Surse: Elevii de la școala Gimnazială nr. 190 din București încep anul școlar cu programul „Școala Altfel”, ca soluție de avarie din cauza lipsei mobilierului din clase / Profesorii au fost anunțați tot luni

Foto: Scoala190.ro

Elevii de la școala Gimnazială nr. 190 din București vor învăța în cadrul programului Școala Altfel, potrivit surselor Edupedu.ro. Conducerea școlii a anunțat profesorii și părinții abia luni, 9 septembrie, în prima zi de școală, prin mesaje transmise pe telefon. Tot luni, trebuia stabilit și programul pentru activitățile din toată săptămâna.

Amintim că ministra Ligia Deca spunea cu 3 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor că „toți elevii încep școala luni, în format fizic” și că sunt peste 800 de școli în reabilitate, iar pentru unele „încă se fac verificări dacă spațiile găsite la nivel local sunt și adecvate”.

Părinții și profesorii de la Școala Gimnazială nr. 190 din București au fost anunțați în prima zi de școală că de marți vor face activități în cadrul programului Școala Altfel, pentru că sălile nu pot fi folosite deocamdată, potrivit surselor Edupedu.ro. Motivul? Mobilierul nu este montat în clase. Inițial primul mesaj adresat părinților și profesorilor făcea referire la faptul că elevii vor învăța online.

“Lucrările de asamblare mobilier școlar nu au fost încă finalizate, motiv pentru care nu vom putea începe fizic orele conform programului planificat. Echipa de montaj face tot posibilul pentru a finaliza cât mai curând”, se preciza în mesaj.

Clasele pregătitoare “vor derula activități specifice pe baza sportivă, atât în interior, cât și în exterior” iar “clasele 1-8 vor desfășura activitățile planificate în sistem online“, mai anunța mesajul.

Apoi, într-un al doilea mesaj, s-a transmis că elevii vor învăța de mâine (n. red. marți, 10 septembrie), iar profesorii ar fi trebuit să găsească activitățile pe care să le desfășoare în această săptămâna înafara școlii și apoi să informeze părinții, în aceeași primă zi de școală.

“Pentru o mai bună gestionare a situației prezentate anterior, s-a decis ca în perioada 10-13.09.2024 să se desfășoare programul Școala Altfel“. Profesorii au fost rugați să informeze părinții și să aibă “în vedere ca orice deplasare se face cu respectarea procedurii, iat pentru data de 10 septembrie, adică a doua zi, marți” se pot organiza activități pe baza sportivă”, mai scrie în cel de-al doilea mesaj.

De precizat, programele Școala Altfel și Săptămâna Verde se planifică din timp. Mai exact școlile au avut termen până la 1 aprilie să îi anunțe pe elevi și părinți când au ales să fie programele Săptămâna Verde și Săptămâna „Școala altfel”.

Fiecare școală are dreptul să își leagă perioada pentru desfășurarea acestor tipuri de activități, în funcție de cum își gestionează orele. În general aceste activități sunt ateliere, contracost de mult ori, plătite de părinți, și care nu pot fi stabilite de pe o zi pe alta.

Când se desfășoară programele Școala Altfel și Săptămâna Verde

Conform ordinului de ministru, Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Cele două programe se planifică în module diferite.

Școlile au avut termen până la 1 aprilie să îi anunțe pe elevi și părinți când au ales să fie săptămâna de vacanță mobilă din luna februarie 2025 și programele Săptămâna Verde și Săptămâna „Școala altfel”. Prevederea apare în ordinul care aprobă structura anului școlar viitor, 2024-2025.

Școala altfel și Săptămâna verde, potrivit ordinului nr. 3.694 din 1 februarie 2024

Art. 4. — „(1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.

(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”

Informații de context

Potrivit surselor Edupedu.ro, zeci de școli ar fi cerut inspectoratelor să organizeze Săptămâna „Școala altfel” în prima săptămână de școală, pentru că sunt în șantier, ca soluție pentru ca elevii să nu facă cursuri până pe 16 septembrie.

Elevi din peste 900 de școli din țară vor începe anul școlar luni, 9 septembrie, în alte spații pentru că fie se reabilitează clădirile vechi, fie se construiesc altele.

Ligia Deca le-a transmis inspectoratelor școlare și autorităților locale să gestioneze cu “atenție și diplomație” nemulțumirile care pot veni din partea familiilor care, un timp limitat vor trebui să-și ducă copiii în alte spații”. Ministra Educației a fost prezentă la ședința pentru pregătirea deschiderii anului școlar 2024-2025, desfășurată în data de 3 septembrie la sediul MAI.

Cu 4 zile lucrătoare înainte de începerea școlii ministra Ligia Deca spunea într-un briefing de presă că „toți copiii încep luni școala în format fizic. Trebuie găsite soluții pentru ca toți copiii să meargă fizic la școală”. Ligia Deca a fost întrebată fiind în legătură cu cele peste 800 de școli aflate în șantier, în momentul începerii anului școlar. Cu câteva zile înaintea acestui moment, ea a spus că încă „se fac verificări (…) pentru a ne asigura că aceste spații sunt adecvate”. 

Ligia Deca a dat termen de finalizare a lucrărilor, pentru o parte dintre școli, „sfârșitul lunii decembrie”.

Pe 3 septembrie, ministra Educației prezenta drept „un record” numărul școlilor aflate în șantier la acest început de an școlar, într-un anunț pe Facebook.

Edupedu.ro a scris despre un caz de relocare a elevilor din București. Situația semnalată de părinții elevilor de la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, care au depus un memoriu către ministra Educației și la Primăria sectorului 4, după ce au fost înștiințați că elevii vor fi nevoiți anul acesta să facă naveta între două spații aflate la 7 km distanță, pentru că nu se pot realiza lucrările de reabilitare energetică. 

Într-o analiză Edupedu.ro, experți, părinți, profesori și elevi au păreri împărțite despre săptămâna altfel și verde.

Citește și:
„Cu atenție și diplomație“, le spune Ligia Deca inspectorilor școlari să gestioneze toate nemulțumirile părinților elevilor din cele peste 900 de școli care sunt în șantier, la început de an școlar
Ar trebui o atenție sporită în spațiile unde elevii vor fi relocați. Direcțiile de sănătate publică vor verifica respectarea tuturor normelor minime de igienă pentru copii, spune Amalia Șerban, de la direcția de sănătate publică din Ministerul Sănătății
BREAKING Peste 800 de școli în șantier, anunță Ligia Deca, cu trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor. Ministra nu spune nimic despre câte unități de învățământ nu-și vor putea primi elevii în prima săptămână
Ligia Deca, despre cele peste 800 de școli în șantier la începutul anului școlar: „Toți copiii încep luni școala în format fizic” / Încă se fac verificări dacă spațiile găsite la nivel local sunt și adecvate
Memoriu al părinților de la „Colegiul Național Dinu Lipatti” din București, către Ligia Deca, după ce elevii trebuie să facă naveta între două sedii aflate la 7 km distanță: Să trimiți elevi de clasa I, a II-a sau a V-a cu vioara în spate sau alte instrumente, să alerge între orele de cultură generală și cele de specialitate, îi va face treptat să renunțe  
Exit mobile version