SURSE Calendarul pentru Definitivat 2023. Înscrierea ar fi trebuit să înceapă pe 5 septembrie, conform proiectului

13.698 de vizualizări
Foto: © Photosvit | Dreamstime.com
Înscrierea profesorilor pentru susținerea Definitivatului 2023 ar fi trebuit să înceapă pe 5 septembrie și ar dura până pe 7 octombrie, potrivit calendarului obținut pe surse de Edupedu.ro. Proba scrisă va fi organizată pe data de 19 iulie, conform sursei citate. Vezi mai jos calendarul complet.
  • Nota redacției: Documentul obținut de Edupedu.ro este un draft care poate suferi modificări până va fi publicat în Monitorul Oficial.
  • Dacă proiectul noii legi a Educației ar intra în vigoare din septembrie 2023, așa cum susțin oficialii din Ministerul Educației, atunci acesta ar putea să fie ultimul examen de definitivat organizat.
Surse – Calendarul pentru Definitivat 2023 este următorul:

05.09 – 07.10.2022: Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ;

03.10 – 12.10.2022: Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene / Comisiei de examen a Municipiului București;

17.10 – 28.10.2022: Transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar. Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere.

până la 31.05.2023: Efectuarea inspecțiilor de specialitate:

  • a) prima inspecție de specialitate până la 5 februarie;
  • b) a doua inspecție de specialitate până la 31 mai. 

06.06 – 16.06.2023: Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică;

19.07.2023: Susţinerea probei scrise;

25.07.2023: Afişarea rezultatelor inițiale;

25.07 – 26.07.2023: Înregistrarea contestaţiilor;

26.07 – 31.07.2023: Soluționarea contestaţiilor;

01.08.2023: Afişarea rezultatelor finale;

01.08 – 04.08.2023: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candida­ţilor promovați;

07.08 – 18.08.2023: Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației;

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Foto: © Photosvit | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale cu elevii în programul Școala după școală nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, după două luni și jumătate de la debut. „Nu avem încă semnat contractul”, spune Liliana Preoteasa, directorul Unității de Management din Ministerul Educației

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale, cursuri de recuperare, cu elevii în programul „Școala după școală” nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, potrivit informațiilor transmise de…
Vezi articolul

DOCUMENT Suma luată în calcul pentru acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate, solicită de urgență sindicatele din Educație, într-o scrisoare deschisă Ministerului

Într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, cer de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile…
Vezi articolul

Formarea profesorilor în “România Educată”: Stagiatură didactică și mentori la intrarea în sistem, însă fără stimulente financiare pentru mentori / Transformarea definitivatului într-un examen de licențiere pentru cariera didactică la finalul formării inițiale

Intrarea în sistemul de învățământ se va face printr-un sistem de formare inițială cu accent pe partea practică, iar admiterea în programele inițiale va fi revizuită pentru a pune accent…
Vezi articolul