Sunetul chimiei: Vibrații moleculare transformate în muzică, într-un experiment liceal britanic la care a participat și un cercetător român

2.200 de vizualizări
Sursa: Pubs.acs.org/
Un grup de elevi de liceu din Marea Britanie au transformat vibrațiile moleculelor în muzică, prin experimente supervizate de chimiști de la Universitatea Bradford și cu participarea unui cercetător de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Alexandru Lupan. UBB anunță, într-un comunicat, că studiul este redat într-un articol publicat recent în Journal of Chemical Education.

Co-semnatarul român al studiului, Alexandru Lupan, este lector în cadrul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică a UBB.

Potrivit comunicatului universității clujene:

  • În cadrul studiului, elevii de liceu au măsurat vibrațiile moleculelor precum apa, cafeina, sau unele mai puțin comune precum acidul cinamic și 4-bromoanilina, pe care le-au sintetizat ei înșiși. Au folosit radiație infraroșie pentru a măsura aceste vibrații și un software de modelare moleculară pentru a le vizualiza.
  • Prin multiplicări matematice simple, elevii au convertit apoi lungimile de undă mici absorbite de către molecule din radiația infraroșie, în lungimi de undă mai mari, corespunzătoare undelor sonore. Aceasta le-a permis să reprezinte vibrațiile din molecule ca note muzicale.
  • Lucrând împreună, elevi de la clasele de muzică, alături de cei de la profilul chimie, au reușit apoi cu aceste date să compună o serie de piese muzicale care să “reprezinte” acele molecule.

UBB notează că profesorii și elevii speră ca astfel de explorări ale moleculelor într-o manieră multidisciplinară să ajute nu doar la dobândirea unor noi cunoștințe despre moleculele din jurul nostre, ci și la împletirea îndeaproape a artei cu știința pentru câți mai mulți oameni, autorii proiectului argumentând că acestea sunt două fețe indispensabile ale umanității.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Finanțare de 1,5 milioane de euro pentru cercetarea avatarurilor pe bază de inteligență artificială, câștigată de un proiect al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București

Universitatea din București anunță că a obținut o finanțare de 1,5 milioane de euro de la European Research Council / ERC HORIZON pentru cercetarea avatarurilor pe bază de inteligență artificială.…
Vezi articolul