Succesul extremei drepte se explică „prin falimentul proiectului România Educată” – istoricul austriac Oliver Jens Schmitt

1.526 de vizualizări
Foto: © Parlamentsdirektion / Thomas Topf
„Trebuie să explicăm succesul extremei drepte prin falimentul proiectului România Educată pentru că ceea ce lipsește în România este o educație politică și un minim de cunoștințe despre istoria țării”, apreciază istoricul austriac Oliver Jens Schmitt, academician și profesor care predă istorie sud-est europeană la Universitatea din Viena, pentru Euronews România.

El spune pentru sursa citată că „pentru primă dată, extrema dreaptă, care este deschis legionară sau neolegionară, a adunat aproape 40% din voturi. Asta e incredibil. Avem de a face cu o revoltă la adresa sistemului, pentru că a fost învinsă și moștenirea lui Klaus Iohannis, dar în general și sistemul politic integral”.

Potrivit acestuia, curentul pentru schimbare este prezent în rândul societății, dar în contextul disprețului manifestat de politicieni s-au făcut simțite elemente din trecut pre care mulți români nu le știu, în lipsa educației civice și istorice, precum legionarismul. Iar Schmitt face trimitere la acțiuni ale președintelui Academiei Române sau ale unor reprezentanți ai Bisericii, dar semnele răspândite „clar” și „vizibil” nu au fost luate in serios de elitele țării.

  • Schmitt apreciază că „este în bună parte și moștenirea epocii lui Klaus Iohannis”, președinte care „a avut două mandate cu, să spunem, promisiuni de reforme radicale și pur și simplu a trădat”.
Citește și:
EXCLUSIV Profesorul Oliver Jens Schmitt, președintele Secției de Istorie a Academiei Austriece de Științe: Putin vrea să recâștige toate fostele republici sovietice și să recapete controlul inclusiv asupra României. Ca și în 1940, România este amenințată de corupția multor politicieni, de slăbiciunea instituțiilor sale, de o propagandă pro-rusă / Cum pot fi identificați agenții de influență ai Rusiei în România

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subraportarea Covid-19 în România: Centrul britanic de modelare matematică a bolilor infecțioase estimează că doar 9-17% din totalul cazurilor simptomatice de coronavirus ar fi confirmate și raportate / Plus: Cifre la nivel global

În România ar fi confirmate și raportate între 8,9% și 17% dintre cazurile simptomatice de infecții cu noul coronavirus, potrivit unor estimări actualizate făcute de un grup de epidemiologi britanici.…
Vezi articolul

Logica și psihologia trebuie să fie studiate în liceu, spune, cu argumente, inteligența artificială / IA poate găsi motive și pentru renunțarea la cele două materii, dar insistă pe păstrarea lor pentru abilitățile critice și de comunicare și “înțelegerea mai profundă a comportamentului uman”

Ideea ca psihologia și logica să nu mai fie predate în liceu este una greșită, în opinia inteligenței artificiale. Aceasta e convinsă de necesitatea păstrării celor două materii, în așa…
Vezi articolul

Radu Vancu, despre proiectul de ordonanța de urgență pentru profesori: Este vorba de o escrocherie / Eu sper că profesorii nu vor renunța. Ar fi și culmea să renunțe acum, când sunt mințiți și sfidați cu atâta nerușinare, greva sper să continue

Scriitorul Radu Vancu a declarat la B1TV că, după analiza proiectului de ordonanță de urgență publicat în dezbatere, cu oferta pentru profesori a Executivului, acesta nu conține explicit solicitările sindicatelor…
Vezi articolul