UPDATE Subiectele de la etapa națională a Olimpiadei de Limba română pentru minorități 2024, de la Arad, nepublicate la o săptămână de la încheiere / Inspectorul Marius Gondor: Vor fi publicate curând. Nu există vreun termen, nu l-am depășit

561 de vizualizări
Foto: Liviu Sova / Agerpres Foto
Subiectele de la etapa națională a Olimpiadei de Limba și literatura română pentru elevii aparținând minorităților și din diaspora 2024, organizată pe 11-14 aprilie la Arad, nu au fost încă publicate pe site-ul competiției. Nici baremele nu sunt publicate, la o săptămână de la premierea elevilor, deși există o secțiune creată pentru acestea pe site.

UPDATE 12:40 Subiectele și baremele au fost publicate pe ollr2024arad.web.app, după articolul Edupedu.ro:

Știrea inițială:

Potrivit surselor Edupedu.ro, mai mulți profesori, părinți și elevi care ar fi cerut după probe subiectele și baremele nu le-au primit de la comisia de organizare a competiției și ar fi fost refuzați.

„Am luat legătura cu doamna inspector care a fost secretar în comisie, dar mi-a spus că nu pot intra în posesia lor. Am intrat pe pagina web a olimpiadei, dar nici acolo nu sunt postate. Mă întreb de ce se țin sub lacăt la mai bine de o săptămână dupa finalizare, iar la celelalte olimpiade sunt făcute publice?”, este mesajul unui profesor primit pe adresa redacției.

Contactată de Edupedu.ro, inspectoarea de Limba și literatura română de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Arad, Andreia Maxim, secretară în comisia de organizare, a spus că „vor fi publicate curând”, apoi a sugerat să trimitem o solicitare de presă către ISJ Arad.

  • Circa 250 de elevi din 19 județe au participat la această olimpiadă, conform presei locale.

Marius Gondor, inspectorul școlar general de la ISJ Arad, a declarat pentru Edupedu.ro că subiectele vor fi publicate în curând. Nu rețin să fie vreun termen de publicare a lor, a subliniat Gondor, care a adăugat că „nici măcar site nu era obligativitate să facem”.

Marius Gondor: Subiectele o să fie postate pe site-ul olimpiadei, am comunicat colegilor să le posteze. Deși eu nu rețin să fie vreo reglementare, termen în sensul acesta. Subiectele au fost la olimpiadă, baremele au fost puse (la dispoziție n.r.) copiilor și vor fi postate și acolo. Nici măcar site nu era obligativitate să facem, dar am făcut. Le vom posta în cursul zilei de astăzi. Dar n-am depășit niciun termen, era doar o chestiune de timp.

Reporter: În regulă, dar este vorba de subiecte făcute cu resurse din sistemul public, de aceea întrebăm, știm că au fost date copiilor, acum o săptămână. Nu este ceva de ținut ascuns.

Marius Gondor: Nu a fost nimic de ascuns. Nu a fost intenția. Ideea e că am avut de organizat olimpiada și după și alte lucruri, nu a fost ceva de ascuns. Vor fi postate”.

Edupedu.ro a scris la începutul lunii martie despre accesul limitat la olimpiadele școlare în Arad. Inspectoratul școlar a impus număr de elevi care să se califice la etapa pe județ și o listă de școli care să primească locuri în plus – cazul olimpiadei de română.

Edupedu.ro a semnalat și criteriile de departajare netransparente la Olimpiada de Limba română pentru minorități în județul Caraș-Severin și presiuni asupra profesorilor, după cum a acuzat unul dintre părinții elevilor participanți. Inspectoratul școlar județean anunța că cercetează cazul – detalii aici.

Recent, o problemă cu subiectele și baremele a apărut și la etapa națională a Olimpiadei de Muzică încheiată la Craiova duminică, 21 aprilie. Baremele au conținut mai puține exerciții decât au avut de rezolvat elevii pentru că subiectele au conținut itemi din afara programei, pe care comisia i-a retras, redistribuind punctele corespunzătoare, au explicat după articolul Edupedu.ro reprezentanții comisiei.

De menționat că subiectele de la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii teoretice „sunt secrete de stat”, după cum atrag atenția mai mulți profesori, sub anonimat, pentru Edupedu.ro.

  • Astfel, nu sunt publice subiectele de la etapa națională de anul trecut ținută la Alba Iulia pentru elevii de liceu, pentru a compara subiectul de anul acesta cu subiectul de anul trecut, însă profesorii spun că elevii au avut și în anul 2023 de rezolvat 9 itemi, numărul maxim de itemi per subiect prevăzut de regulamentul în vigoare din 2023.
Citește și:
Olimpiada Națională de Fizică 2024 a început duminică la Brașov. Sute de elevi susțin proba experimentală luni, de la ora 9 / Olimpicii – cazați la hoteluri de 4 stele
Experiența unei profesoare la Olimpiada de Muzică 2024: Pentru prima dată, nimeni nu a tras pentru o anumită școală, oraș, copil. Într-o dezorganizare totală, în bula mea, ceva bun s-a întâmplat
Opt medalii pentru elevii din loturile României și altele 32 pentru participanții individuali la Turneul Internațional Avansat de Informatică 2024, anunță ministrul Educației
Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” 2024 – etapa națională. Descarcă subiectele primite de elevii de liceu din țară la proba scrisă și baremele / Rezultatele inițiale au fost publicate
Elevi de la Colegiul Al.I. Cuza din Focșani, în echipa câștigătoare a Campionatului de Robotică First Tech Challenge 2024 din Statele Unite
Olimpiada Națională de Limba și literatura română – OLLR 2024 Slatina. Subiectele primite de elevii de gimnaziu și baremele / Scriitoarele contemporane Simona Popescu și Ioana Nicolaie, printre autoarele cu texte în concurs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului, testați în ultima clipă pentru stabilirea lotului final. Părinții copiilor acuză coordonatorii lotului de lipsă de implicare, cu anunțuri pe ultima sută de metri / Regulile erau știute de o lună și jumătate / Inspectoarea Cătălina Șerban: Cine v-a semnalat? De ce să ajungă în presă și să nu ajungă la mine sau la Minister?

Lotul care va participa la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului nu a fost încă stabilit de profesorii coordonatori, deși mai sunt două zile până la termenul limită de înscriere…
Vezi articolul

Analiză MediaTrust: Ligia Deca, cel mai mediatizat ministru al cabinetului Ciolacu. Clasarea în top, după suspiciunile de fraudă la Bacalaureat și ancheta de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, când mai multe lucrări au fost anulate

Ligia Deca este cel mai mediatizat ministru al cabinetului Ciolacu, conform unui studiu mediaTRUST care prezintă studiul complet al vizibilității partidelor politice generate de miniștrii cabinetului Ciolacu, în presa scrisă,…
Vezi articolul

Cîmpeanu, după vizite în mai multe școli din Ilfov: Nu am reușit să găsesc un laborator de chimie, sau unul de biologie, sau unul de fizică funcțional / Vom susține prin PNRR dotarea a 10.000 de laboratoare / Problema este să nu rămână în cutii sau să rămână fără consumabile

„Nu am reușit să găsesc un laborator de chimie, sau unul de biologie, sau unul de fizică funcțional, a declarat joi, de la palatul Victoria, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care…
Vezi articolul