„Trebuie să explicăm succesul extremei drepte prin falimentul proiectului România Educată pentru că ceea ce lipsește în România este o educație politică și un minim de cunoștințe despre istoria țării”, apreciază istoricul austriac Oliver Jens Schmitt, academician și profesor care predă istorie sud-est europeană la Universitatea din Viena, pentru Euronews România.
El spune pentru sursa citată că „pentru primă dată, extrema dreaptă, care este deschis legionară sau neolegionară, a adunat aproape 40% din voturi. Asta e incredibil. Avem de a face cu o revoltă la adresa sistemului, pentru că a fost învinsă și moștenirea lui Klaus Iohannis, dar în general și sistemul politic integral”.
Potrivit acestuia, curentul pentru schimbare este prezent în rândul societății, dar în contextul disprețului manifestat de politicieni s-au făcut simțite elemente din trecut pre care mulți români nu le știu, în lipsa educației civice și istorice, precum legionarismul. Iar Schmitt face trimitere la acțiuni ale președintelui Academiei Române sau ale unor reprezentanți ai Bisericii, dar semnele răspândite „clar” și „vizibil” nu au fost luate in serios de elitele țării.
- Schmitt apreciază că „este în bună parte și moștenirea epocii lui Klaus Iohannis”, președinte care „a avut două mandate cu, să spunem, promisiuni de reforme radicale și pur și simplu a trădat”.