Surse: Andrei Alexandru, de 3 ani secretar de stat la Ministerul Cercetării – propus de ministrul Daniel David să preia conducerea Autorității Naționale pentru Cercetare, principala autoritate în domeniu, sub umbrela MEC

1.464 de vizualizări
Andrei Alexandru, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare / Foto: Inquam Photos / George Călin
Andrei Alexandru, care din 2022 a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost propus de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, să preia președinția noii Autorități Naționale pentru Cercetare (ANC), care va fi principala autoritate în domeniu, potrivit surselor Edupedu.ro. Funcția de președinte ANC are rang de secretar de stat. Instituția urmează să aibă circa 250 de angajați și este concepută ca principală autoritate în domeniu, cu atribuții strategice, administrative, de planificare și finanțare.

Potrivit Hotărârii privind organizarea și funcționarea ANC, adoptată săptămâna trecută de Guvern, președintele ANC este numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Educației și Cercetării. Din informațiile Edupedu.ro, ministrul David l-a propus, în acest sens, pe Andrei Alexandru, acesta fiind singura propunere transmisă premierului. 

  • Din 2022, Andrei Alexandru a fost secretar de stat pentru cercetare la MCID, alături de Tudor Prisecaru, președintele  Universității Politehnica din București. 

Potrivit propriului CV, Andrei Alexandru a preluat pe 21 ianuarie 2022 funcția de secretar de stat responsabil cu coordonarea activităților de cercetare-dezvoltare. Edupedu.ro scria, atunci, că acesta fusese consilier PSD în cadrul Consiliului Local Vaslui

El este cercetător științific senior II în cadrul Academiei Române – Institutul de Informatică Teoretică și cadru didactic universitar asociat (conferențiar) la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

A absolvit Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași în 2008 (ca șef de promoție, potrivit propriului CV) și a obținut un doctorat în informatică la Academia Română, cu o teză acceptată pentru publicare la Springer, potrivit aceluiași CV.

Pe pagina dedicată echipei de conducere de la MCID, Andrei Alexandru prezintă și un „sumar realizări”, care lipsește în cazul secretarului de stat Tudor Prisecaru. 

Printre realizările menționate în acel document:

  • Deblocarea câtorva zeci de miliarde de lei din politica de coeziune,  în calitate de negociator cu Comisia Europeană și președinte al Comitetului de Coordonare pentru Specializare Inteligentă
  • Coordonarea elaborării HG privind Strategia Națională în domeniul tehnologiilor cuantice
  • Coordonarea elaborării HG privind Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă – SNCISI 2022-2027, în parteneriat cu UEFISCDI
  • Coordonarea elaborării HG privind Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (2022-2027), împreună cu UEFISCDI

Autoritatea Națională pentru Cercetare, sub umbrela MEC, preia administrarea cercetării din România printr-o serie de acte adoptate de guvern săptămâna trecută.

Acestea prevăd rolul Autorității Naționale pentru Cercetare, sub autoritatea MEC:

  • (1) Ministerul Educaţiei şi Cercetării organizează şi conduce, pe de-o parte, sistemul naţional de educaţie, formare profesională şi cercetare ştiinţifică universitară, iar pe de altă parte, prin Autoritatea Națională pentru Cercetare organizează și conduce sistemul de cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, exercitându-şi atribuţiile stabilite prin legi şi prin alte acte normative din sfera sa de activitate, şi realizează, după caz, împreună cu ministerele de resort, politica guvernamentală în domeniile sale de activitate.”
  • „Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în calitate de autoritate de stat, îndeplineşte prin Autoritatea Naţională pentru Cercetare atribuţiile în domeniile cercetării științifice, dezvoltării tehnologice şi inovării.”
  • Autoritatea Naţională pentru Cercetare este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, înfiinţată potrivit dispoziţiilor legale.”

Citește și:

Cercetarea intră sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării prin Autoritatea Națională pentru Cercetare, instituție separată cu atribuții strategice, administrative și de planificare și finanțare / ANC va avea circa 250 de angajați și va fi condusă un președinte cu rang de secretar de stat

3 comments
  1. Dl secretar de stat, in cei 3 ani cat a stat la mcid, chiar a stat. Nu-l vedea lumea cu saptamanile. Altfel, dornic de plecari in strainatate, avea, n-avea treaba. Si de zile festive.
    De cand insa dl David a fost numit, nu s-a mai dezlipit de usa MEC, nici a cabinetului dlui ministru.
    Si da….sa-i recitim CV-ul…ne vor fi suficiente 5 secunde.

  2. Este, cu siguranta, o somitate.
    Dovada sunt si articolasele din reviste prestigioase, pompos numite Q1, cum ar fi Axioms, Mathematics, sau Q2, Symmetry.
    Cu siguranta, odata cu aceasta promovare, MDPI va deveni editura preferata a academicienilor, si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directorii școlilor și inspectoratele școlare verifică dacă se aplică planurile remediale la clasele terminale, spune ministrul Educației: Dacă există sesizări cu privire la nerespectarea planurilor, atunci sigur că și noi putem să verificăm

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat la TVR Info că directorii unităților de învățământ și inspectoratele școlare verifică sunt puse în aplicare planurile remediale la clasele terminale: „În primul rând,…
Vezi articolul

Misiune spațială românească la bordul Stației Spațiale Internaționale – DropCoal, prin care oamenii de știință pot învăța cum să administreze mai bine medicamente astronauților sau să alimenteze navele spațiale

Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) va lansa, la începutul lunii noiembrie, către Staţia Spaţială Internaţională misiunea Drop Coal, un experiment ştiinţific dezvoltat integral în România, în cadrul unui proiect finanţat…
Vezi articolul

BREAKING Rectorii vor putea fi veșnic la șefia universităților, după ce numărul limitat de mandate a fost eliminat printr-un amendament votat de Senat în calitate de cameră decizională

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate astăzi de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de…
Vezi articolul