunt analfabeți funcțional. Se caută tot felul de scuze pentru a acoperi fisurile sistemului. Consider că problema se poate rezolva foarte uşor…..Grilă de salarizare pentru profesori în funcție de rezultate….pentru început….Interzicerea meditațiilor prin lege este o altă măsură care ar trebui aplicată….De ce???? Deoarece s-a ajuns şi în învățământ la un sistem paralel. Lucrurile acestea sunt foarte cunoscute, iar părinții şi copiiii nu mai pot accepta aceste umilințe din partea şcolii. Nu putem băga toți profesorii în aceeaşi oală, sunt mulți cere-şi respectă meseria, dar sunt şi mulți care habar n-au ce caută la catedră….In concluzie, o grilă de salarizare în funcție de rezultate poate face diferența dintre valoare şi non-valoare. Cu respect, un părinte care visează la un viitor frumos pentru copilul său!

    1. Toată lumea vorbește despre salarizare în funcție de performanțe. Spuneți, vă rog, care ar fi acele criterii obiective care să spună ce salariu merită un profesor? Obiective! Că rezultatele la examene nu sunt pentru toți profesorii, părerea părinților și elevilor nu pot fi considerate obiective, evoluția de la 5 la 6, de exemplu se poate face din pix, etc. Eu nu am putut să pun pe hârtie niște criterii după care să primim mai mulți sau mai puțini bani. Dumneavoastră puteți?

    2. Daca nu va este cu suparare, despre ce performanta ne vorbiti? Vreau si eu lamuriri in dreptul disciplinelor educatie plastica, educatie muzicala, religie, educatie fizica, educatie sociala, educatie tehnologica. Un profesor care preda aceste discipline poate avea salariu mai mare decat cel care preda o disciplina de examen. Este platit pentru performanta? Oare pe parinti ii intereseaza performanta la aceste discipline?

    1. Corect, dar de ce sa piarda acele zile libere?
      O mare bataie de joc la adresa elevilor…un an scolar “ratat” din toate punctele de vedere.
      Vacante peste vacante, minivacante, saptamana verde, saptamana altfel, numai scoala nu au facut copiii astia.
      Trist, din ce in ce mai trist, fara meditatii nu ai nicio sansa ca elev intr un sistem educational din tarisoara noastra Romania.
      Ne mai miram ca ne pleaca tinerii, ca parinte ii sustin in decizia de a studia in alta tara civilizata cu drepturi egale pentru toti elevii.
      Ma doare sufletul cand vad bataia asta de joc acceptata de profesori si de noi parintii.

      1. Cu greva poate rezolva si problema studiului in strainatate. Daca se amana BAC – ul cei care doresc sa-si continue studiile in strainatate nu vor putea depune in timp util actele necesare si e posibil sa piarda un an. Daca se intampla acest lucru sper sa fie sufucienti parinti care sa dea in judecata marele sindicat al profesorilor. De altfel se pare ca profesorii nu inteleg ca inflatia inseamna ca toti traiesc mai rau ca acum un an. Sa li se mareasca salariile cu 100 %, sa se mareasca preturile ecu 100 % si salariile tuturor celorlalti cu 100 % si ce am rezolvat? De altfel salariile si beneficiile profesorilor nu sunt deloc de neglijat fata de un salariu decent din provincie. Ba din contra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul decide azi angajarea răspunderii pentru abrogarea OUG 51, pentru „naveta elevilor și profesorilor” – anunță Raluca Turcan. Măsura ar face transportul județean serviciu public din nou

În ședința de Guvern de vineri, programată pentru ora 17, Executivul va decide „angajarea răspunderii pe abrogarea ordonanței care bloca transportul școlar gratuit al copiilor la nivel de județ”, potrivit…
Vezi articolul

Apel pentru retragerea lucrărilor științifice semnate de Elena Ceaușescu, disponibile încă la marile edituri internaționale / The Guardian: Fraudele ei au avut impact pe termen lung în politică și știință – a se vedea cazul Florin Roman

Numele Elenei Ceaușescu persistă pe lucrări și volume de cercetare încă disponibile pe platformele unor mari edituri academice internaționale, fapt pentru care un grup de cercetători au lansat un apel…
Vezi articolul

Vizualizarea lucrărilor de la Evaluarea Națională 2024. În zilele de 11 și 12 iulie, elevii din București vor depune o cerere semnată de părinte la centrul unde au dat examenul. Descarcă modelul de cerere / Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la modificarea notelor

Elevii care vor să își vadă lucrările de la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a (EN VIII) 2024 vor depune/transmite electronic o cerere semnată de părinte/ tutorele legal la…
Vezi articolul

DOCUMENT Programul pentru școli prin care elevii primesc lapte și fructe ar putea începe încă din prima zi de școală, pe 9 septembrie, în anul școlar 2024-2025, iar produsele neconsumate pot fi redistribuite în școală – proiect

Elevii și copiii de grădiniță ar putea primi lapte și fructe în școli din prima zi de școală, în anul școlar viitor, prevede proiectul de Hotărâre de Guvern privind desfășurarea…
Vezi articolul