Subiecte și bareme Olimpiada de Limba germană modernă – liceu, etapa județeană 2024. Replici asemănătoare cu cele din piesa „Macarena” a Ericăi Isac, subiect de comentariu

3.757 de vizualizări
Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com
Subiectele și baremele de corectare de la Olimpiada de Limba germană modernă 2024, etapa pe județ din 16 martie, pentru clasele de liceu, au fost obținute de Edupedu.ro pe surse. Printre cerințele date elevilor a fost, la clasele XI-XII, de analizat un dialog cu replici asemănătoare din piesa „Macarena” a artistei Erica Isac.

Subiectele și baremele pentru liceu, unice la nivel național, pot fi consultate mai jos în articol. Potrivit regulamentului, inspectoratele școlare județene / al Municipiului București pot organiza o olimpiadă județeană la limba germană modernă și pentru clasele de gimnaziu, după o procedură stabilită la nivel de județ.

Elevii de liceu participanți la olimpiada județeană de sâmbătă, 16 martie, au avut de rezolvat, la clasele XI-a și a XII-a, nivelurile de limbă B2 sau C1, următoarea cerință:

  • „Explicați prejudecățile/clișeele rolurilor de gen și formele subtile de discriminare a fetelor/femeilor în viața de zi cu zi, folosind ca motto următorul dialog: Andreas: “Dacă nu ar exista bărbați, cine v-ar proteja pe voi, femeile?”. Andrea: “Să ne protejeze de cine?” Dați cel puțin 2 exemple de discriminare care nu sunt imediat recognoscibile și care sunt uneori practicate în mod inconștient de bărbați/băieți (aproximativ 250 de cuvinte, +/-10%)”

Altă cerință a fost, pentru elevii de clasele a IX-a și a X-a, nivelul de limbă B1, să scrie „o povestire sub motto-ul: Nici un om nu se poate simți confortabil dacă nu se acceptă pe sine. (Mark Twain, scriitor american, 1835-1910) (aproximativ 220 de cuvinte) cuvinte, +/-10%)”.

La olimpiada de limba germană modernă subiectul constă într-o cerință de redactat un text pornind de la un motto, afirmație sau citat și este diferită din punct de vedere al structurii subiectului față de olimpiadele altor limbi străine, precum engleză sau franceză, explică mai mulți profesori pentru Edupedu.ro. Punctele se acordă în funcție de patru criterii (SP1 – SP4).

Cele mai multe puncte din cele 38 se acordă creativității, dar cu condiția ca textul să fie redactat la nivelul de limbă la care se înscrie elevul, nu inferior sau superior, apoi urmează puncte pentru „inteligență lingvistică”, corectitudinea gramaticală și numărul de cuvinte.

Corectarea este încă în desfășurare, potrivit inspectorului de limba germană din Ministerul Educației, Sorin Giurumescu: „Corectarea este încă în lucru pentru că, din 2013, la noi se face evaluarea prin scanare și trimiterea în alte județe. Sunt profesori care nu știu de unde sunt lucrările. Evaluarea mai durează, se termină săptămâna acasta, cu sistemul de scanare preluat și la Bacalaureat de un an”.

Subiectul cu versurile asemănătoare din piesa „Macarena” a vizat ca „elevii să scrie despre situațiile de discriminare subtile, poate uneori neintenționate, la care de puține ori ne gândim. Ideile din piesă sunt mai vechi, au circulat pe internet acum ceva timp, le-am adus în actualitate cu această ocazie”, potrivit lui Giurumescu. „Este o olimpiadă pentru elevi cu adevărat inteligenți și am constatat că sunt oameni care evoluează foarte frumos în viață, sunt creativi, inteligenți, cu mare prindere culturală. Sunt subiecte diverse, de actualitate, situații de realitate, nimic ce pot pregăti dinainte”, a mai spus inspectorul pentru Edupedu.ro.

FOTO DOCUMENT Subiecte olimpiada de limba germană – etapa pe județ 2024 (liceu) + orizontul de așteptare pentru corectori:

BAREM Olimpiada de Limba germană modernă – etapa județeană 2024, clasele IX-XII:

Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Subiecte și bareme de corectare de la Olimpiada de Geografie, etapa județeană 2024 – descarcă / Condițiile de calificare la etapa națională care începe pe 25 aprilie, la Constanța
Olimpiada județeană de discipline tehnologice 2024 – subiectele și răspunsurile corecte de la mai multe probe: Agricultură, Turism și alimentație, Economie administrativă, Electrică, Industrie alimentară, Construcții și lucrări publice
Olimpiada Națională de Biologie – etapa județeană 2024. Descarcă subiectele pentru elevii de liceu și baremele de corectare de la proba de duminică, 17 martie
Subiecte și bareme Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, etapa județeană, nivelurile 1-4 / Ilustrația „Citind printre rânduri” a artistului Costel Pătrășcan, subiect de analizat / Rezultatele inițiale de la mai multe centre de concurs
Olimpiada județeană de Educație tehnologică 2024. Subiectele și răspunsurile corecte pentru clasele de gimnaziu – descarcă / Avantajele de a avea o „casă inteligentă”, subiect la clasa a VI-a
Olimpiada județeană de Istorie 2024. Subiectele primite de elevii de clasele VIII-XIII și baremele de corectare, pentru proba de sâmbătă, 16 martie / Rezultate inițiale din mai multe județe / Etapa națională – din 27 aprilie, la Brașov

2 comments
  1. Care este logica dupa care elevul este penalizat daca nivelul lui este superior?

    “Cele mai multe puncte din cele 38 se acordă creativității, dar cu condiția ca textul să fie redactat la nivelul de limbă la care se înscrie elevul, nu inferior sau superior.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Klaus Iohannis, despre derobarea de răspundere în cazul închiderii școlilor în pandemie: Am rămas destul de decident, dar este evident că unele autorități, cum s-a întâmplat în București, s-au bâlbâit. Se vor învăța

“Am rămas destul de decident, dar este evident că unele autorități, cum s-a întâmplat în București, s-au bâlbâit”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe susținute la Palatul…
Vezi articolul

USR: „Legile lui Deca nu fac decât să confirme că România educată a eșuat într-un compromis lamentabil și arată o uriașă teamă de reformă, nu curaj pentru a schimba ceva”

USR reacționează într-un comunicat de presă, după ce ministra Educației a prezentat, luni, principalele modificări ale legilor Învățământului Preuniversitar și Învățământului Superior, într-o conferință de presă. Printre schimbările anunțate sunt…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Nu am lansat niciun proiect prin care meditațiile să fie plătite de stat, este ideea lui Daniel Funeriu, care a fost într-adevăr un ministru foarte bun al Educației, la fel de bun ca ministrul actual al Educației

Proiectul orelor remediale nu înseamnă meditații private plătite de Ministerul Educației, a precizat astăzi ministrul Sorin Cîmpeanu la finalul conferinței de presă de după ședința de Guvern. Meditațiile private sunt…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011, prin Legea 1/2011, spune Daniel Funeriu, fost ministru al Educației / Klaus Iohannis a cerut azi: “Noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a reacționat într-o postare pe Facebook la declarația președintelui Klaus Iohannis în care spunea că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar…
Vezi articolul

Raluca Turcan, vicepremier: În Educație este pentru prima dată când copiii vor începe anul școlar cu manualele pe bănci și când un program de pregătire a profesorilor nu este doar pe hârtie, ci este pus în practică

Promisiuni pentru elevii care în septembrie vor intra în clasa a VIII-a din partea vicepremierului Raluca Turcan, la Consiliul Național al PNL. Prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, Turcan a declarat…
Vezi articolul