Directorii de școli și licee vor putea primi amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei dacă nu alocă bursele către beneficiari, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar în varianta ministrului Educației Ligia Deca, document obținut și consultat de EduPedu.ro.
Măsura intră la capitolul XI, intitulat “Răspunderea contravenţională” unde articolul 143, alineatul 1, prevede amenzile pentru directori în cazul neacordării burselor, dar și amenzi tot de 1.000 – 5.000 de lei, ori muncă în folosul comunității, pentru părinții care nu “asigură participarea beneficiarului primar pe întreaga perioadă a învăţământului obligatoriu”.
- Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
- Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 15 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern tot în februarie, iar Parlamentul să le aprobe apoi. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
În cazul amenzii pentru directori, constatarea acestei contravenții și aplicarea ei se face de către persoanele care au atribuţii de control, din cadrul Direcțiilor Județene de Învățământ Preuniversitar (DJIP, care ar urma să înlocuiască inspectoratele școlare județene de astăzi) / Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar (DMBIP) sau din Ministerul Educaţiei, “în urma sesizării formulate de consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ sau de către beneficiarii primari ori părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”.
În cazul sancțiunii pentru părinții care nu își trimit copiii la școală, constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii contravenţionale prevăzute se fac “de către persoanele care au atribuţii de control, din cadrul DJIP/DMBIP sau Ministerul Educaţiei, în urma sesizării formulate de consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ sau de către beneficiarii primari ori părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”.
Iată ce indică articolul 143 din proiectul de lege a învățământului preuniversitar, consultat de EduPedu.ro:
“Art. 143
(1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 14. alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la activităţile educaţionale, cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de reprezentantul legal;
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 11 sau a prevederilor art.103, în sensul nealocării burselor către beneficiari, din culpa directorului unităţii de învăţământ preuniversitar, cu amendă cuprinsă între 1000 şi 5000 de lei.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea directorului unităţii de învăţământ unde este înmatriculat elevul.
(3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. b) se fac de către persoanele care au atribuţii de control, din cadrul DJIP/DMBIP sau Ministerul Educaţiei, în urma sesizării formulate de consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ sau de către beneficiarii primari ori părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
(4) Contravenţiilor prevăzute în prezentul articol le sunt aplicabile dispoziţiile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificările şi completările ulterioare prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) Răspunderea pentru faptele beneficiarilor directi, se exercită în conformitate cu prevederile Codului Civil, în măsura în care faptele nu sunt prevăzute în Codul Penal”.
Articolul 14, alineatul 1, menționat în articolul 143, alineatul 1, punct a), referitor la contravenții, este următorul: “Părinţii sau reprezentantul legal asigură participarea beneficiarului primar pe întreaga perioadă a învăţământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligaţii constituie contravenţie”.
EduPedu.ro a scris recent că dispar bursele de performanță și cele de studiu din proiectul legii Educației, varianta Deca. În schimb, crește valoarea burselor sociale și de merit pentru anul școlar viitor, 2023-2024. – mai multe detalii aici
FOTO DOCUMENT Cum este Legea educației în vigoare, la secțiunea „Răspunderea juridică”
În legea Educației în vigoare, legea nr. 1/2011, la titlul VI “Răspunderea juridică” nu există o asemenea prevedere, referitoare la sancțiuni pentru directorii de unități de învățământ preuniversitar în cazul în care nu se acordă bursele elevilor. Articolul 143, alineatul 1, punctul b), prevede în legea curentă sancțiuni pentru “comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat”.
Există, în schimb, la punctul a) de la același alineat, prevederea referitoare la obligația părintelui de a se asigura de școlarizarea elevului, sancționată cu amendă de 100 – 1.000 de lei sau muncă echivalentă prestată în folosul comunității, în cazul în care nu este respectată.
În legea Cîmpeanu, directorii puteau primi amendă sau muncă în folosul comunității pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la burse
În proiectul de lege a învățământului preuniversitar varianta Cîmpeanu, lansat în iulie 2022, la articolul 120, alineatul 1, punctul c), există o măsură similară. Dispozițiile la care face referire sunt întregul articol 90 din același proiect, acolo unde se stabileau tipurile de burse și cuantumurile lor. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi erau tot cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, dar ca sancțiune pentru directori era și munca în folosul comunității.
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
An Piatra Neamț com.Alexandru cel Bun Primarul nu a mai dat bursele la copii din luna Aprilie.Banii probabil au ajuns în primărie dar primarul ia cheltuit.Si cind întreabă părinții despre burse la primărie,primarul spune ca nu sunt bani.Fiecare face ce vrea în primărie.Numai HOTI.
legea e data ….în fiecare luna pe 15 trebuiau sa între bursele …dar ca de obicei legile nu se respecta … care 15 nu se știe și care luna la fel …cel puțin nu mai puneți informații false …multumesc
Buna ziua daca eu nu mai locuiesc cu tatal copilului de aproximativ 9 ani nu am fost casatorita cu el scoala stiind situatia mea dar din septembrie mi-a respins dosarul de bursa sociala din cauza ca nu aduc venituri de la tatal copilului cu care eu nu mai am nici o legatura este normal?
acum de ce nu se iau masuri ca nu se respecta data suntem in februarie si nu am primit bursa baia de aries jud alba