Draftul proiectului legii învățământului preuniversitar, în varianta Deca, obținut de Edupedu.ro, nu conține nicio referire la competențele referitoare la modulele “Educație pentru viață”, pe care și le dorea fostul ministru Sorin Cîmpeanu și care erau prevăzute în proiectul legii scrise de el în vară și care au fost în dezbatere publică. Educație pentru sănătate, mediu, financiară sau juridică erau elemente ce erau menționate în disciplina Educație pentru viață.
În paralel, există o lege promulgată în iunie de președintele Klaus Iohannis, privind aprobarea disciplinei Educație pentru sănătate și care prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, „programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”. – detalii aici
- Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
- Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
Încă din primele pagini ale draftului proiectului a legii Învățământului Preuniversitar, varianta Deca, obținut de Edupedu.ro, a dispărut “principiul promovării educației pentru viață prin dezvoltarea competențelor specifice educației pentru sănătate, educației pentru mediu, educației financiare și educației juridice, precum și pentru practicarea educației fizice și activităților sportive”.
Acest principiu era menționat la articolul 3 din proiectul propus în iulie 2022 de Sorin Cîmpeanu:
Mai exact, în proiectul din vară al lui Cîmpeanu erau enumerate modulele pe care le cuprinde disciplina Educație pentru viață:
- educație pentru mediu;
- educație pentru sănătate;
- educație financiară;
- educație juridică;
- educație antreprenorială;
- educație tehnologică;
- educație rutieră;
- educație civică;
- educație interculturală și educație pentru cetățenie democratică;
- egalitate de gen;
- gândire critică;
- oratorie și dezvoltare personală;
- securitate cibernetică;
- educație pentru alimentație sănătoasă
Singura referire la “programe de educaţie antreprenorială, financiară şi juridică” apare în varianta Deca a Legii Învățământului Preuniversitar la capitolul Atribuţiile centrelor comunitare de învăţare permanentă la nivel local. Practic, noțiunile de educație antreprenorială, financiară și juridică rămân în sarcina acestor centre comunitare, “care se înfiinţează de către autorităţile administraţiei publice locale în parteneriat cu furnizorii de educaţie şi formare”. Acestea “au rolul de a implementa politicile şi strategiile în domeniul învăţării pe tot parcursul vieţii la nivelul comunităţii”.
De asemenea, la art. 150 se precizează că “unităţile şi instituţiile de învăţământ, de sine stătător sau în parteneriat cu autorităţile locale şi alte instituţii şi organisme publice şi private: case de cultură, furnizori de formare continuă, parteneri sociali, centre de tineret, organizaţii nonguvernamentale şi altele asemenea pot organiza la nivel local centre comunitare de învăţare permanentă, pe baza unor oferte de servicii educaţionale adaptate nevoilor specifice diferitelor grupuri-ţintă interesate”, mai scrie în documentul obținut de EduPedu.ro.
Informații de context
În proiectul legii Învățământului Preuniversitar, scris de Sorin Cîmpeanu și lansat în dezbatere publică în iulie 2022, disciplina Educație pentru viață ar fi urmat să fie predată modular, iar elevii să primească calificative admis sau respins. – detalii aici
Secretarul de stat Sorin Ion propunea ca cei care vor preda “Educație pentru viață” să nu fie doar profesori, ci și persoane din ONG-uri sau alte instituții. – detalii aici
Încă din iunie 2021 ministrul Educației a vorbit despre faptul că Ministerul Educației va promova disciplina obligatorie “Educație pentru viață”, pentru clasele V-XII.
Foto: © Agencyby | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
pai oricum astea se fac deja la Educatie sociala si Educatie tehnologica, plus optionalul ales anual… deci nu-si aveau rostul. De ex pentru copilul meu, am de ales pentru anul scolar viitor intre Educatie juridica, Robotica si sport.
Lipsa va fi compensata cu urmatoarele discipline:
1. Educație civică: Ritualuri Masonice
2. Educație pentru sănătate: Lenea si Somnul
3. Gândire out-of-the-box: Cum sa plagiezi si sa fentezi sistemul
4. Educație juridică: Cum sa faci legi ca sa poti fura in liniste
5. Bonus: Cum sa iei pensie speciala
Sharing is caring!