Elevii de la Școala Gimnazială nr. 190 din București vor învăța în cadrul programului Școala Altfel, potrivit surselor Edupedu.ro. Conducerea școlii a anunțat profesorii și părinții abia luni, 9 septembrie, în prima zi de școală, prin mesaje transmise pe telefon. Tot luni, trebuia stabilit și programul pentru activitățile din toată săptămâna.
- Contactată de Edupedu.ro, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 190, Diana Niculescu a spus că nu dorește să comenteze situația și ne-a solicitat să contactăm ISMB. Am cerut un punct de vedere al Inspectoratul Școlar al Municipiului București și îl vom publica când îl vom primi
Amintim că ministra Ligia Deca spunea cu 3 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor că „toți elevii încep școala luni, în format fizic” și că sunt peste 800 de școli în reabilitate, iar pentru unele „încă se fac verificări dacă spațiile găsite la nivel local sunt și adecvate”.
- Edupedu.ro a scris că zeci de școli ar fi cerut inspectoratelor să organizeze Săptămâna „Școala altfel” în prima săptămână de școală, pentru că sunt în șantier, ca soluție pentru ca elevii să nu facă cursuri până pe 16 septembrie.
UPDATE: În urma articolului publicat de Edupedu.ro, mai mulți părinți ne-au semnalat că sunt și alte școli în diferite sectoare din București unde s-a decis începerea anului școlar cu Școala Altfel sau Săptămâna Verde pentru că lucrările nu au fost finalizate. La școala nr. 86 și nr. 89 din sectorul 3, inspectorul școlar Camelia Chitcă a confirmat că elevii vor învăța în Săptămâna Verde în prima săptămână de școală, “parțial și din cauza lucrărilor neterminate”.
- Puteți semnala astfel de situații în țară pe adresa redacție@edupedu.ro.
Părinții și profesorii de la Școala Gimnazială nr. 190 din București au fost anunțați în prima zi de școală că de marți vor face activități în cadrul programului Școala Altfel, pentru că sălile nu pot fi folosite deocamdată, potrivit surselor Edupedu.ro. Motivul? Mobilierul nu este montat în clase. Inițial primul mesaj adresat părinților și profesorilor făcea referire la faptul că elevii vor învăța online.
“Lucrările de asamblare mobilier școlar nu au fost încă finalizate, motiv pentru care nu vom putea începe fizic orele conform programului planificat. Echipa de montaj face tot posibilul pentru a finaliza cât mai curând”, se preciza în mesaj.
Clasele pregătitoare “vor derula activități specifice pe baza sportivă, atât în interior, cât și în exterior” iar “clasele 1-8 vor desfășura activitățile planificate în sistem online“, mai anunța mesajul.
Apoi, într-un al doilea mesaj, s-a transmis că elevii vor învăța de mâine (n. red. marți, 10 septembrie), iar profesorii ar fi trebuit să găsească activitățile pe care să le desfășoare în această săptămâna înafara școlii și apoi să informeze părinții, în aceeași primă zi de școală.
“Pentru o mai bună gestionare a situației prezentate anterior, s-a decis ca în perioada 10-13.09.2024 să se desfășoare programul Școala Altfel“. Profesorii au fost rugați să informeze părinții și să aibă “în vedere ca orice deplasare se face cu respectarea procedurii, iat pentru data de 10 septembrie, adică a doua zi, marți” se pot organiza activități pe baza sportivă”, mai scrie în cel de-al doilea mesaj.
De precizat, programele Școala Altfel și Săptămâna Verde se planifică din timp. Mai exact școlile au avut termen până la 1 aprilie să îi anunțe pe elevi și părinți când au ales să fie programele Săptămâna Verde și Săptămâna „Școala altfel”.
Fiecare școală are dreptul să își leagă perioada pentru desfășurarea acestor tipuri de activități, în funcție de cum își gestionează orele. În general aceste activități sunt ateliere, contracost de mult ori, plătite de părinți, și care nu pot fi stabilite de pe o zi pe alta.
Cele două programe Școala Altfel și Săptămâna Verde au fost gândite ca oportunități pentru elevi să învețe într-un cadru informal, cu mai multe activități practice, înafara școlii. Însă acum, cele două săptămâni ajung să fie folosite doar ca să umple golurile din săptămânile în care nu se poate face școală din cauza lucrărilor de reabilitare, iar astfel elevii pierd oportinitatea folosirii acestor două săptămâni în scopul pentru care au fost create.
Când se desfășoară programele Școala Altfel și Săptămâna Verde
Conform ordinului de ministru, Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Cele două programe se planifică în module diferite.
Școlile au avut termen până la 1 aprilie să îi anunțe pe elevi și părinți când au ales să fie săptămâna de vacanță mobilă din luna februarie 2025 și programele Săptămâna Verde și Săptămâna „Școala altfel”. Prevederea apare în ordinul care aprobă structura anului școlar viitor, 2024-2025.
Școala altfel și Săptămâna verde, potrivit ordinului nr. 3.694 din 1 februarie 2024
Art. 4. — „(1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.
(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”
Informații de context
Potrivit surselor Edupedu.ro, zeci de școli ar fi cerut inspectoratelor să organizeze Săptămâna „Școala altfel” în prima săptămână de școală, pentru că sunt în șantier, ca soluție pentru ca elevii să nu facă cursuri până pe 16 septembrie.
Elevi din peste 900 de școli din țară vor începe anul școlar luni, 9 septembrie, în alte spații pentru că fie se reabilitează clădirile vechi, fie se construiesc altele.
Ligia Deca le-a transmis inspectoratelor școlare și autorităților locale să gestioneze cu “atenție și diplomație” nemulțumirile care pot veni din partea familiilor care, un timp limitat vor trebui să-și ducă copiii în alte spații”. Ministra Educației a fost prezentă la ședința pentru pregătirea deschiderii anului școlar 2024-2025, desfășurată în data de 3 septembrie la sediul MAI.
Cu 4 zile lucrătoare înainte de începerea școlii ministra Ligia Deca spunea într-un briefing de presă că „toți copiii încep luni școala în format fizic. Trebuie găsite soluții pentru ca toți copiii să meargă fizic la școală”. Ligia Deca a fost întrebată fiind în legătură cu cele peste 800 de școli aflate în șantier, în momentul începerii anului școlar. Cu câteva zile înaintea acestui moment, ea a spus că încă „se fac verificări (…) pentru a ne asigura că aceste spații sunt adecvate”.
Ligia Deca a dat termen de finalizare a lucrărilor, pentru o parte dintre școli, „sfârșitul lunii decembrie”.
Pe 3 septembrie, ministra Educației prezenta drept „un record” numărul școlilor aflate în șantier la acest început de an școlar, într-un anunț pe Facebook.
Edupedu.ro a scris despre un caz de relocare a elevilor din București. Situația semnalată de părinții elevilor de la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, care au depus un memoriu către ministra Educației și la Primăria sectorului 4, după ce au fost înștiințați că elevii vor fi nevoiți anul acesta să facă naveta între două spații aflate la 7 km distanță, pentru că nu se pot realiza lucrările de reabilitare energetică.
Într-o analiză Edupedu.ro, experți, părinți, profesori și elevi au păreri împărțite despre săptămâna altfel și verde.
7 comments
Scoala 21, aceeasi situatie. Relocati in liceul Nichita Stanescu, tot 3 schimburi. Ore de 40 de minute. Mai putem vorbi despre egalitatea de sanse pentru elevii de clasa a 8 a? …
Da, rezonam cu copiii si parintii. Bataie de joc. Nu se fac ore in 40 min.
Da, rezonam cu copiii si parintii. Bataie de joc. Nu se fac ore in 40 min. Multumim lui Negoita,
Cine isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in aceste scoli?
De ce, daca aceste fapte sunt bine cunoscute, nici o organizatie, nici o institutie a statului nu ia masuri pentru a fi respectate drepturile si interesele copiilor?
Unde ar trebui inaintata o reclamatie, astfel incat sa se aplice o sanctiune celor implicati in aceste proiecte de “modernizare”, care nu au respectat termenele prevazute in contract. Nu au asigurat accesul copiilor la educatie la data de incepere a anului scolar, care a fost stabilita tot de autoritati.
Copiii au fost chemati la festivitatea de deschidere, au primit un orar pentru prima saptamana de scoala, iar dupa cateva ore au fost anuntati ca vor face cursuri online. Apoi ca se discuta despre Scoala Altfel.
Iar astazi, in a doua zi de la deschiderea oficiala, nu exista o situatie clara despre ceea ce se intampla concret la aceasta scoala, atat de renumita si laudata in sectorul 4.
Nu fac nici Scoala Altfel, nici cursuri online.
Cam asa arata situatia deplorabila a sistemului de invatamant in Romania.
Ne puteti ajuta cu o lista de organizatii care se ocupa cu adevarat de sustinerea drepturilor copiilor si care ne-ar putea sprijini in inaintarea unei reclamatii pentru solutionarea acestei situatii si evitarea repetarii acestor evenimente pe viitor?
Multumesc!
Școala 86, sector 3. Aceeași situație, se începe cu săptămâna verde, nici un anunț despre orar, program, etc. Ca doar ne putem lua săptămâni de concediu doar pentru începerea școlii. Cea mare a avut deschiderea de an în IOR.
Si la școala 89 din sectorul 3 este la fel. Nici măcar nu știm dacă elevii din clasa a opta vor învăța de dimineață, darămite de vreo licărire de orar. este o bătaie de joc, mai ales că directoarea ne-a spus că ea e obligata de rofuip să pună clasele primare de dimineața, de parcă nu am ști să citim și noi
și sa vedem că nu e deloc asa. Primăria nu are niciun fel de grija de copii, iar directoarea nu își asumă nici o decizie și sta cu capul plecat batandu-si joc de copiii noștri.
Elevii din școala gimnaziala Alexandru Ioan Cuza vor învăța în 3 schimburi datorită domnul Robert Negoiță. Este ceva de neimaginat cum poți sa postezi poze cu alți elevi care se bucură de prima zi și alții plâng când văd în ce condiții trebuie sa învețe, fără tablă cu pereți care stau să cadă, fără catedră. Nu este posibil să nu te gândești măcar un pic că trebuie să fim oameni. Ne gândim numai să fie cât mai multe în reabilitare nu sa le facem pe rand sau măcar im vacanțe. Vă doresc să simțiți pe pielea dumneavoastră ce au simțit mii de părinți și elevi astăzi în prima zi de școală a celor de rând.Cei care au servici de la 8 cu cine lasa domnule primar elevii pana la ora 10 când trebuie sa plece spre școală? si cu cine pleacă spre școală??? elevi de 8 ani sau 9 ani pe jos singuri aproximativ 30 min????? Sa iti lasi si tu copilul la fel pe strazi singur. si dupa la ora 13.30 cand iese de la scoala cine il ia???? ca statul nu asigura after school. ne dam demisia si stam acasă? ne întrețineți dumneavoastră? pot să spun decât așa să vă ajute Dumnezeu! Multă sănătate!