Supravegherea audio-video în toate școlile – Consiliul Național al Elevilor susține inițiativa Ministerului, dar cere reglementări privind amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării și proceduri de acces

1.707 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Consiliul Național al Elevilor a anunțat, vineri, că susține măsuri „care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli”. Organizația reprezentativă a elevilor apreciază că sistemele de supraveghere care vor fi instalate în toate școlile, conform unei propuneri a Ministerului Educației ce a stârnit obiecții în rândul specialiștilor în protecția vieții private și a datelor personale, „sunt un instrument valoros“. Dar, potrivit CNE, aplicarea măsurii trebuie să se facă „transparent”, iar o serie de aspecte trebuie „reglementate corespunzător”.

Această reglementare, potrivit CNE, trebuie să vizeze chestiuni precum informarea profesorilor și părinților cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor și procedurile de acces.

CNE apreciază că aceste camere „sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă. Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme.”

Poziția CNE vine la câteva zile după ce Ministerul Educației a prezentat, ca parte a unui proiect de ordonanță, inițiativa ca propunerile ca în sălile de clasă să fie folosite camere audio-video fără acordul părinților și al profesorilor, ca măsură de protecție și de prevenție a actelor de violență. În proiectul de ordonanță se precizează că școlile sunt cele care își asumă răspunderea cu privire la aplicarea reglementărilor europene în domeniu – detalii aici și aici.

Inițiativa a fost, între altele:

Comunicatul CNE, integral:

„Anunțul recent al Ministrului Educației, Ligia Deca, privind o posibilă schimbare a cadrului legislativ în legătură cu introducerea camerelor de supraveghere în școli fără acordul obligatoriu al profesorilor, părinților și elevilor de peste 18 ani a stârnit un val de reacții din partea actorilor implicați în procesul educațional.

Școlile sunt menite să fie spații dedicate învățării, unde elevii pot să se dezvolte într-un mediu sigur și propice. Din păcate, realitatea din unele unități de învățământ este umbrită de incidente de bullying, hărțuire și alte forme de violență, dar și vandalism (elevii pot fi intimidați sau agresați fizic de colegi, iar bunurile școlare și obiectele personale pot fi deteriorate). Aceste aspecte creează un mediu nesigur și contrar principiilor după care sistemele de învățământ se ghidează. De aceea, Consiliul Național al Elevilor susține implementarea unor măsuri care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli.  Camerele de supraveghere sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă.

Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme. Măsurile de securitate pot varia, un exemplu fiind controlul accesului, limitat la personalul autorizat, cu o justificare clară și documentată pentru deschiderea unei anchete- considerăm că aceasta este una dintre metodele corecte de accesare a înregistrărilor. Cu siguranță ne dorim ca organele abilitate să poată realiza o imagine clară și de ansamblu a situațiilor de risc la care anumite persoane din incinta școlii au fost expuse.

Cu toate acestea, subliniem și  importanța transparenței. Elevii, profesorii și părinții trebuie să fie informați clar cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor și procedurile de acces. Toate aceste aspecte trebuie să fie reglementate corespunzător!”

Citește șI:
Camere de supraveghere în toate școlile: inițiativa „este bună”, dar fără o procedură unitară „va rămâne doar un articol din lege”, pe care directorii „vor avea temeri să-l implementeze” – Iulian Cristache, președintele Federației părinților / Noi discuții cu ministrul Educației, săptămâna viitoare
Psihologul Ioana Podină, despre introducerea camerelor audio-video în școli: Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare. Există și riscul ca unele persoane care vor să fie în centrul atenției să se comporte paradoxal
Să introduci camere de supraveghere în toate școlile fără consultarea profesorilor, părinților și elevilor „este, pur și simplu, o inepție” – directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, despre schimbările propuse de ministra Ligia Deca

4 comments
  1. Există și în prezent înregistrări care dovedesc acte de bullying. Și există degeaba.

    NU EXISTĂ SANCȚIUNI pe măsura lor. Tot CNE nu dorește ca elevii să fie sancționați indiferent ce fac (propuneau acum câteva săptămâni ca elevul să rămână în școală INDIFERENT ce face – agresiuni, viol, bullying, cyber-bullying, NIMIC nu era exceptat).

    Așa că nu vă mai dați după perdea, scopul declarat este prevenirea (sau dovedirea) actelor de bullying, scopul real este asigurarea unei ”arme” împotriva profesorilor care deranjează (Pe cine? Pe cine deține controlul sistemului de supraveghere la un moment dat – sau pe cei cu ”intrare” la persoana în cauză. Pentru ce? Pentru orice dorește respectivul).

  2. O sa preiau o bucata dintr-o fraza a unui alt articol, “sa introduci camere de supraveghere in toate scolile”, fara consultarea tuturor celor implicati, “este, pur si simplu, o ineptie”!!!
    Pentru ce?! Doar pentru ca unele scoli nu sunt capabile sa gestioneze problemele care pot sa apara din cauza unor elevi ai caror parinti nu sunt (la randul lor) capabili sa-i educe?!

  3. Normal.

    Se repetă scenariul de la adoptarea legii educației.

    CNE și Cristache cu ,,Asociația Părinților” au devenit un apendice, un grup obedient de susținători ai lui Deca si ai politrucilor din Minister.

    Și dacă s-ar propune inlocuirea tuturor profesorilor cu tutoriale de pe internet ar susține cu același entuziasm.
    De fapt cred că ar susține orice vine de la Minister, fără discernământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
PostBrexit

Ministerul Educației le recomandă cetățenilor britanici din România să intre în procedura de recunoaștere a studiilor. De la 1 ianuarie 2021, recunoașterea academică și profesională nu va mai funcționa ca în cazul statelor UE

Ministerul român al Educației le recomandă “cetățenilor britanici și membrilor acestora de familie să aplice pentru recunoașterea studiilor”, pentru a beneficia de avantajele perioadei de tranziție. De la 1 ianuarie 2021,…
Vezi articolul