Suma forfetară primită pentru cheltuielile de transport de elevii care fac naveta nu este exceptată de la calculul venitului minim garantat, ceea ce înseamnă că beneficiile sociale pe care le primesc familiile sărace sunt afectate de acești bani de transport, dar situația urmează să se schimbe prin modificarea legii. Așa reiese dintr-un răspuns transmis de Avocatul Poporului către Asociația Elevilor din Constanța (AEC), organizație care a intervenit pentru a schimba această situație.
Din mesajul transmis AEC de către Avocatul Poporului, document consultat de Edupedu.ro, reiese că un articol al actualei Legi a educației urmează să fie modificat pentru ca suma forfetară să nu fie luată în considerare în calculele pe baza cărora familiile primesc ajutor de încălzire sau alte beneficii sociale legale. Mai precis, în contextul unor apeluri ale Avocatului Poporului pe acest subiect, în parlament a fost introdus un amendament ce urmează să corecteze situația.
Despre ce schimbare legală este vorba?
În urma unei ordonanțe din noiembrie 2022, actuala Lege a educației s-a modificat așa încât să prevadă exceptarea sumei forfetare de la calculul veniturilor în vederea burselor de studiu și de ajutor social, astfel:
- Art. 84 (1^3) Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social.
În legătură cu această prevedere, AEC s-a adresat Avocatului Poporului, cerând sesizarea Curții Constituționale, în ideea că suma forfetară pentru cheltuielile de transport să nu fie luate în considerare în calculul veniturilor familiilor, făcut pentru sprijinirea familiilor sărace pentru a primi o serie de ajutoare sociale.
- În martie 2023 erau 165.714 beneficiari ai venitului minim garantat, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.
Potrivit răspunsului transmis de Avocatul Poporului la începutul acestei luni, consultat de Edupedu.ro, nu au fost identificate elemente de neconstituționalitate. În schimb, “au fost formulate adrese către comisiile de specialitate din Senat în vederea analizării oportunității susținerii unui amendament potrivit căruia suma forfetară să nu fie luată în considerare la calculul venitului mediu lunar pe membru de familie necesar pentru alocația pentru sprijinirea familiei/ajutorul de încălzire sau alte beneficii sociale legale.”
Răspunsul citează mesaje transmise de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației, de sprijin pentru modificarea propusă. Iar în parlament, în Comisia pentru egalitate de șanse, a fost admis un amendament legislativ prin care alineatul vizat să fie completat astfel:
- “Art. 84 (1^3) Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social, precum și pentru alte beneficii sociale.”
Observațiile de susținere a acestui amendament:
- “Din examinarea prevederilor art. 84 alin (3) din Legea nr. 1/2011 se observă că elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, sumă forfetară care nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social, fără ca soluția legislativă să nou introdusă să prevadă exceptarea sumei forfetare de la calculul venitului minim garantat și pentru ale beneficii sociale”.
Documentul transmis AEC de către Avocatul Poporului notează că Legea pentru care a fost introdus acest amendament, Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 159/2022, este înregistrată la Senat pentru dezbatere, Senatul fiind camera decizională.