Elevii de la Evaluarea Națională 2024 au primit varianta numărul 7 cu subiecte la Matematică. În fiecare an, subiectele sunt făcute de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Vezi mai jos, în articol, cerințele primite de absolvenții de clasa a VIII-a.
UPDATE: Baremul de corectare pentru proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2024
Proba scrisă la Matematică a început la ora 09:00 și se încheie pentru majoritatea elevilor la ora 11:00. Elevii cu cerințe educaționale speciale pot avea 3 ore pentru rezolvarea subiectelor.
Ministerul Educației va publica baremele de la proba scrisă la ora 15:00. Peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși la sesiunea actuală a Evaluării Naționale.
La subiectul I au fost 6 subpuncte, fiind itemi obiectivi – tip grilă, fiecare punctat cu 5 puncte. La fel, subiectul al II-lea are 6 subpuncte, tot grilă și notate tot cu câte 5 puncte fiecare. La subiectul al III-lea, problemele nu mai sunt cu răspunsuri de tip grilă.
La subiectul al III-lea, una dintre cerințe a fost următoarea: „Dacă elevii unei clase se aşază câte 2 în fiecare bancă din laboratorul de fizică, atunci rămân 3 elevi în picioare. Dacă elevii se aşază câte 4 în bancă, atunci rămân 5 bănci libere și o bancă în care stă un singur elev.
(2p) a) Verifică dacă în acea clasă pot fi 30 de elevi. Justifică răspunsul dat.
(3p) b) Determină numărul băncilor din laboratorul de fizica.”
Tot la subiectul al III-lea, elevii au avut o figură unde este „reprezentat cercul de centru O, în care CD este diametru. Punctul B aparține cercului astfel încât dreptele BO si CD sunt perpendiculare. Punctul M aparţine arcului mic BC , dreptele DM si BO se intersectează în punctul N, DN =2/ MN si MN =4cm .
(2p) a) Arată că măsura unghiului CMD este egală cu 90°.
(3p) b) Calculează aria triunghiului DON.”
Redăm subiectele primite de elevi: