Subiectele, biletele și baremele de la probele orale de Bacalaureat și de la Competențe digitale și de Limbi străine, ținute sub lacăt de ani de zile de Ministerul Educației. Instituția nu le-a publicat niciodată din 2017 cel puțin

14.347 de vizualizări
Foto: © Andrianocz | Dreamstime.com
Subiectele/biletele de la probele orale de Bacalaureat și de la Competențe digitale și de Limbi străine, cât și baremele aferente acestora nu au fost publicate de Ministerul Educației după sesiunea specială de Bacalaureat 2024, cea dedicată olimpicilor. Instituția ține sub cheie aceste resurse publice de ani de zile și nu le-a publicat după nicio sesiune de examen, deși sunt parte din probele de Bac.

Mai exact, după sesiunea de Bacalaureat 2024 dedicată elevilor olimpici, din loturile sportive ori care susțin admiteri pentru academii militare în SUA, în perioada sesiunii de vară, aceste subiecte nu au fost publicate. Rezultatele inițiale sunt deja publicate de pe 31 mai.

Este vorba de subiectele/biletele și baremele de la proba orală de Limba română, de la proba de Competențe de comunicare într-o limbă de circulație internațională și de la Competențele digitale care nu au fost publicate pe site-ul dedicat, subiecte.edu.ro.

Edupedu.ro nu a identificat subiectele de la probele orale și de la Competențe, din 2011 încoace, altele decât modelele oferite anual în jurul date de 1 noiembrie, în prima parte a anului școlar, de către Ministerul Educației.

  • Este posibil ca aceste subiecte să nu fi fost publicate niciodată de Ministerul Educației, din anul 2011 de când au fost introduse probele de competențe prin Legea Educației Funeriu. Însă, cum site-urile dedicate au fost arhivate de Ministerul Educației și aceste resurse publice elaborate în sistemul public sunt, astfel, ascunse de Ministerul Educației, nu putem verifica acest lucru.

Asta deși sunt subiecte de la probe la care sunt evaluați absolvenții de liceu, cu același statut ca pentru celelalte discipline cu probă scrisă – Limba română, Matematică/Istorie, proba la alegere și Limba maternă.

  • Mai mult, deja subiectele din arhivele de pe site-ul subiecte.edu.ro pentru anul 2017 nu mai pot fi accesate sub nicio formă. Subiectele și baremele sunt arhivate cu parolă. Detalii, mai jos în articol.

La fel ca subiectele pentru probele scrise de la examenul de Bacalaureat, aceste subiecte și bareme sunt elaborate în sistemul public și nu există niciun motiv pentru care Ministerul Educației să nu le publice după încheierea probelor în ziua respectivă.

Singurele subiecte pentru probele de competențe sunt publicate de instituție în jurul datei de 1 noiembrie, odată cu setul întreg de variante-model pentru acest examen național. Apoi, după probele din iunie, elevii nu pot revedea ce itemi au avut de rezolvat la competențe și soluțiile corecte, chiar dacă bareme există pentru profesorii evaluatori din liceele lor.

Statutul și procedura de transmitere a subiectelor pentru probele de Bacalaureat sunt reglementate în metodologia aprobată prin ordinul de ministru nr. 4.799 din 31 august 2010, actualizat anual pentru desfășurarea sesiunilor de examen.

Potrivit acestei metodologii, subiectele sunt confidențiale din momentul în care sunt extrase și până când sunt făcute publice, iar această atribuție revine Comisiei Naționale de Bacalaureat.

Tot Comisia Națională de Bacalaureat „publică, pe site-ul oficial, subiectul de examen, subiectul de rezervă, dacă este cazul, și baremul de evaluare și de notare, după finalizarea probei scrise pentru fiecare disciplină”, conform ordinului.

La fel ca subiectele pentru probele scrise de Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a, olimpiade școlare naționale, concurs național de Titularizare și Definitivat, subiectele pentru probele de competențe sunt elaborate tot de Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituție din subordinea Ministerului Educației:

„Subiectele pentru toate probele examenului de bacalaureat se clasifică în categoria documentelor secret de serviciu din momentul demarării acțiunii de elaborare a acestora și până în momentul în care devin publice”, prevede articolul 47.

Mai mult, subiectele pentru proba de Competențe într-o limbă străină (proba C), de exemplu, sunt transmise unităților de învățământ liceal conform aceleiași proceduri valabile pentru subiectele de la probele scrise: Limba română, Matematică/Istorie, proba la alegere și Limba maternă.

Și subiectele pentru proba de Competențe digitale (proba D), de exemplu, sunt transmise unităților de învățământ liceal conform aceleiași proceduri valabile pentru subiectele de la probele scrise:

Singurul site care deservește ca resursă pentru elevi pentru competențele digitale este unul privat care ar fi administrat de o profesoară de liceu din Craiova, de pe care pot fi descărcate arhivele din 2011-2022.

  • Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației publicarea subiectelor, biletelor și baremelor de corectare de la probele de competențe și vom reveni cu ele în momentul în care primim un răspuns.
Subiectele de Bacalaureat 2017, arhivate cu parolă

Iată ce subiecte au fost publicate după sesiunea de BAC 2024 – Olimpici, anume doar subiectele de la probele scrise – Limba română, Matematică/Istorie, proba la alegere și Limba maternă, fără probele de competențe susținute pe 27-30 mai:

În plus, subiectele din anii 2017, 2016 și mai devreme nu mai pot fi accesate online, după ce arhivele acestea au fost parolate, după cum se arată la accesarea subiecte2017.edu.ro sau subiecte2016.edu.ro, fără anunțarea vreunui motiv pentru secretizare.

Site-ul din 2017 mai poate fi accesat folosind arhivele Internetului. Chiar și așa, nu există nici atunci publicate subiectele de la probele de competențe:

Subiectele și baremele de la olimpiadele școlare, deblocate după semnalările Edupedu.ro

Prima dată când Ministerul Educației a publicat centralizat subiectele și baremele pentru elevi și profesorii care îi pregătesc la olimpiadele școlare naționale, elaborate la nivel național de un an, a fost în anul școlar trecut, 2022-2023.

Decizia Ministerului Educației de a debloca documentele a venit după solicitarea Edupedu.ro și un articol despre secretizarea acestor resurse elaborate cu bani publici.

Totuși, la aproape o lună de la etapa națională a Olimpiadei Lectura ca Abilitate de Viață – OLAV 2024 pentru elevii de gimnaziu, desfășurată pe 9-12 mai în București, la Școala 1 Sfinții Voievozi, subiectele și baremele sunt de negăsit.

Foto: © Andrianocz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Oooo. Iar voi ce? Nu mai aveți ce publica? V-au scazut vizionările? Traiti pe munca celor de la CNPEE și mai faceți si scandal. Vreti sa traiti si voi din banii aia publici. CnPEE macar muncesc pentru banii aia, voi doar puneti link si comentati, de regulă prost documentati, mister lefter. știu ca nu vei publica comentariul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like