“De ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat, miercuri, pentru Edupedu.ro Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București. Acesta a explicat mesajul pe care dorește să-l transmită prin decizia anunțată marți că, la începutul anului universitar, va intra în grevă japoneză deoarece „e inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”, precum și prin participarea lui la manifestația desfășurată miercuri dimineață în fața Ministerului Educației, prin care aproximativ 20 de personalități au cerut demisia ministrului Cîmpeanu.
Cristian Preda a spus că mesajul său pentru colegii profesori și pentru studenți “e simplu: că trebuie să-și ridice vocea, să-și formuleze nemulțumirea, pe care o simt foarte mulți dintre membrii corpului profesoral și din școli, și din licee, și din universități”. El a comentat că “de ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”.
Potrivit decanului, “misiunea pedagogică intră in conflict cu această listă de onestitate pe care o afișează de la prim ministru la ministrul Educației, cei care ar trebui să decidă buget pentru lumea educației, standarde și așa mai departe. Suntem într-o situație mai rea decât am fost vreodată”.
Cristian Preda:
- “E inacceptabil ca în fruntea educației să fie cineva care explică, de pildă, că un curs universitar nu e o carte și dacă plagiezi un curs universitar nu se cheamă furt, se cheamă lucrare de seminar. Asta este o insultă la adresa bunului simț.”
El a precizat că intenția sa, prin reacțiile publice avute după publicarea investigației Pressone.ro referitoare la Sorin Cîmpeanu, nu a fost “să organizez mișcări de masă. Eu am reacționat cum cred că se cuvine într-o asemenea situație și exprimând o stare de nemulțumire foarte răspândită. Numai că oamenii se tem de directorii de școală, de inspectori, de rectori, de ministru. Și cineva trebuie să vadă aceste lucruri, pentru că sistemul nu poate funcționa dacă este măcinat de această nemulțumire. Lucrurile trebuie puse într-o anumită ordine. Nu se poate să construim ceva pe haos moral și pe aceste baze în care lipsa de onestitate a devenit regulă a vieții publice. E inacceptabil.”
Cristian Preda a spus că, în mediul universitar, “lumea a salutat acest gest” al grevei japoneze anunțate pentru începutul noului an. Fost europarlamentar (pentru PDL și PMP), ulterior, pentru scurtă vreme, membru PLUS, el spune că a “am primit semnale inclusiv din Partidul Național Liberal, oameni încântați că cineva are în sfârșit curajul să pună punctul pe i. Pentru că, în organizații, se tem de judecata comitetului central, ca să fiu puțin ironic. Sper ca tot mai multă lume să se trezească”.
1 comment
Da, situația este cea mai rea posibilă pentru că universitățile sunt pline de profesori universitari (unii având funcția de decani sau rectori) care au foarte puține citări la operă științifică (a se vedea decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București și rectorul SNSPA etc). Cu un asemenea nivel al operei științifice (al celor din vârf) nu putem emite pretenții de țară dezvoltată intelectual!
Cred că singura universitate care are un rector de anvergură internațională este UBB, unde Daniel David are 14K citări!