O decizie privind noua propunere de regulament al CNATDCU va fi luată pe 6 iulie, când se reunește Consiliul General al forului care analizează plagiatele din doctorate, au decis ieri rectorii reuniți la Cluj, potrivit surselor EduPedu.ro. Regulamentul a fost discutat sâmbătă, la reuniunea Consiliului Național al Rectorilor organizată de Universitatea Babeș-Bolyai la Cluj, unde a fost și ministrul Educației.
Amintim că noua propunere de regulament al CNATDCU a fost puternic criticată în primă fază pentru că ar înlocui analiza de plagiat a experților cu evaluarea făcută de softuri anti-plagiat. Acuzațiile au fost retrase apoi de vicepreședinții Mircea Dumitru și Marius Andruh (detalii aici).
Potrivit surselor EduPedu.ro, la discuțiile de sâmbătă academicienii Mircea Dumitru și Marius Andruh au luat cuvântul pe subiectul regulamentului și au transmis că mai mulți membri ai CNATDCU nu sunt de acord cu o parte dintre modificări, printre care introducerea obligativității ca tezele de doctorat cu acuzații de plagiat să fie analizate in integrum și înființarea unui secretariat CNATDCU care să analizeze sesizările depuse și să le trieze, pentru ca solicitările care aduc dovezi care au fost deja analizate să nu mai fie luate încă o dată în discuție de CNATDCU. Argumentele celor care s-au împotrivit analizării integrale a fiecărei teze de doctorat care primește sesizare de plagiat, indiferent de dovezile din sesizare, s-au legat de faptul că “și așa le este greu cu atribuțiile pe care le au” și că “nu se poate considera că ar avea timp să facă o analiză riguroasă”, potrivit surselor noastre. În ceea ce privește înființarea unui secretariat al Consiliului, cei care se împotrivesc susțin că “va fi discutabil ce decid ei că este admisibil sau nu”.
Reprezentanții UEFISCDI, instituție care asigură în acest moment secretariatul CNATDCU, au susținut apoi că nu au juriști care să trieze sesizările și că tot ce își pot asuma ei este să fie o registratură, deci să primească toate sesizările și să le trimită forului, nu să analizeze aceste plângeri înainte de a merge la evaluarea CNATDCU, spun sursele noastre.
Sorin Cîmpeanu a declarat în cadrul ședinței că nu își poate explica cu președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, a semnat în primă fază că este de acord cu modificările propuse de Minister la regulamentul Consiliului, pentru ca acum să transmită că nu le mai susține, potrivit surselor EduPedu.ro.
Discuția s-a mutat apoi în plan general, numeroși rectori susținând că “CNATDCU trebuie reformat, că nu mai merge așa”, iar parte dintre ei au afirmat că “e momentul T0 pentru plagiat, să dăm amnistie”, spun sursele EduPedu.ro. Fostul ministru al Educației Mircea Dumitru a intervenit și s-a împotrivit ideii de amnistiere a plagiatorilor, poziție susținută și de liderul studenților, Horia Oniță, care s-ar fi declarat împotriva unei amnistii în materia plagiatelor.
O prevedere care ridică discuții este legată de posibilitatea acordată CNATDCU, prin acest nou regulament, de a modifica un calificativ acordat de către comisia de doctorat. Până acum, Metodologia de evaluare a tezelor de doctorat prevedea că CNATDCU poate doar propune ministrului Educației acordarea sau neacordarea titlului de doctor, în urma evaluării unui dosar de doctorat. Acum, conducerea forului poate trece, practic, peste decizia experților din comisia formată pe domeniul respectiv.
Amintim că Sorin Cîmpeanu a declarat pentru EduPedu.ro, pe 21 iunie 2021, că “în reuniunea CNR de la Cluj (25-26 Iunie), vor fi analizate încă o dată aceste propuneri în prezenta reprezentanților CNATDCU”.
“După dezbatere și validare integrată CNR – ME – CNATDCU – Reprezentanți studenți, mă gândesc ca am putea promova ordinul de ministru de îmbunătățire a Regulamentului CNATDCU cu cele 3 anexe incluse (Metodologii doctorat, abilitare si analiza suspiciuni de plagiat)”, a afirmat atunci ministrul Educației.
Foto: Pixabay.com