SURSE Directorii de școli și inspectorii să fie degrevați total de norma didactică – scenariu de lucru în Ministerul Educației

26.825 de vizualizări
Foto: © Miklmakmagnitka | Dreamstime.com
Unul dintre scenariile de lucru luate în calcul pentru anul școlar următor – 2024-2025 – este degrevarea totală de norma didactică a directorilor de școli și a inspectorilor, potrivit surselor Edupedu.ro. Asta înseamnă că aceștia nu vor mai preda elevilor la clasă, pe durata mandatelor. În această categorie, pentru care se ia în calcul degrevarea de normă, ar urma să fie incluși și cei din conducerile caselor corpului didactic, conform acelorași surse.

În prezent, directorii de școli au normă de predare, în medie, de 6 ore pe săptămână, inspectorii la fel, pe lângă activitatea managerială sau de îndrumare și control.

În România sunt circa 8.692 de posturi de directori de școli, generali și adjuncți, conform datelor de la concursul pentru directori 2021. Degrevarea de norme a directorilor ar duce la formarea a circa 3.000 de norme de predare întregi, de 18 ore pe săptămână, conform estimărilor făcute până acum, potrivit surselor Edupedu.ro. Toate acesta ar trebui scoase la concurs sau pentru etapele de mobilitate.

Potrivit Articolului 208 din Legea învățământului preuniversitar, 198/2023, alineatul (11) „Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control poate fi degrevat total sau parțial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației, elaborate prin consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar. De același drept pot beneficia și persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin același ordin se stabilesc atribuțiile persoanelor desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, degrevate de norma didactică.

(12) Personalul degrevat potrivit alin. (11) primește drepturile salariale pentru funcția în care este încadrat, precum și celelalte sporuri și indemnizații prevăzute de lege pentru activitatea desfășurată, după caz“.

De la începutul acestui an școlar au fost degrevați parțial de norma de predare directorii de grădinițe.

Reamintim că de anul școlar viitor va fi aplicată și prevederea de reducere la cerere a normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Miklmakmagnitka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


50 comments
  1. Directorii au nevoie de degrevare, mai ales cei din școlile mari cu multiple probleme de management administrativ, financiar, de relaționare cu părinții, elevii, colegii, administrația locala, ISJ,etc. Toată lumea controlează, evaluează, critica și amendeaza directorii pentru orice se întâmplă în scoala.
    Directorii, deși stau în scoala și 10 ore pe zi și au doar 25 de zile de concediu sunt supuși la tot felul de presiuni din partea Ministerului Educatiei, al Inspectoratelor , Primăriilor,etc
    Sigur au nevoie de degrevare pentru a putea face un management performant. Dar nu pentru a lua ore suplimentare cu nemiluita în goana după bani

  2. GRESIT. DIRECTORII SA TREACA LA CATEDRE. Astia nu sunt manageri. Sa vina sa conduca scoli oamenii ce fac facultatea de management.
    Directorii astia au transformat scolile in tarlaua lor personala, devenind dictatori cu acte. Politichia sa traiasca. Sunt niste incompetenti ca directori.
    Pai ce poti spune cand intr-o scoala iti pleaca intr-un an 6 invatatoare dupa greva?! O ia la intors ca vai draga doamne toate au vrut mai aproape de casa. Invatatoarea copilului meu mi-a recunoscut ca a plecat pentru ca a fost obligata in greva sa nu faca greva. Era si lider de sindicat. Ati pomenit asa ceva?
    Pai da, ca asa aveau ordin directorii acoliti politic. Nu mai au caracter, moralitate, nimic.
    Am pierdut noi o invatatoare bună la clasa pentru ca incompetenta aia si-a batut joc de oamenii ei.
    In scoala aia, lipseste un management competent. Degeaba se lauda ca e mare directoare de ani de zile. Cand tu razbati prin 3 mandate in care se schimba partidele, asta iti da cu virgula. A reusit prin spagute, frica angajatilor, birocratie la greu, acoperire de hartii. Si impunere de activitati extrascolare cu acoliții ei. O mana se spala pe alta. Lidera, cucoana, nu sefoaica care urla la angajati. Ce o avut biata femeie de serviciu cand urla la ea. Deh, de aia nu ne vor in scoli pe noi parintii ca vedem incompetența lor.

    1. cine vrea sa facă grevă, face, nu trebuie sa-i dea voie directorul. Dar pot să o înțeleg pe învățătoare că a părăsit un mediu care , probabil, era toxic din cauza managementului prost.
      Părerea mea este că o facultate serioasa de management ar face bine profesorilor care vor să fie directori.

  3. Caragiale Ploiești, verifică cineva transferurile la clasele la care unii au dat examen in clasa a V-a?
    Caragiale Ploiești, pregătiri pe bandă rulantă!!!!
    Helllloooo!

  4. Sunt director de 2 ani cu media cea mai mare pe județ la concursul din 2021. Consider că mă implic și am rezultate foarte bune ca și manager, dar am rezultate foarte bune cu elevii mei la olimpiade. Anul acesta elevul meu a ocupat locul 1 la etapa națională a olimpiadei la disciplina pe care o predau. Nu e corect să mi se ia dreptul la acele 6 ore care întra în obligația de catedră. Îmi place să predau, să lucrez cu elevii și o fac cu multă plăcere și implicare….la fel de bine cum îmi place să mă implic și să lupt pentru școală mea din calitatea de director. Poate că cea mai bună variantă ar fi aceea de a lăsa opțiunea de a alege.

      1. Ahaaa, hai sa o zicem pe aia dreapta. Adio salarii marite in 2024 pentru prostime. Aia care nu a fost lasata sa faca greva de catre directorimea acolita partidului.

    1. Da, da, cunoastem noi notele astea si carnetul de partid. Lasa-ne, cucoana, treci la catedra. Sa fie directori oameni calificati cu facultatea de management. Iti place pe naiba. Nu imi spune tu mie ca iti faci toate orele alea cand apare ceva inoportun. Managerul nu are ce csuta in clasa.
      Olimpiade? Ma faci sa rad. Copilul ala e MEDITAT. Copiii nu mai iau la olimpiade pe munca profesorului de la clasa. Ci a meditatorului. Ti o spune un parinte de olimpic national la matematica. Eu stiu cati bani bag in copil. M am dus sa fac scandal la școală ca fufa aia de matematica se lauda cu rezultatul lui fi-miu. Da, optiunea de a alege. CATEDRA SAU SEFIA.

      1. Nu faceți acuzații fără să cunoașteți oamenii implicați. Am avut elevi olimpici, chiar mulți, la etapele naționale în ani consecutivi. În orășele mici, acolo unde e doar un liceu, se lucrează suplimentar cu elevii și asta la școală și gratis. Dacă există implicare, dacă știi să lucrezi cu elevii, performanță se poate face oriunde. E mai ușor să arunci cu pietre și să critici. Și da, sunt profesori care își fac foarte bine treaba și sunt și directori. De ce trebuie oare să aruncăm doar cu noroi? Întotdeauna au fost și sunt exceptii….Se pare că e interzis să fii director și să fii unul chiar bun….sau e interzis să fii profesor foarte bun, dintr-un orășel mic dar cu elevii tăi ești pe locul 1 la nivel național doar pentru că unii au experiente mai puțin plăcute în alte orașe/școli. De ce profesorii buni nu pot fi și directori buni? Oare nu așa ar trebui… profesorii buni să ajungă și directori? Am spus….important e să se păstreze obligația de catedra de 6 ore,nu ore suplimentare…

  5. Sunt multe de spus în legătură cu reforma învățământului. Ar trebui sa înceapă cu reorganizarea ministerului, cu reducerea numărului de secretari de stat, directori generali și adjuncți, contabili, juriști,etc.Multi sunt lipsiți de profesionalism, angajați politic, oameni inraiti în nepricepere, care se opun adevăratelor reforme. Criza din educație se datorează intr -o mare măsură lor, iar miniștrii n-au înțeles niciodată ca ei pleacă, dar funcționarii ministerului rămân cu mentalitatea lor , gen Paunica care ia sporuri împreună cu ceilalți colegi cat încă un salariu în timp ce în scoli nimeni nu mai primește sporuri, de exemplu cel de conditii vătămătoare.
    Cat despre inspectorate nici nu mai are rost sa discutam, de trei ani de zile în afara cafelele și țigărilor, munca lor este aproape de zero sau poate umple o pagina intr un raport de activitate anual.
    Întrebați, doamna ministru , un inspector școlar ce a făcut anul trecut și ii va fi foarte greu sa umple o pagina.Inspectoratele sunt inutile, pentru ca managementul școlilor îl fac directorii și personalul din scoli. Ei organizează procesul de învățământ, examenele nationale, administrează scoala, asigura condițiile de munca , evaluează personalul, organizează concursurile pentru ocuparea posturilor vacante,etc.Inspectorii făcut singur lucru- trafic de influenta, de la aprobarea planurilor de școlarizare, a ocupării unor posturi didactice si nedidactice, la liste cu pile la evaluarea nationala și bac, la acordarea gradaților de merit, la mișcarea de personal, angajarea unor suplinitori, etc .Orice telefon sau vizita ale unor inspectori în scoli se materializează în transmiterea unor ” rugaminti” care încalcă legea.
    Și atunci, despre ce reforma vorbim!!??
    Inspectoratele au devenit niște sinecuri pentru cientela de partid de mult timp, s-au tot mărit organigramele cu tot felul de posturi inutile, s -vorbit de revizorate, de reducerea numărului de personal din ministere și structurile județene, dar degeaba.Sunt tot mai mulți, cu salarii mari și lipsa de utilitate.Acelasi lucru se poate spune și despre Palatele copiilor, cluburile copiilor, cluburile școlare, Casele Corpului Didactic și alte instituții struțocamile.Toate sunt un fel de cimitirul elefanților, locul unde nu se întâmplă niciodată, dar niciodată nimic important. Pacat pentru doamna ministru Deca ca n -a înțeles, că în învățământul romanesc mai este loc de multe, multe reforme și de trimis acasă oamenii care taie frunze la câini.

    1. Toti stiu povestea asta. Pentru ca scopul lor este sa distruga invatamantul. Iar pentru asta sunt platiti baban. Isi asigura plozii, si-i trimit in străinătate iar aici contribuie la destabilizare.
      N o mai domniti atata pe ministresa. E doar o capusa pusa bine sa servească. Europenica. Cea care nu are nevoie de oameni invatati sa gandeasca. Din 2014 s-au stricat toate. Si nu mai e nicio sansa.

  6. De nimic nu mi-a fost in viata mai sila decat de prostul care nu e prost destul daca nu e si fudul. Am avut in viata parte de prosti cu ghiotura, dar am avut parte si de oameni competenti, dar imorali. Dar cand vezi directori si prosti si lipsiti de coloana vertebrala, iti vine sa… Adica tu, ham-ham-ul de serviciu al partidului, te stii mic si prost, stii ca ai dat deoparte oameni cu concursuri si studii reale in materie de management, stii ca te-au pus astia la oha director, tu nestiind de pe ce lume esti si cu TOATE acestea, tu mai esti si tupeist acum si cu aere de mare manager de tip plantator de bumbac pe timp de Razboi de Secesiune.

  7. 40 de elevi la Caragiale Ploiești într-o clasă, la clasa paralelă 18! Hellloooo!
    Aude cineva? Mai respiră copiii ăia acolo????
    Verificați!
    Smart tv de 20 000 de lei, se uita la desene animate copiii! Helllloooo!
    Pregătiri la “duamna” acasă!

  8. În învățământul universitar normele didactice sunt:asistent 11 ore,lector 10 ore,conferențiar 8 ore,profesor 7 ore.Apropo de reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii din preuniversitar care au gradul didactic I si 15 ani vechime,corect ar fi sa ramana la nivelul standard de 16 ore.Asa cum în universitar norma conferentiarului devine automat 8 ore,iar plata cu ora se calculează pentru ce depășește plafonul de 8 ore(conferentiarul nu este pus sa faca normă de asistent si abia de la acest nivel i se calculează plata cu ora),același lucru sa fie valabil si pentru profesorii din preuniversitar(are omul 15 ani vechime si gradul I,norma este standard de 16 ore și de la acest nivel i se calculează plata cu ora).

  9. Paroleee. Îi degrevăm de normă dar ei au câte două norme la alte unități de învățământ pre/universitar, CJRAE…
    Plus spor de înv.special, + + +
    Pe la școală din când în când…
    Ex: Ionașcu Grigore, Galați
    VERIFICAȚI!

    1. Cred ca ar fi mai bine daca ar interzice plata cu ora pentru directori, pentru ca intarzie la ore sau sunt zile in care nu face ore.

    2. Din câte știu eu, un director area obligația de normă de 4-6 ore, iar un director adj., înte 6-8 ore. Deci plata se acordă numai pentru orele efectuate peste limita max (adică ce depășește 6 ore la director și 8 ore la adj.). Directorul tău avea 7 ore în plus, peste limita de 6 ore? Adică, are 13 ore de predare?

    3. Daca esti degrevat, inseamna ca ai prea multe responsabilitati ca director si nu ai cum sa faci orele, asadar, nu poti lua la plata cu ora.

  10. Sistemul de învățământ actual este anacronic .Niciun ministru n-a avut determinarea să înceapă o reformă reală a educației ! Sau , cel mai probabil, nu a fost lăsat . Că doar nu toți miniștri , de după schimbarea regimului , au fost diletanți . Cu siguranță nu suntem o națiune de genii , dar nici îngrămădiții Europei.Din păcate , voința politică ,in acest sens , lipsește ! Prietenii știu de ce !😜😴😴

  11. E de noaptea minții. Directorii sunt în primul rând profesori. Numai idei halucinante. Din rău, în mai rău, și hegemonia nu a fost atinsă. Nu poate interzice nimeni dreptul de a-ți exersa profesia. Mai sunt și oameni pasionați de ceea ce fac. Sau rămân fără ore cei care peste noapte s-au trezit cu facultate absolvită printr-o instituție obscură? Oare directorii o să mai aibă vreun drept sau sunt doar niște unelte folosite de nu știu care păpușar? Totul are o limită, iar sindicatele se pare că dorm, nevăzând că se sare prea tare calul. Doar dorm pe banii noștri.

  12. Dar cine îî obligă să fie directori?! Noi am stat zeci de ani directori, pe mai nimic, absolut voluntar. Nu cred că se va întâmpla defrișarea totală, e pură demagogie. Implică costuri foarte mari.

    1. Daaa, in prezent au norma 6 ore plus ORE SUPLIMENTARE iar inspectoratul se face ca nu vede pentru ca e cu acordul lui.
      Sa fie degrevati. Sa vedem si noi care mai ramane pe bune. Pentru ca cei de acum vai de mama lui, pusi politic si sunt teroriști pentru colegi.
      Si sa FACA CURSURI DE MANAGEMENT cu traineri de la firme private. Ca sa invete ce inseamna performanta si sa nu mai tina in brate cățelușii obedienti iar ceilalti sa munceasca și pentru catelusi in tot felul de comisii neplătite. Cățelușii au dreptul tot in acea 8 ore sa se odihnească.

  13. E mai rău.
    Vor avea salarii mult mai mici.

    Soluția e și degrevare și venit egal cu cel mai mare salariu aflat in plată în unitatea școlară.

    Altfel nu vor redeveni manageri.

    1. Nu vor redeveni? Dar cand au fost? Cu foarte mici exceptii (vezi directoarea de la Caragiale, de exemplu, care are curaj sa spuna lucrurilor pe nume), numai manageri nu sunt. Sunt papusi politice. Nu le mai plangeti atat de mila. O duc bine.

      1. Cu toate ca sunt degrevati parțial, se vaita ca nu le ajunge timpul sa își efectueze situațiile manageriale și norma de predare, dar in schimb au la plata cu ora între 4 și 9 ore pe săptămână. Dacă sunt degrevati de ce li se permite plata cu ora. Sunt ore pe care nu ajung sa le efectueze, doar sunt directori…

        1. Un profesor degrevat de 2 ore pentru ca are vechime mare si grad I nu are voie sa ia ore in plus. Se considera ca daca faci cerere pentru ore mai putine(e dreptul tau), nu poti lua mai mult decat norma. Si e logic. La directori de ce nu se aplica acest principiu??

          1. Directorul e degrevat pt că pentru orele degrevate face alte sarcini de management. Știți?

      2. Speranța moare ultima.
        Sigur că vorbim cumva utopic.

        90% dintre școli NU avut niciodată manageri și nici nu vor avea.

        Din păcate unele școli nici directori NU au avut.

        Doar vătafi și politruci.

    1. și nici in proiecte cu plecări în afara țării…sa stea să facă treabă în școală! nu toată ziua în excursii!

      1. Directorul, cand il cauti si pentru o simpla stampila dar absolut necesara, niciodata nu e la scoala. Ba prin nu stiu ce proiect, ba la primarie(la pupat cwruri). Vorbesti singur cu peretii, ai o problema, o cerere, o stampila de pus,un dosar de facut si semnat, ia-l de unde nu-i.

  14. O măsură cam tardiva….dar e bine ca se va face….Asa se vor scoate mii de posturi pitite de directori ..li se ia pâinea și cuțitul…la fel și la inspectorii care aveau catedre rezervate pe ani…cu sutele la nivel național. Vezi ex .cazul dulapului de la Sibiu..cu catedra de fizica ..blocata de 22 de ani….Sa fie doar directori . ca oricum nu ii găseai la școală. Aveau alte treburi. afaceri. meditații. politica ..ședințe. Pe scurt vor apărea vreo 6000 de posturi noi…

  15. 🤣🤣🤣Păi și jumătățile de norma pe care le au la plata cu ora, separat de salariul de director, când le mai fac? Că acum le fac în timpul programului, de asta nu au timp să își facă treaba de director… ISJ-uri-le nu văd asta? Poate ar trebui să vadă ITM – ul. Că i-au bani pe 1,5 norme într-un program de 8 ore.

    1. Spaguta calda. Ce sa vada Isj ca e sub oblăduirea lui, mai ales la Constanța. Dictatoarele iau bani pe plata cu ora la clase la care nu ajung, in timpul programului de 8 ore de directori. Si ne bat noua obrazul ca nu stam 8 ore la școală ca sa muncim la comisii neplatiti in timp ce catelusii lor obedienti nu au alte sarcini de facut decat orele si atat. Cat tupeu.

  16. N-o sa le convina nici asa si iar or sa tipe. Pierd banii de la plata cu ora, unde majoritatea, avand vechime si grad, sunt platiti la nivel maxim (undeva spre 120, 130/ora). Si putini se limiteaza la cele 6, pe care oricum nu le fac.

  17. SI vor avea în schimb atribuție complementara de a înăbuși focarele de grevă. asta obține deca. nu mai vrea greve. da nici salariile nu vrea sa le dea. ca nu e bani. da vrea si liniste.
    Si cu burta goala Si cu pliscul legat

  18. Educația a devenit un monstru birocratic cu picioare de lut. Instituții peste instituții, funcții peste funcții, atribuții peste atribuții, toate fără nicio legătură cu elevul, doar gestionari de dosare, de bugete, de personal, de probleme sociale, de false probleme școlare, de probleme politice, de fenomene anomice, de forme instituționale de corupție și trafic de influență. Un produs kafkian al unei societăți care, condusă de agenții aparențelor și poftelor, se pierde în forme și neglijează permanent fondul.

    1. Aveți dreptate!
      Foarte mulți directori fac trafic de influență!
      Nu știu legile firii, nici legislația sistemului, nici principiile managementului! Sau nu le pasă de ele!
      Distribuie orele cui vor, distribuie clasele cui vor! Manipulează părinți, profesori, elevi!
      Construiesc o lume a viitorului lipsită de orice criteriu valoric!
      Centrifughează oameni care nu le convin in zona neputinței decizionale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul ministru al Educației, Monica Anisie: Iubirea de carte se transmite nu doar la școală, ci se naște din familie, prin puterea exemplului. Cred că tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura și văd asta zilnic la elevii mei

„Tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura și văd asta zilnic la elevii mei”, a spus fostul ministru al Educației, senatoarea Monica Anisie, la un eveniment organizat de Ziua…
Vezi articolul
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, crede că politica celor trei scenarii, aplicată școlilor, este “corectă” și pune în context electoral discuția despre redeschiderea unităților de învățământ

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, fost ministru al Educației, a luat poziție, joi, în discuțiile privind situația școlilor închise din cauza pandemiei Covid-19. El…
Vezi articolul

Introducerea disciplinei obligatorii „Istoria evreilor și a Holocaustului” a fost amânată cu doi ani prin noua lege a învățământului, spune directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian

Prin noua lege a învățământului a fost amânată cu doi ani introducerea disciplinei obligatorii „Istoria evreilor și a Holocaustului”, remarcă directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”,…
Vezi articolul

FOTO Caracteristicile misterioase ale planetei Uranus, dezvăluite într-o nouă imagine a telescopului James Webb / Cum arată inelele, lunile și atmosfera gigantului de gheață / Un an pe Uranus, circa 84 de ani tereștri. Dar o zi, numai 17 ore

Telescopul spațial James Webb a realizat un nou portret strălucitor al planetei Uranus, care prezintă inelele, lunile, vremea și atmosfera gigantului de gheață, de obicei ascunse, caracteristici care nu au…
Vezi articolul