Consiliul Național al Elevilor a anunțat, vineri, că susține măsuri „care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli”. Organizația reprezentativă a elevilor apreciază că sistemele de supraveghere care vor fi instalate în toate școlile, conform unei propuneri a Ministerului Educației ce a stârnit obiecții în rândul specialiștilor în protecția vieții private și a datelor personale, „sunt un instrument valoros“. Dar, potrivit CNE, aplicarea măsurii trebuie să se facă „transparent”, iar o serie de aspecte trebuie „reglementate corespunzător”.
Această reglementare, potrivit CNE, trebuie să vizeze chestiuni precum informarea profesorilor și părinților cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor și procedurile de acces.
CNE apreciază că aceste camere „sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă. Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme.”
Poziția CNE vine la câteva zile după ce Ministerul Educației a prezentat, ca parte a unui proiect de ordonanță, inițiativa ca propunerile ca în sălile de clasă să fie folosite camere audio-video fără acordul părinților și al profesorilor, ca măsură de protecție și de prevenție a actelor de violență. În proiectul de ordonanță se precizează că școlile sunt cele care își asumă răspunderea cu privire la aplicarea reglementărilor europene în domeniu – detalii aici și aici.
Inițiativa a fost, între altele:
- Criticată de un expert în protejarea vieții private și a datelor personale
- Apreciată de reprezentanții părinților drept „bună”, dar cu condiția formulării unor proceduri unitare la nivel național
- Primită cu precauție de către un psiholog
Comunicatul CNE, integral:
„Anunțul recent al Ministrului Educației, Ligia Deca, privind o posibilă schimbare a cadrului legislativ în legătură cu introducerea camerelor de supraveghere în școli fără acordul obligatoriu al profesorilor, părinților și elevilor de peste 18 ani a stârnit un val de reacții din partea actorilor implicați în procesul educațional.
Școlile sunt menite să fie spații dedicate învățării, unde elevii pot să se dezvolte într-un mediu sigur și propice. Din păcate, realitatea din unele unități de învățământ este umbrită de incidente de bullying, hărțuire și alte forme de violență, dar și vandalism (elevii pot fi intimidați sau agresați fizic de colegi, iar bunurile școlare și obiectele personale pot fi deteriorate). Aceste aspecte creează un mediu nesigur și contrar principiilor după care sistemele de învățământ se ghidează. De aceea, Consiliul Național al Elevilor susține implementarea unor măsuri care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli. Camerele de supraveghere sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă.
Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme. Măsurile de securitate pot varia, un exemplu fiind controlul accesului, limitat la personalul autorizat, cu o justificare clară și documentată pentru deschiderea unei anchete- considerăm că aceasta este una dintre metodele corecte de accesare a înregistrărilor. Cu siguranță ne dorim ca organele abilitate să poată realiza o imagine clară și de ansamblu a situațiilor de risc la care anumite persoane din incinta școlii au fost expuse.
Cu toate acestea, subliniem și importanța transparenței. Elevii, profesorii și părinții trebuie să fie informați clar cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor și procedurile de acces. Toate aceste aspecte trebuie să fie reglementate corespunzător!”