SURSE Anchetă DNA pentru abuz în serviciu la Universitatea Tehnică din Iași. Peste 100 de paznici acuză că au fost pontați în fals pentru a nu le fi acordate sporuri / Rectorul Dan Cașcaval, candidat PSD la parlamentare: Cei care au fost până acum în control la noi nu ne-au găsit vinovați. Instanța își va face datoria

3.204 vizualizări
Dan Cașcaval / Foto: Adrian Cuba – Agerpres FOTO *
O anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași are loc la Universitatea Tehnică din Iași, potrivit surselor Edupedu.ro. Asta după ce DNA a fost sesizată de peste 100 de paznici care acuză că ar fi fost pontați în fals pentru ca administrația universității să nu le acorde sporuri. Rectorul Dan Cașcaval, înscris recent în PSD și care se pregătește să candideze la alegerile parlamentare, ar fi printre persoanele vizate, conform acelorași surse. Contactat de Edupedu.ro, rectorul Dan Cașcaval a respins toate acuzațiile, spunând că este vorba despre un proces vechi din 2022 pentru o situație inițiată în 2018, că procurorii DNA au cerut instituției documente și că „sporurile nu se dau din venituri suplimentare, se dau din finanțarea de bază”.
  • Despre caz a scris și publicația 7iasi.ro, care a publicat și adresa DNA Iași prin care instituția cere mai multe documente de la conducerea TUIASI.

Potrivit acelorași surse, în luna august, DNA Iași ar fi ridicat de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) mai multe documente. Infracțiunile cercetate sunt de abuz în serviciu, conform informațiilor Edupedu.ro.

Ar fi vizați în cercetările DNA atât rectorul Universității Tehnice, cât și alți angajați din birourile de administrativ și resurse umane, potrivit 7iasi.ro. Cei din urmă, alături de un lider de sindicat, ar fi menționați în plângerea paznicilor depusă la Direcția de Anticorupție, conform surselor noastre.

  • Contactat de Edupedu.ro, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Dan Cașcaval, a negat informațiile privind descinderea și a confirmat că a trimis către DNA mai multe documente solicitate. În ceea ce privește acuzațiile paznicilor, rectorul susține că au ajuns cu plângerea la DNA după ce nu ar mai fi așteptat și răspunsul său în urma discuțiilor referitoare la sporuri.
  • Cașcaval mai susține că relatările „dintr-o parte din presă” despre intervenția DNA la Universitate vin în contextul în care a anunțat că va candida la Senat, primul pe lista PSD Iași la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie 2024. Rectorul s-a înscris în partid pe 6 septembrie, la câteva săptămâni după notificarea DNA legată de cercetările pentru soluționarea dosarului penal deschis din 2022.
  • Declarațiile rectorului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Dan Cașcaval, și mai multe detalii – mai jos în articol.

Cercetările au început după ce paznicii de la universitate nu ar fi beneficiat de banii pentru plata orelor suplimentare, a turelor de noapte și pentru zilele sărbători legale, ei fiind trecuți în documente cu normă de 8 ore, pe timp de zi, potrivit acuzațiilor acestora. Peste 100 de angajați au semnat sesizarea și ar fi fost audiați recent, mai arată sursele Edupedu.ro. Potrivit acelorași informații, au existat și câteva demisii ale angajaților de la compartimentul resurse umane.

Conform adresei consultate de Edupedu.ro, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut în a doua parte a lunii august să primească toate contractele colective de muncă în vigoare din perioada 2017 – prezent, documente legate de evidența pontajelor lunare „privind serviciile desfășurate de funcționarii cu atribuții pe linie de pază”.

DNA Iași a cerut și decizia 2.902/2018 a rectorului Dan Cașcaval, conform adresei, în care se menționează că actele solicitate sunt pentru soluționarea dosarului penal 174/12/P/2022.

Acum două săptămâni, pe 6 septembrie, după ce procurorii DNA ar fi ridicat mai multe documente de la instituția de învățământ superior, PSD Iași a confirmat că Rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Dan Caşcaval, s-a înscris în PSD şi s-a înscris în competiţia internă pentru a fi desemnat candidat la alegerile parlamentare, la Senat.

Conform surselor noastre, conducerea universității este acuzată că ar fi plătit sumele pentru orele suplimentare ale angajaților de la pază până la un punct, asigurând sumele din banii obținuți pe spațiile pe care le închiria. Numai că, atunci când Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a trebuit să plătească mai multe corecții financiare după ce nu a gestionat conform proiecte cu finanțare europeană, a oprit această plată, arată sursele Edupedu.ro, menționează și 7iasi.ro.

Declarațiile integrale ale rectorului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Dan Cașcaval:

„Reporter: De ce au descins procurorii DNA la Universitatea Tehnică pe care o conduceți?

Dan Cașcaval: Acum nu știu ce se înțelege prin descinderi, faptul că ți s-a cerut printr-o adresă să dai niște documente, asta nu e descindere.

Reporter: Nu au fost și echipaje DNA la Universitate?

Dan Cașcaval: Nu au fost. Haideți să vă spun exact care este situația și sper că sunteți în continuare obiectiv.

Reporter: De aceea am și sunat, pentru lămuriri.

Dan Cașcaval: Avem acest proces de vreo 4-5 ani. Eu nu m-am implicat în el pentru că e vorba de o chestiune de salarizare și au fost evident direcțiile de la noi, direcția de resurse umane, prorectoratul cu managementul resurselor. Era o chestiune simplă, am considerat-o și la început simplă. Cei care consideră că nu au fost salarizați așa cum ar dori – repet, e de prin 2018 începută treaba asta – au făcut [sesizări] la toate, la toate instituțiile statului, absolut toate. Și am avut control de la minister, control de la ITM [Inspectoratul Teritorial de Muncă], control de la Poliția Economică, ce Dumnezeu mai era, de la Curtea de Conturi, toate au ne-au dat dreptate.

Eu când am văzut situația și că totuși sunt angajații noștri și că sunt nemulțumiți, am discutat cu ei personal, cu reprezentantul lor, m-am implicat direct și am zis: «Domnule, haideți veniți să discutăm». Am discutat și am spus «uite, domnule, fă o hârtie, dă-mi pe o hârtie, într-o adresă oficială, toate solicitările. Și eu personal discut la Direcția de resurse umane, vedem ce face». Ei ce au făcut? Nu au așteptat răspunsul meu. Au trimis acea adresă și mie, și la DNA, și la Procuratură, și la Poliție, peste tot. Adică a fost chiar și lipsă de colegialitate, n-au așteptat răspunsul meu să vadă dacă e da sau ba. Ei au dat instantaneu peste tot. Bun, dosarul acesta e din 2022.

Deci nu se pune problema de descindere. Pur și simplu, acum o lună, DNA-ul ne-a solicitat niște documente. Deci este vorba de solicitare de documente, prin adresă, prin poștă, dacă doriți să-i spunem așa, care ne-a venit și noi am răspuns la documente. Acum ce s-a întâmplat? Tot așa, dumneavoastră nu știu cum o să prezentați problema asta, o știți dumneavoastră mai bine. Faptul că eu am declarat că voi candida la Senat a apărut asta într-o anumită parte a presei ieșene. Că DNA, că descinderi. Nicio descindere n-a fost la noi. Mi-au cerut niște hârtii, hârtii normale privind pontajele, privind… deci fără să fie nimeni și oricum nu sunt eu vizat în dosarul ăsta, dar fără să fie nimeni acuzat de ceva. Mi s-au cerut, «domnule, dați-ne lămuri despre asta, asta, asta».

Reporter: Și atunci în dosarul acela cine este vizat? Dacă spuneți că dumneavoastră nu sunteți?

Dan Cașcaval: Dar, cum să spun, eu nu am… Vă dați seama că în hârtiile care ne-au venit n-au fost pronunțate, pentru că nimeni nu este acuzat. Se cer niște lămuriri. Nu că e acuzat prorectorul cutare sau șeful de la… sau directorul de resurse umane.

În adresă, nu… mi s-a cerut adresa respectivă: «dați-ne, vă rog, pentru dosarul numărul cutare, următoarele chestiuni». Punct.

Asta a fost tot și asta a fost acum o lună, deci în timpul verii, în august, toate acestea au ieșit în presă din momentul în care eu am decis să candidez pe o anumită listă. Deci asta e o chestiune care… și nu e vorba de descinderi. Repet, nu a fost nimeni la noi, personal, din nicio zonă să ne ceară, dar speța este veche. Au fost, repet, au fost Curtea de Conturi, a fost Ministerul, a fost Poliția Economică, a fost ITM-ul și toate lucrurile astea au fost de ani de zile și nu li s-a dat dreptate. Ori ei continuă și continuă și continuă, asta este.

Reporter: Aceste instituții care au fost acolo ce v-au spus, ce au descoperit, ce au constatat?

Dan Cașcaval: Deci instituțiile care au fost aici evident că… V-am spus, efectiv nu era de resortul meu direct și aș fi știut mai puțin decât știu de la cei de la resurse umane… sunt rector, nu sunt nici, cum să spun, în administrație, la resurse umane, să știu exact în detaliu totul. Au fost și au discutat cu ei, au discutat cu prorectorul de resort și nu am primit din partea lor de nimic, cum că noi am fi greșit cu ceva, deci nu am trebuit să dăm din urmă ceva, vreun spor sau ceva.

Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași / Foto: TUIASI

Oricum, ceea ce apare într-o anumită parte a presei, cum că nu am dat fiindcă n-am avut venituri suplimentare să dăm… Păi da, sporurile nu se dau din venituri suplimentare, se dau din finanțarea de bază, că e salariu, nu este altceva. Deci noi avem finanțare de bază și avem sold, adică noi avem bani de unde să fi dat, dacă era de dat. Deci faptul că noi n-avem bani și că n-am dat și n-am avut bani, eu… știți și dumneavoastră foarte bine că salariile se plătesc din finanțare de bază, nu din venituri proprii.

Dacă vrei salarii diferențiate sau suplimentare la salariu, dar salarii de bază, cu tot ce înseamnă sporul, plătești din finanțare de bază sau se pot plăti din finanțare de bază. Deci noi n-am fi avut niciun motiv de lipsă de bani ca să le dăm și am argumentat, fiindcă noi suntem una dintre universitățile cu sold.

Reporter: De ce de la un punct încolo nu s-a mai acordat ce au cerut angajații?

Dan Cașcaval: Problema este că nu s-a mai dat pentru că n-au avut dreptul. Deci, din ceea ce am înțeles eu, dar oricum lucrul acesta eu pot să vă spun orice, orice v-aș spune că are dreptate oricum organele competente vor decide cine are dreptate. Adică ce spun eu acum că avem dreptate sau nu, tot ei vor decide, că e firesc să analizeze.

A fost o situație în care nu am crezut că o să ajung aici și am încercat să o temperez, dar vedeți, trebuie să găsești bunăvoință și din partea cealaltă, adică atunci când m-am implicat, repet – am avut discuții cu ei, nu s-a așteptat răspunsul meu, s-au dus la toate organele și atunci n-au avut ce să mai continuăm discuția dacă n-au avut măcar răbdarea să asculte, să aștepte răspunsul meu.

Deci noi am plecat de la ideea, din ce mi-au relatat ce de la resurse umane, că sporurile, așa cum este legea, se acordă la salariul de bază. Ori ei doreau la venit sau la salariul curent, ori venitul sau salariul curent include și alte sporuri și erau ca și cum ai da spor la spor.

Dar repet, deci asta este foarte important și chiar vă rog să țineți cont de acest lucru: nu e descindere, doar o solicitare de documente. Deci descindere e folosită de o anumită parte [a presei] și s-a întâmplat această solicitare acum o lună și probabil că n-ar fi interesat pe nimeni dacă nu candida.

Reporter: Veți candida pe vreo listă?

Dan Cașcaval: Da, voi candida, la Senat, pe locul întâi la PSD.

Reporter: Am văzut într-un document apărut în presa locală legat de ce v-a cerut DNA, se menționa și o decizie a dumneavoastră din decembrie 2018.

Dan Cașcaval: Da, acum să vă spun un lucru – documentul ca atare, ca denumire generică – este decizia rectorului. Asta nu înseamnă în primul rând că pe decizia aceea semnează numai rectorul sau că a semnat-o rectorul. Decizia aceea are așa: semnătura de la resurse umane, semnătura de la oficiul juridic, deci toate semnăturile aferente. Deci, evident și dumneavoastră să fiți în poziția mea: când oficiul juridic semnează, direcția de resurse umane, directorul semnează, mai pui la îndoială ceva? Că atunci n-ai putea lucra cu ei și n-ai avea încredere nimic.

Și, în plus, documentul acela n-a fost semnat de mine, n-a fost semnat legal de mine, pentru că sunt prorectori, rectorii au și niște delegații, că nu poți să semnezi toate documentele care circulă prin universitate, că sunt unele de importanță, să spunem, mai mare, care țin de reprezentativitatea universității în care rectorul e implicat direct și altele care țin de funcționarea permanentă a universității pe care nu trebuie să le semnezi neapărat. Acel document este decizia rectorului, dar are în spate o groază de semnături și nici nu este semnătura mea, dar asta nu înseamnă că vreau să mă exonerez…. Documentul are în spate o bază.

Reporter: Ce conținea acel document, mai exact despre ce era?

Dan Cașcaval: Despre cum s-a făcut pontajul și salarizarea. E din 2018, nici eu nu mai știam despre ce e vorba. Vă dați seama că de atunci… am zis «hai să văd și eu despre ce e vorba», despre cum se face – este din regulament, fragmente cum se face pontajul, cum se acordă sporul ș.a.m.d. Deci o chestiune din procedură, din regulament.

Reporter: Solicitarea acestor angajați de la pază, care au făcut plângerea către DNA când a apărut? Când a fost momentul de ruptură?

Dan Cașcaval: Momentul de ruptură cred că a fost, cred că a fost și sper să nu greșesc, prin 2018, în momentul când s-a schimbat legea salarizării și când s-a discutat de sporuri și când s-a spus că sporul se acordă la salariul de bază din 2018, dacă nu mă înșel. Și cei de la resurse umane au aplicat strict ceea ce scrie în lege. Ei s-au uitat la instituțiile din jur și au văzut că unii aplică așa, unii aplică la venituri. Evident că resursele umane de la noi fiind întrebate de celelalte instituții de control care au venit, ce ați aplicat, le-au arătat fragmentul din lege și totul a fost în regulă.

Deci cam de prin 2018-2019. Ceea ce trebuie să mai știți este că majoritatea acestor angajați sunt pensionari, în sensul că au lucrat în diferite alte servicii care le-a permis ieșirea la pensie destul de tineri și apoi evident că, conform legii, legal s-au angajat pe post de paznic la noi. Faptul că ei mai au o pensie nu înseamnă că noi nu trebuie să le acordăm toate drepturile salariale. Ferească Dumnezeu! Dar să zicem că sunt oameni care au experiența măcar a citirii reclamațiilor, dacă nu a întocmirii lor.

Reporter: Angajații reclamă acolo pontarea cu 8 ore de muncă.

Dan Cașcaval: Știți care chestiunea? Ei au tot adaptat reclamațiile astea, deci ei au pornit de la o reclamație, apoi au văzut că organele de control n-au dat dreptate, au adaptat-o și au modificat, au modificat-o și au modificat-o. Dacă nu merge cu sporul, încercăm cu pontaj. Dacă nu merge cu pontajul, încercăm cu altceva. Deci la ei a fost o adaptare în funcție de rezultatul controalelor care s-au efectuat la noi și a răspunsurilor.

Ceea ce vreau să vă spun este am discutat cu ei personal, deci după 4 ani în care efectiv am considerat că noi se poate rezolva cumva, am văzut că nu se rezolvă personal. Am discutat cu reprezentantul lor, l-am rugat, «scrie-mi, omule, uite aici, asta, asta, asta, asta clar și aștept hârtia ta». Eu discut, mă duc personal la resurse umane, eu discut cu prorectorul de resort și să vedem de ce ți-au dat răspunsurile astea și care sunt argumentele lor.

E exact așa cum v-am spus, mi-au trimis-o mie [sesizarea] și simultan la alte instituții abilitate, că n-au așteptat răspunsul meu. Practic dacă am dreptate, dacă le convine, nu le convine, le-au trimis peste tot și în timp ce noi lucram la răspuns, ne-a apărut control de acolo tot și am zis: «băi, dacă tot trebuie să răspundem, răspundem instituțiilor care ne solicită». Adică a fost și un pic de grabă să nu spun… nu, nu-mi dau seama ce au fost.

Reporter: Cea mai recentă acuzație a lor este că au fost trecuți pe 8 ore de normă, de 8h/zi. Așa a fost, au fost trecuți pe 8 ore pentru a nu primi sporurile?

Dan Cașcaval: Asta nu pot să vă spun cum a fost, pentru că tot ceea ce… deci repet, oricât aș spune eu că am dreptate sau că ei n-au dreptate, evident că organele abilitate o să stabilească lucrul ăsta, dar noi l-am dat celor de la toate documentele. Deci toate documentele, efectiv deci tot ce a fost, pontajul, tot și dumnealor o să stabilească. Că eu degeaba vă spun că am sau am dreptate, că toată lumea pe care sunați probabil spune «da, domnule, eu am dreptate, o să vedem». Cei care au fost până acum în control la noi nu ne-au găsit vinovați.

Chiar nu mai știu exact speța, dar unul dintre ei, într-o speță asociată acestor activități, a pierdut. Deci noi am câștigat în judecată, adică dacă spunem că instituțiile statului vin, controlează, pleacă, totuși în instanță, să zicem că lucrurile sunt un pic mai așezate și au pierdut și acolo. (…) Asta acum vreo 2 ani, cred că acum vreo 2 ani. Vă dați seama că nu mă gândesc numai la asta. Sunt foarte multe probleme într-o universitate și eu întotdeauna… de asta poate am greșit, că primii 3 ani nu m-am implicat direct sau 4 ani, că am zis «domnule, este o problemă secundară, se vor găsi soluții», adică sunt mult mai multe.

Un rector nu trebuie să vadă exact situația asta, care e conform legii, este aplicarea unei legi. Eu nu trebuie să verific la resurse umane aplicarea unor legi, pentru că cei de acolo sunt profesioniști sau așa ar trebui să fie și să știe despre ce e vorba legea, nu să-i învăț eu. De asta zic că nu țin minte exact datele de care sunt, pentru că mai sunt și altele și cred că acum 2 ani au fost.

Reporter: Din informațiile noastre, au existat câteva demisii la compartimentul de resurse umane de la universitate, la finalul lunii trecute. Ați înregistrat vreo demisie?

Dan Cașcaval: Am schimbat eu, dar nu din cauza asta, din mai multe motive interne ale noastre.

Reporter: De ce?

Dan Cașcaval: Sunt chestii de bucătărie internă care nu au legătură cu portarii. Deci la resurse umane mie nu mi-a plăcut, dar nu din cauza procesului pe care îl avem cu paznicii. Să zicem că n-a funcționat întotdeauna în parametri așteptați de toată universitatea. Nu au existat demisii, a fost o încetare a contractului de muncă cu acordul părților, a directorului de resurse umane, pentru că și-a găsit un alt loc de muncă pe care și-l dorea de mult, dar eu nu am dorit ca să mai numesc un interimar din interiorul direcției de resurse umane, deci din interior, pentru că sincer să fiu am fost nemulțumit în general de activitatea lor, dar nu – demisii nu.

Reporter: Câte astfel de persoane pentru care a fost încetat contractul de muncă sunt?

Dan Cașcaval: Doar la directorul de resurse umane a fost, la care, repet, a fost încetarea a contractului de muncă cu acordul părților, pentru că și-a găsit un alt loc de muncă de mult ori a să plece în altă parte.

N-am avut demisii. Cum să vă spun, să nu credeți că dumneavoastră… în presă e senzația că acest proces este extraordinar sau este o activitate, cum să vă spun, apăsătoare. Nu. Este o chestiune curentă. Sunt multe procese într-o universitate. Nu este cel mai cel, este o activitate curentă, eu o consider normală. Omul își cere dreptul, dar nu e ceva care să ne apese, să ne bage în corzi, să urmeze demisii. Instanța își va face datoria. Evident, va spune cine e de vină. Dacă trebuie să plătim din urmă, plătim din urmă, nu e problemă. Adică nu este ceva care, cum să vă spun, să ne strice toată organizarea și să înceapă lumea să-și dea demisii – nu sunt, nu sunt motive, dacă a fost o eroare, este o eroare, se va corecta.

Nu o consider o problemă, pentru că e o chestiune care probabil se întâmplă multe instituții, nu neapărat ale statului, poate și private. Omul crede că are dreptul la un salariu, să spunem, mai mare, mai mic sau un salariu cuvenit. Și atunci e normal că atacă toate căile în care să obțină acei bani. Și o chestiune firească, nu, absolut. Nu cred că suntem singura instituție din țară dată în judecată sau, mă rog, trimisă sau căreia i se trimit diferite organe de control pentru niște drepturi salariale. Nu, nu cred că suntem singurii.

Deci nu este o problemă extraordinar ieșită din comun. Bun, dar evident că dreptatea o vor face cei care controlează, în cazul nostru acum DNA-ul și atunci ne va spune ce trebuie făcut clar, adică nu… deci orice vă spun acum pot să spun că «am», «n-am dreptate», cum spun toți. Dar o să vedem ce spune DNA, avem de unde să dăm din urmă, deci nu s-a pus problema nicio clipă că noi nu am dat fiindcă n-am avea fonduri, repet, salariile se plătesc din finanțarea de bază, iar noi ca universitate suntem una care dispune de sold. Adică avem unde, dar e chestiunea de legalitate cum o privim noi, cum o primesc ei. La noi direcția de resurse umane a primit că nu este legal să plătim aceste sporuri.

Iar eu nu pot să fac altceva. Adică eu nu am abilitarea, chiar dacă sunt rector, să fac ceva împotriva celor de la resurse umane. Dacă ei îmi dau scris, semnat împreună cu Oficiul Juridic, că nu se plătește, eu n-am nicio calitate, nicio expertiză în sensul acesta.

Reporter: Aceste sporuri pentru angajați au fost plătite până la un punct în care, din cauza unei gestionări neconforme la unele proiecte cu finanțări europeană, s-a oprit această plată pentru a face niște corecții financiare?

Dan Cașcaval: Eu n-am fost implicat în absolut nimic în ceea ce înseamnă salarizarea lor. Dovadă că nu pot să vă spun mai multe acum, în dosar numele meu nu apare decât ca conducător al acestei universități, nici măcar nu sunt, vizat. Pentru că nu sunt eu cel care stabilește finanțarea din proiectele – da, sunt rectorul universității da, vă dați seama, sunt foarte multe proiecte, iar ceea ce spuneți dumneavoastră cu proiecte europene, eu nu văd în ce măsură ar putea să vizeze serviciul de pază?

Reporter: Era vorba de niște finanțări pe acele proiecte europene pentru care a trebuit să…

Dan Cașcaval: Știu ce spuneți dumneavoastră, da. Noi avem niște venituri proprii din care realizăm când este nevoie, împrumuturi pe diferite proiecte. De fapt, fiecare universitate procedează așa până vin rambursările trebuie să realizez un împrumut, dar ei spun că acele sporuri se dau din aceste venituri și fiindcă noi am făcut împrumuturi la diferite proiecte europene, n-am mai avut bani pentru spor, dar nu este adevărat.

Repet, salariul se plătește din finanțarea de bază, sunt niște forțări pe care ei știu să le facă. Nu poate să se spună că din cauză că n-am avut bani, nu le-am plătit. La nivelul universității, al direcției de resurse umane a Oficiului Juridic a Prorectoratului de resurse s-a considerat că este ilegal să le plătească”.


14 comments
  1. cine a redactat articolul, e un mare analfabet.
    înainte de toate, recitește de 3 ori înainte sa îl publici, efectiv fraze fara legături între ele, sentințe din propoziție fara legături între ele, cuvinte scrise cu autocorect, etc.

  2. Asteptam cu interes, raportul de constatare ce va fi intocmit de DNA.
    Curios sa vedem valoarea prejudiciului, dar mai ales care a fost destinatia lor

  3. Sa caute DNA ul și sporurile pentru auxiliar. Este singura instituție din tara care nu acorda sporuri angajaților. Se aloca o suma fixa și se repartizează preferențial. Nimic nu se respectă în Universitatea aceasta și nimeni nu răspunde penal.

  4. La Universitatea tehnică Gheorghe Asachi din Iași nu se respectă nici o lege! Totul se cuvine doar celor cu ,,doctorate ” . Paza, femeile de serviciu instalatori electricieni și alți muncitori nu au dreptul la nimic salarii foarte mici in comparație cu alte universități din Iași și din țară!!!

  5. Situația este destul de clară!!! Nu trebuie să ai doctorate! Oamenii ăștia lucrează 12 cu 24 / 12 cu 48 prin urmare lucrează sâmbătă duminică sărbători legale și ore de noapte! Conducerea UTI spune că sporul de 25 la sută pentru orele de noapte se calculează la un salariu de bază din 2016 ! I-ar sâmbete duminici și sărbători legale sunt incluse în programul normal de lucru datorita specificului muncii adică nici nu îți dă liber dar nici nu te plătește! Ești un fel de sclav! După ce legi se conduce universitatea??? M-ai există un salariu diferențiat care se dă în universitate! Ce credeți paza femeile de serviciu instalatori și alți angajați fără,,, doctorate ” nu m-ai beneficiază de ce-i câțiva zeci de lei care se dădeau! Nu m-ai vrea doamna prorector Login să de-a! Parcă cineva din conducerea universității aduce bani de acasă! Pentru ce-i cu ,,doctorate ” se dau salariile diferențiate și sporuri fără număr ceea ce se poate vedea și pe site-ul universității!! Despre instituțiile de control gen ITM știe toată lumea că ce-i de la ITM au avut contracte cu universitatea pentru a preda și a fi plătiți la plata cu ora !!! O formă de mită mascată!!!! Dacă este vreun contabil corect care vrea să facă un calcul simplu o poate face! Scrie pe o hârtie un pontaje 12 cu 24 / 12 cu 48 vede câte sâmbete duminici și ore de noapte lucrează un angajat de la paza calculează la un salariu de 2800 de lei net și îți iese cât ar trebui să i se plătească orele de noapte sâmbete duminici și eventualele sărbători legale!!!

    1. Stii care e Paradoxul ?
      Eu lucrez la aceasta institutie, unde femeile de serviciu, care lucreaza de luni pina vineri de la 6 la 14, cu sambata si duminica liber, sarbatori legale libere, IAU SALARIU mai mare decat un paznic, care lucreza in flux continuu. Paznicul lucreaza si sambata / duminica, sarbatori legale.
      Daca facem o comparatie intre UMF si TUIASI…. diferenta de salariu e de aproximativ 1.500 lei net

      1. Dupa transparenta salariala publicata pe siteurile celor 2 institutii diferenta salariala este data de salariul diferentiat care se acorda dupa criterii interne. Salariul de incadrare este identic pentru pentru aceiasi functie in sistemul bugetar. Diferenta o fac sporurile si alte beneficii acordate la nivel intern fiecare dupa venitul propriu. Oriunde in lume universitățile de medicina sunt financiar peste alte discipline.

        1. Eu știu Legea e aceiași pentru toate universitățile…
          Universitatea tehnica e singura universitate care ate sistem propriu de valori și remunerare.
          1. sporul de noapte are o valoare de 8%.
          2. sporurile nu se acorda
          3. Șalariu diferențiat are niște valori fixe care încep cu 50 lei… legea spune clar ca sporul are valoare procentuala.
          4. nu se acorda zilele de concediu care au fost trecute în contractul colectiv de munca.
          5. referitor la sporuri care spui ca se acorda după bufetul intern al universitatii.. universitatea are buget , subvenții și venituri proprii. Dar salariile și sporurile se plătesc de la bugetul de stat.
          Deci Nu ar trebui să existe diferențe salariale între instituții

  6. ‘’Legea spune că aceste sporuri se acordă la salariul de bază,
    Care e salariu de baza? Nu este salariul de incadrare?
    Eu am un singur salariu, cel de incadrare, adica cel care apare in contractul de munca, nu acesta e salariul meu ?
    De ce nu se calculeaza corect?

  7. Va rog cei de la dna sa mergeti la universitatea alexandru ioan cuza din iasi, cum unii nu vin la munca si iau banii degeaba.

    1. credeti ca e singura universitate unde se practica asta?
      cred ca in fiecare universitate exista cel.putin un caz..
      si sa nu aducem in diacutie amantele si nepoatele a caror sarcina este “sa nu faca nimic”

  8. Din text pare incetarea contractului cu acordul partilor nu demisie a directorului de personal.
    O fost descindere? Ridicare de documente? asta tot descindere este ca vin mascatii sa le ia.
    Sau sa cerut sa se trimita documente la dna? Asta e cam putin diferit de descindere sau ridicare. Dosar din 2022 descindere in 2024? nu inteleg ce a fost unul zice una, altul zice alta. dNA ce zice ca a fost?

    1. Intradevar pare incetarea contractului…
      Dar in ianuarie- februarie afli ca esti inculpata in dosar… mai astepti sa apari in fata procurorului?

  9. Se cunoaste situatia… aktfel nu isi dadea directoarea demisia… ca era locul caldut.
    Paznicii nu au reclamat decat incadrarea pe o functie incorecta de muncitor necalificati… si plata sporurilor, aceste aspecte se regasesc in grafice de prezenta si de pontaje.. Paznicii erau pontati la 8 ore de luni pina vineri pentru a nu se plati ore suplimentare si a nu se plati orele lucrate sambata si duminica inclusiv sarbatori legale si acest lucru se poate vedea in arhiva de documente.. din anii 2015-2016-2017-2018.

    Cum se explica ca un agent de securitate / paznic angajat la oricare alta universitate castiga f mult in comparatie cu cei de la Universitatea Tehnica.
    Ne inchipuim ca cei care au reusit reduceri de cheltuieli, au avut ceva tratament financiar compensatoriu pentru eforturile depuse.
    Totusi sa nu uitam ca acele 200 de locuri de munca sunt bugetate anual…. ce se intampla cu restul de bani se intorc la Trezoreria statului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primele de carieră didactică și cele de carieră profesională vor putea fi folosite până în luna octombrie 2024 inclusiv, pentru angajații care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de OUG. Documentul se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

Profesorii și angajații din Învățământ vor putea să folosească primele de carieră didactică și pe cele de carieră profesională până în luna octombrie 2024 inclusiv, potrivit unui proiect de OUG,…
Vezi articolul

Apel pentru adoptarea legii privind protecţia cadrului didactic, făcut public de FSLI, după cazurile recente de violențe ale elevilor: Este alarmant cum spaţiul şcolii devine atât de uşor un spaţiu al fricii / Lipseşte coerenţa unei strategii clare de intervenţie / Dacă vom submina tot timpul autoritatea cadrului didactic, școala nu va mai fi un spațiu al respectului reciproc

Sistemul de educaţie din România îşi arată din nou vulnerabilitatea în faţa cazurilor de violenţă şi abuz, scrie Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ într-un comunicat de presă. Organizația sindicală atrage…
Vezi articolul