SURSE Elevii nu vor mai învăța în trei schimburi, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar / Anul trecut, Cîmpeanu spunea că a eșuat să interzică școlilor, prin lege, să aibă cursuri în 3 schimburi

946 de vizualizări
Foto: © Viacheslav Iacobchuk | Dreamstime.com
Școlile vor organiza cursuri în cel mult două schimburi, după cum apare în proiectul Legii învățământului preuniversitar. Amintim că, în luna august, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că a dorit să introducă în proiectul legii educației o interdicție ca școlile să organizeze cursuri în mai multe schimburi, însă a lăsat de înțeles că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției profesorilor și părinților.

Proiectul de lege, varianta Deca, obținut pe surse și consultat de EduPedu.ro, stabilește că procesul educaţional se desfăşoară în maximum 2 schimburi.

Art. 19 – „(17) Procesul educaţional se desfăşoară în maximum 2 schimburi. Organizarea programului şcolar are în vedere următoarele reguli:

a) Procesul educaţional se desfăşoară în maximum două schimburi;

b) Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14.00;

c) În învăţământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră şi o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare şi la clasa I, activităţile de predare-învăţare-evaluare acoperă 30-35 de minute, restul de timp fiind destinat activităţilor liber alese, recreative;

d) În situaţiile în care clasele din învăţământul primar funcţionează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învăţământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activităţi de tip recreativ;

e) Pentru clasele din învăţământul gimnazial, liceal şi postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră. După a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15-20 de minute”.

Tot în proiectul de lege Deca apare că învățământul primar se organizează și funcționează cu program de dimineață.

„Învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I – IV, se organizează şi funcţionează cu program de dimineaţă”, potrivit art. 31 alin. (1).

Proiectul lui Cîmpeanu prevedea că învățământul gimnazial “se organizează și funcționează, de regulă, cu program de dimineață” (art. 26 alin. 1), iar cel al școlilor primare “se organizează și funcționează cu program de dimineață” (art. 25 alin. 1), fără să se menționeze și numărul maxim de schimburi.

FOTO Cum este Legea educației în vigoare, la secțiunea „Învățământ primar” și ”Învățământ gimnazial”
Foto: captură – legislatie.just.ro

În Legea Educației Naționale 1/2011 este menționat că elevii din clasele primare și gimnaziale, de regulă, au program de dimineață.

Foto: captură – legislatie.just.ro

În Legea actuală a educației nu apare nicio precizare referitoare la numărul de schimburi al școlilor.

Informații de context

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) prevede că programul școlile care funcționează în cel puțin două schimburi este stabilit de consiliul de administrație al unității de învățământ.

„Învățământul primar funcționează, de regulă, în programul de dimineață. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în cel puțin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administrație al unității de învățământ”, conform art. 11 alin. (3) din ROFUIP.

În prima sa conferință de presă, Ligia Deca a fost întrebată ce soluții are pentru ca elevii să nu mai învețe în 3 schimburi, iar ea a spus că o soluție ar fi ca școlile din vecinătate să se organizeze în consorții școlare. – detalii aici

Fostul ministrul al Educației, Sorin Cîmpeanu, susținea că a vrut să introducă în proiectul legii educației o interdicție ca școlile să organizeze cursuri în mai multe schimburi: „Am vrut să introducem în lege interdicția de a mai organiza trei schimburi. Am ținut personal foarte mult la această prevedere. M-am lovit de realitate: nu vor. Nu vor nici colegii din acele școli în care se învață în trei schimburi să renunțe, nu vor nici părinții, nu vrea nimeni să se renunțe. Dar toată lumea cere să nu mai existe trei schimburi”.

Din declarațiile prefectului Capitalei, Toni Greblă, înainte de începerea anului școlar 2022-2023, anul acesta sunt 13-15 școli bucureștene în situația de a pregăti funcționarea în 3 schimburi, în timp ce, în 2019, datele ISMB indicau 12 școli în această situație, iar în 2020-2021 erau 13 școli în această situație. Precizăm că Edupedu.ro a solicitat ISMB să identifice școlile unde se învață în 3 schimburi, dar nu am primit încă un răspuns.

Edupedu.ro a scris că, la Liceul „Ioan Petruș” din Otopeni, județul Ilfov, sălile de clasă sunt supraaglomerate, sunt aproape 100 de elevi pe clasă, se învață în 3 schimburi cu orar variabil, orele și pauzele sunt micșorate, iar unii copii de 10 ani termină cursurile la 8 seara. – Mai multe detalii aici

Foto: © Viacheslav Iacobchuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă anti-plagiat: Fenomenul este periculos, pentru că afectează întregul sistem educațional / Profesori și cercetători din America și Europa solicită universităților românești și Ministerului Educației să pună capăt acestui flagel

O scrisoare deschisă a profesorilor și cercetătorilor din America și Europa Occidentală, în privința plagiatului, este adresată universităților românești și Ministerului Educației, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „Fenomenul este…
Vezi articolul

România în PISA – rezultatele la cele 6 testări, din 2006 până în 2022, arată ca o pâlnie inversată care conservă mediocritatea într-o zonă a analfabetismului funcțional

România stagnează față de precedenta sesiune, în privința rezultatelor la testarea standardizată internațională PISA, potrivit datelor publicate marți de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru ediția din 2022 a…
Vezi articolul

Federația națională a părinților cere măsuri urgente pentru combaterea consumului și traficului de droguri în rândul tinerilor: Ministerul de Interne și Agenția Antidrog să își regândească sistemul de combatere, prevenție, intervenție și consiliere

Federația Națională a Părinților (FNP) solicită măsuri urgente pentru combaterea consumului și traficului de droguri în rândul tinerilor, în contextul acțiunilor desfășurate de DIICOT privind instrumentarea unui dosar ce are ca obiect…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Am propus Ministerului Educației, fără să dea niciun ban, să intervenim ca să reducem burnoutul profesorilor prin tehnici pe care le pot învăța și aplica. De un an așteptăm aprobarea care ar presupune doar interes din partea ministerului pentru starea de sănătate a cadrelor didactice cu efect asupra copilului

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, spune că, împreună cu mai mulți colaboratori, a propus Ministerului Educației de peste un an un proiect cu tehnici pentru a reduce…
Vezi articolul