SURSE Atac dur în interiorul PNL la Ligia Deca. Ministra susținută de președintele Iohannis, comparată cu Ecaterina Andronescu de liberali și criticată pentru legile Educației și pentru ignorarea sensibilităților religioase, prin anularea vacanței de Paște

3.046 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea
Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Critici dure lansate astăzi la adresa ministrei educației, Ligia Deca, de către o parte dintre liderii liberali prezenți la ședința Biroului Executiv (BEX) al PNL. Liderii cu cele mai vocale poziții față de deciziile ministrei susținute de președintele Klaus Iohannis au fost Dan Motreanu, Rareș Bogdan – ambii prim-vicepreședinți PNL, Robert Sighiartău și Florin Roman, vicepreședinți PNL, potrivit surselor Edupedu.ro și G4Media.ro.

Deputatul liberal Robert Sighiartău ar fi criticat-o pe Ligia Deca pentru că proiectul Legilor educației nu este susținut de formatorii de opinie “care contează pe zona de educație” și că aceasta nu iese să comunice, în contextul în care anunță că vrea ca legile pe care le-a realizat să fie adoptate rapid, potrivit surselor G4Media.ro. Tot Sighiartău a acuzat-o astăzi pe Deca, în ședința BEX al PNL, că a ignorat sensibilitățile religioase și a anulat Vacanța de Paște în 2024 în structura anului școlar pe care a decis-o pentru anul viitor, în contextul în care majoritatea populației este de religie ortodoxă.

Alte critici ale liderilor liberali s-au legat de incompatibilitatea dintre funcțiile de director sau inspector școlar și funcțiile politice de conducere sau de consilier local. Proiectul de Lege a învățământului preuniversitar realizat de Deca și ținut departe de transparența publică până astăzi prevede, concret, că funcția de director de școală și cea de inspector școlar nu sunt compatibile cu cele politice, precum: funcția de președinte sau vicepreședinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, județean sau național, funcția de primar, consilier local, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean, consilier județean. Această prevedere a legii a atras cele mai multe atacuri din partea PNL-iștilor, la ședința BEX din 20 februarie, potrivit surselor Edupedu.ro.

Florin Roman, fostul ministru liberal al cercetării care a demisionat în mijlocul unui scandal de plagiat, ar fi comparat-o pe Ligia Deca cu Ecaterina Andronescu, conform surselor noastre.

Alte critici au vizat lipsa de claritate a legilor, precum și faptul că nu aduce nici un sprijin pentru copiii românilor întorși în România cu părinții care au lucrat o perioadă în străinătate.

Citește și:
De ce nu a dat Ligia Deca vacanță de Paște în 2024: Pentru egalitate de tratament între confesiuni
Calendarul anului școlar 2023-2024, pus în dezbatere de Ministerul Educației, are o vacanță de primăvară care nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox

3 comments
  1. Nu vedeti ce moaca are, de politruca habarnista? Fata ei spune totul: repeta ca un papagal ce-i scriu altii, nu are pareri, idei proprii, nu are verticalitate. E doar o papusa manuita abil pe scena politica. Grav e cand nu stii asta si te poarta fiecare cum vrea, dar mai grav cand stii foarte bine si accepti aceasta “prostitutie” politica cu buna stiinta. Asta spune mult despre calitatea omului din toate privintele.

  2. Pentru toate loazele ar trebui vacanta eterna!!!! Cat de tampit sa fii sa cerui vacanta cu o luna inaintea terminarii anului scolar?

    1. Nu mai tâmpit decât politicienii noștri și la fel de obsedat de putere ca ei! Îi arde grija că aserviții lor de partid n-ar mai putea fi directori de școală sau mari mahări în inspectorate… O guvernare îmbâcsită într-un jeg moral pe care nu-l mai spală nimeni, niciodată…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile pot primi bani pentru a înființa camera-resursă pentru suport educațional și psihopedagogic, obligatorie din anul școlar 2025-2026, într-un apel de 24 de milioane de euro pentru incluziunea elevilor cu CES

Școlile pot primi bani pentru a înființa camera-resursă pentru suport educațional și psihopedagogic, obligatorie din anul școlar 2025-2026, într-un apel de 24 de milioane de euro pentru incluziunea elevilor cu…
Vezi articolul

Reorganizarea forului care controlează circa 20% din banii de cercetare, UEFISCDI, și înființarea unui Consiliu independent care să se ocupe de domeniu este cerută printr-un manifest semnat de zeci de profesori și cercetători români, de la universități din România și din lume

“Propunem crearea unei entități juridice noi, „Consiliul pentru Cercetare”, unitate independentă de factorul politic și care va gestiona și distribui bugetul alocat acesteia de către statul român exclusiv pe bază…
Vezi articolul